Page 32 - Magazín JIP Potraviny
P. 32
Americký
apple-pie
Americký apple-pie
Suroviny:
350 g hladké mouky, 220 g másla, špetka soli, 5 lžic vody,
1,3 kg jablek, 40 g třtinového cukru, 40 g cukru krupice, lžíce skořice,
špetka muškátového oříšku, špetka mořské soli, 4 lžíce kukuřičného
škrobu
Postup:
V míse smíchejte mouku se špetkou soli, přidejte máslo a promíchejte
tak, aby vznikla drobenka. Přilijte pět lžic vody a vypracujte těsto, které
nechte zabalené ve fólii odležet v lednici.
Jablka oloupejte a nakrájejte na půl centimetru silné plátky. Vložte je
do mísy a přidejte cukr, skořici, muškátový oříšek a sůl a nechte odstát
zhruba hodinu, dokud nepustí šťávu. Mezitím rozválejte těsto a vyložte
jím až po okraje koláčovou formu. Poté slijte šťávu z jablek na menší
pánev, přidejte trochu másla a povařte asi pět minut, dokud se tekutina
nezredukuje na sirup. Troubu rozehřejte na 170 ºC. Do jablek přidejte
kukuřičný škrob, promíchejte a polovinu z nich naskládejte rovnoměrně
na těsto a polijte ji polovinou zredukovaného jablečného sirupu. Na
koláč naskládejte zbytek jablečných plátků a znovu polijte sirupem.
Koláč zakryjte kouskem alobalu a pečte zhruba hodinu. Před koncem
pečení alobal sundejte, aby vrchní jablíčka lehce zhnědla.
Domácí arašídové máslo Arašídové
máslo
Suroviny:
400 g oloupaných arašídů, špetka soli, lžička oleje (dle chuti)
Postup:
Troubu předehřejte na 180 ºC, arašídy nasypte na plech vyložený
pečicím papírem, vložte do trouby a nechte zhruba 10 minut péct dozla-
tova. Při pečení je několikrát promíchejte a po vyjmutí z trouby nechte
úplně vychladnout. Poté dejte arašídy do mixéru, přidejte špetku soli
a mixujte, dokud nebudou mít požadovanou konzistenci jemného
krému. Pokud chcete mít arašídové máslo ještě jemnější, můžete přidat
lžičku oleje a znovu promixovat.
32