Page 37 - Magazín JIP Potraviny
P. 37
Naše kafe upražené v JIPu
Lev je králem zvířat, stejně jako je tato směs královnou v naší kávové Turka, nebo espresso?
nabídce. Dvě třetiny tvoří brazilská Fazenda Lagoa, zbylou třetinu tvoří
speciální výběr ze zrn zvaných peaberry z Papuy–Nové Guiney. Ucítíte
z ní příjemnou rovnováhu sladkosti a svěží kyselosti, chuť světlého kara- Tuhle otázku už jste asi slyšeli mockrát. Způsobů
melu a pečených jablek. Je to káva jako dělaná na espresso, tedy do pá- přípravy kávy je mnoho a každý z nich je uměním
kového kávovaru, ale skvělá je i z mocca konvičky nebo french pressu. sám o sobě.
Zábavná, veselá a hrající všemi barvami. Taková je směs s papouškem, Asi nejjednodušší a nejstarší metodou přípravy kávy je jednoduché
tvořená kolumbijskou Excelso Palermo, ze které ucítíte lesní ovoce, přelití horkou vodou, případně její krátké povaření. Do 30. let minulého
borůvky a maliny. Je ideální kávou na filtr ve všech možných metodách.
století byl tento způsob přípravy tím nejvíce rozšířeným a i dnes je stále
oblíbený. Vždyť právě u Čechů pořád boduje takzvaný „turek“ připra-
Motýl potěší ty, kteří si jinak kávu musí odpírat. Tato káva je totiž bezko- vovaný zalitím a spařením mleté kávy. Nejen v arabských zemích je
feinová, tvořená metodou CO . U brazilské Santos Dulce ani nepoznáte, pak tradičním způsobem přípravy povaření rozemleté kávy (většinou
2
že je bez kofeinu. Má ideální rovnováhu hořkosti a kyselosti s výraznými
s cukrem a dalším kořením) v kovové konvičce zvané džezva.
Naše Naše Naše Naše Naše Naše Naše Naše Naše Naše
tóny hořké čokolády a pražených oříšků. Naše Naše
kafe. kafe. kafe. kafe. kafe. kafe. Velmi známou metodou je příprava kávy pomocí tlaku. Kdo by dnes
kafe.
kafe. kafe. kafe. kafe.
kafe.
neznal espresso, které vzniklo na začátku 20. století v Itálii. Pravé espres-
BEZ KOFEINU ESPRESSO
ESPRESSO
ESPRESSO ESPRESSO NA FILTR ESPRESSO ESPRESSO NA FILTR so je připraveno ze 7 gramů správně namleté kávy, která se musí stlačit
ESPRESSO
ESPRESSO
BEZ KOFEINU
80% Arabica, 20% Robusta
80% Arabica, 20% Robusta 100% Arabica 100% Arabica 100% Arabica 100% Arabica 100% Arabica 100% Arabica 100% Arabica 100% Arabica silou 20 kg. Přes kávu je pak protlačována voda o teplotě 90 °C po dobu
100% Arabica 100% Arabica
Arabica a robusta. Každá má to své 1 KG 1 KG
1 KG
1 KG
1 KG
1 KG
1 KG
1 KG
AUTOMAT 1 KG
FRENCH PRESS 1 KG
AEROPRESS
FRENCH PRESS
PÁKA
PÁKA
AUTOMAT PÁKA AUTOMAT PÁKA PÁKA MOCCA PÁKA FRENCH PRESS FRENCH PRESS AEROPRESS PÁKA PÁKA AUTOMAT PÁKA AUTOMAT PÁKA PÁKA MOCCA PÁKA FRENCH PRESS FRENCH PRESS 1 KG AUTOMAT 1 KG 25 vteřin. Výsledkem by mělo být 30 ml plné a vyvážené chuti s vrst-
MOCCA
MOCCA
vičkou husté, hladké pěny barvy lískového oříšku na povrchu. Espresso
Káva není jenom jedna. Existují stovky odrůd kávovníků, je základem také pro přípravu cappuccina, caffè macchiato, caffè latte
které mají svou typickou vůni a chuť, nejznámější jsou však a dalších druhů kávových nápojů.
dva druhy – kávovník arabský, známý jako arabica, a kávo-
vník statný, který budete znát spíše pod názvem robusta. Další způsoby jsou založené na filtraci kávy, při kterých se nevyužívá
tlaku, ale přirozeného louhování. Takto připravená káva poskytne zase
Robusta → Obsahuje mnohem více kofeinu než arabica, její chuť trochu jiný pohled na tento nápoj. Můžete v ní objevovat spoustu za-
je hořčejší a zemitější. jímavých chutí, není tak silná a má větší objem. Pro přípravu filtrované
Arabica → Nabízí jemnější a sladší chuť, její aromatické tóny kávy jsou důležitá čerstvě upražená a namletá kvalitní zrna. Nejznáměj-
jsou bohatší, od čokoládových přes květinové až po ovocné. šími metodami jsou například french press, vacuum pot, aeropress nebo
Pěstitelsky je náročnější než robusta. dripper.
37