Page 37 - Magazín JIP Potraviny
P. 37

Naše kafe upražené v JIPu






        Lev je králem zvířat, stejně jako je tato směs královnou v naší kávové   Turka, nebo espresso?
        nabídce. Dvě třetiny tvoří brazilská Fazenda Lagoa, zbylou třetinu tvoří
        speciální výběr ze zrn zvaných peaberry z Papuy–Nové Guiney. Ucítíte
        z ní příjemnou rovnováhu sladkosti a svěží kyselosti, chuť světlého kara-   Tuhle otázku už jste asi slyšeli mockrát. Způsobů
        melu a pečených jablek. Je to káva jako dělaná na espresso, tedy do pá-   přípravy kávy je mnoho a každý z nich je uměním
        kového kávovaru, ale skvělá je i z mocca konvičky nebo french pressu.   sám o sobě.
        Zábavná, veselá a hrající všemi barvami. Taková je směs s papouškem,   Asi nejjednodušší a nejstarší metodou přípravy kávy je jednoduché
        tvořená kolumbijskou Excelso Palermo, ze které ucítíte lesní ovoce,   přelití horkou vodou, případně její krátké povaření. Do 30. let minulého
        borůvky a maliny. Je ideální kávou na filtr ve všech možných metodách.
                                                               století byl tento způsob přípravy tím nejvíce rozšířeným a i dnes je stále
                                                               oblíbený. Vždyť právě u Čechů pořád boduje takzvaný „turek“ připra-
        Motýl potěší ty, kteří si jinak kávu musí odpírat. Tato káva je totiž bezko-  vovaný zalitím a spařením mleté kávy. Nejen v arabských zemích je
        feinová, tvořená metodou CO . U brazilské Santos Dulce ani nepoznáte,   pak tradičním způsobem přípravy povaření rozemleté kávy (většinou
                              2
        že je bez kofeinu. Má ideální rovnováhu hořkosti a kyselosti s výraznými
                                                               s cukrem a dalším kořením) v kovové konvičce zvané džezva.
        Naše Naše Naše  Naše  Naše  Naše Naše  Naše  Naše  Naše
        tóny hořké čokolády a pražených oříšků. Naše Naše
       kafe. kafe. kafe.  kafe.               kafe.   kafe.    Velmi známou metodou je příprava kávy pomocí tlaku. Kdo by dnes
                                                  kafe.
                             kafe. kafe. kafe. kafe.
                    kafe.
                                                               neznal espresso, které vzniklo na začátku 20. století v Itálii. Pravé espres-
                           BEZ KOFEINU ESPRESSO
                    ESPRESSO
       ESPRESSO  ESPRESSO  NA FILTR  ESPRESSO  ESPRESSO  NA FILTR  so je připraveno ze 7 gramů správně namleté kávy, která se musí stlačit
           ESPRESSO
                                             ESPRESSO
                                                     BEZ KOFEINU
                                80% Arabica, 20% Robusta
      80% Arabica, 20% Robusta  100% Arabica 100% Arabica 100% Arabica  100% Arabica 100% Arabica 100% Arabica 100% Arabica 100% Arabica  silou 20 kg. Přes kávu je pak protlačována voda o teplotě 90 °C po dobu
             100% Arabica 100% Arabica
           Arabica a robusta. Každá má to své            1 KG  1 KG
                                        1 KG
                                             1 KG
                                1 KG
                                    1 KG
                   1 KG
               1 KG
                         AUTOMAT   1 KG
                     FRENCH PRESS 1 KG
                                                  AEROPRESS
                                                FRENCH PRESS
                                                      PÁKA
                                                      PÁKA
    AUTOMAT    PÁKA AUTOMAT    PÁKA  PÁKA  MOCCA  PÁKA FRENCH PRESS  FRENCH PRESS AEROPRESS  PÁKA PÁKA AUTOMAT    PÁKA AUTOMAT    PÁKA  PÁKA  MOCCA  PÁKA FRENCH PRESS  FRENCH PRESS 1 KG AUTOMAT   1 KG  25 vteřin. Výsledkem by mělo být 30 ml plné a vyvážené chuti s vrst-
                                             MOCCA
                   MOCCA
                                                               vičkou husté, hladké pěny barvy lískového oříšku na povrchu. Espresso
           Káva není jenom jedna. Existují stovky odrůd kávovníků,   je základem také pro přípravu cappuccina, caffè macchiato, caffè latte
           které mají svou typickou vůni a chuť, nejznámější jsou však   a dalších druhů kávových nápojů.
           dva druhy – kávovník arabský, známý jako arabica, a kávo-
           vník statný, který budete znát spíše pod názvem robusta.   Další způsoby jsou založené na filtraci kávy, při kterých se nevyužívá
                                                               tlaku, ale přirozeného louhování. Takto připravená káva poskytne zase
           Robusta → Obsahuje mnohem více kofeinu než arabica, její chuť   trochu jiný pohled na tento nápoj. Můžete v ní objevovat spoustu za-
           je hořčejší a zemitější.                            jímavých chutí, není tak silná a má větší objem. Pro přípravu filtrované
           Arabica  → Nabízí jemnější a sladší chuť, její aromatické tóny   kávy jsou důležitá čerstvě upražená a namletá kvalitní zrna. Nejznáměj-
           jsou  bohatší, od  čokoládových přes květinové  až po ovocné.   šími metodami jsou například french press, vacuum pot, aeropress nebo
           Pěstitelsky je náročnější než robusta.              dripper.
                                                                                                                37
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42