Page 36 - Magazín JIP Potraviny
P. 36
NAŠE KAFE
FOTO: CC Ostrava
Kvalitní, chutné,
vonící na dálku... TEXT: Karolína Frýdová
Ranní šálek, kterým začíná den. Odpolední chvilka klidu
a zákusek. Posezení v útulné kavárně se starým známým.
A co se vybaví vám, když se řekne káva? Tisíc lidí, tisíc chutí
a tisíc rituálů pití kávy. Asi se ale shodneme, že vůně kávy
v nás vzbuzuje příjemné chvíle, relax a pohodu.
V JIPu také kávu milujeme. Kvalitní, chutnou, vonící na dálku. A tako-
vé je i Naše kafe. Naše s velkým N, protože je to značka, kterou jsme
vytvořili a jsme na ni hrdí. Naše kafe pražíme v nové ostravské prodejně
JIP zákazníkům přímo před očima, a to z výběrových zrn pocházejících
z Brazílie, Etiopie, Kolumbie nebo Papuy–Nové Guiney. Z těchto zrn
jsme vyladili šest druhů, jejichž charakter vystihují zástupci z říše zvířat.
Slon je káva, která se hodí do gastro průmyslu, ideální je do restaurací
s automatickým kávovarem, ale pochutnají si na ní i zákazníci doma.
Je jediným druhem, ve kterém se snoubí káva arabica a robusta, a to
v poměru 80:20. Arabica je sladká brazilská Doce Diamantina, takže
v ní ucítíte podtóny oříšků a čokolády. Robusta je indická Monsooned
Malabar, typická svou zemitou chutí cedrového dřeva a hustou cremou.
Tuto kávu pražíme tmavě a pomalu, aby vynikla její příjemně hořká chuť
a potlačily se ostré tóny, které se v robustách mohou vyskytovat.
Pro automatické, ale i pákové kávovary je určena káva s označením
hroch. Je to 100% arabica, v poměru půl na půl etiopská blend Sidamo
a indická Malabar. Ač velmi rozdílné, navzájem se skvěle doplňují. Kde
Etiopie přidá na lehkosti a sladkosti, Indie ji uzemní a spolu tak vytvoří
klidný a jemný šálek.
V kavárně ostravské prodejny JIP ochutnáte nejčastěji žirafu. Stopro-
centní arabica Doce Diamantina z Brazílie je sladká s čokoládovými
a oříškovými tóny, ale přesto příjemně svěží. Výborná je z pákového
kávovaru, ale stejně dobře chutná i z mocca konvičky nebo jako klasický
český „turek“.
36