Page 24 - JIP magazín jaro 2021
P. 24
1. 2. 3.
obj. kód 40516059
obj. kód 40715288
4. 5. 6.
Kachní prsa Hoisin
Budete potřebovat:
kachní prso, 300 g hrubé mořské soli, 300 g cukru krupice, masový vývar, omáčku
Hoisin, (česnek)
Na přílohu: rýži, mungo fazolky, jidášovo ucho, houbičky shimeji
Postup:
V míse smíchejte cukr a sůl. Kachní prso zbavte blan a na dno nádoby nasypte půl-
ku připravené směsi cukru a soli. Na tuto směs položte prso masem dolů, druhou
polovinou směsi maso zasypte a nechte hodinu a třičtvrtě marinovat (1). Po této
době cukr a sůl sklepněte, maso opláchněte studenou vodou a osušte.
Kůži na prsu nařezejte na kostičky a na pánvi maso zprudka nasucho opečte do
7. tmava (2). Poté prso pečte v troubě předehřáté na 150 °C 12–15 minut. V Asii se
tato masa nejí krvavá, proto byste ho měli mít spíše propečenější. Po vytáhnutí
z trouby maso nakrájejte na velmi tenké plátky (8). Maso už nesolte ani nepepřete
– marináda pro ochucení naprosto stačí.
Na pánev, kde jste opékali prso, nalijte silný masový vývar a přidejte omáčku
Hoisin (na jednu porci asi tři lžíce omáčky), provařte a dle chuti dosolte a opepřete
(3, 4). Pokud chcete, můžete do omáčky přidat i trochu prolisovaného česneku.
Pro přípravu přílohy uvařte rýži tak, aby byla měkká a lepkavá. Mungo fazolky
nasypte do rendlíku, zalijte studenou vodou a při mírném varu vařte 20 minut,
poté je sceďte. Jidášovo ucho také povařte ve vodě, asi 10–20 minut, mělo by zůstat
křupavé.
Na pánvi rozehřejte olej, přisypte houbičky shimeji, uvařené jidášovo ucho a ores-
tujte, poté přidejte uvařené mungo fazolky, orestujte je a na závěr vmíchejte
uvařenou lepkavou rýži (5, 6, 7).
Na talíř nalijte omáčku, na ni naskládejte plátky kachního prsa a přidejte přílohu.
Jak vidíte, francouzskou drůbež lze připravit i na asijský způsob. A věřte, že vý-
raznou chuť omáčky Hoisin v kombinaci s kachním masem si zamilujete!
8.
24 MAGAZÍN JARO 2021