Page 41 - Magazín JIP Potraviny
P. 41
Banánový koláč s karamelovou polevou
Suroviny:
400 g hladké mouky, 350 g krupicového cukru, 250 g másla, 250 ml zakysané smetany, 6 vajec, 2 banány, 1 lžíce vanilkového extraktu,
½ lžíce prášku do pečiva, ½ lžíce skořice, špetka soli
Postup:
Troubu rozehřejte na 180 °C. V misce vyšlehejte máslo s cukrem. Do vyšlehané směsi přidejte vejce a znovu dobře rozmíchejte. Poté přidejte
rozmačkané banány a vanilkový extrakt. V další misce smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. Za stálého míchání přidávej-
te do vajíčkové směsi střídavě mouku a zakysanou smetanu. Vzniklé těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte zhruba
55 minut.
Poleva: 300 g krupicového cukru, 120 g másla, 200 ml smetany ke šlehání, oříšky na ozdobení
Postup:
Cukr nasypte do hrnce a za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Do zkaramelizovaného cukru přidejte máslo, které nechte rozpustit.
Poté opatrně po částech přilijte smetanu. Na mírném ohni míchejte, dokud nevznikne karamelová omáčka. Tou pak přelijte vychladlý koláč.
Polevu můžete vylepšit arašídy nebo jinými ořechy.
Banánový
koláč
41