Page 32 - Magazín JIP Potraviny
P. 32

Americký
                                                                            apple-pie










       Americký apple-pie

       Suroviny:
       350 g hladké mouky, 220 g másla, špetka soli, 5 lžic vody,
       1,3 kg jablek, 40 g třtinového cukru, 40 g cukru krupice, lžíce skořice,
       špetka muškátového oříšku, špetka mořské soli, 4 lžíce kukuřičného
       škrobu
       Postup:
       V míse smíchejte mouku se špetkou soli, přidejte máslo a promíchejte
       tak, aby vznikla drobenka. Přilijte pět lžic vody a vypracujte těsto, které
       nechte zabalené ve fólii odležet v lednici.
       Jablka oloupejte a nakrájejte na půl centimetru silné plátky. Vložte je
       do mísy a přidejte cukr, skořici, muškátový oříšek a sůl a nechte odstát
       zhruba hodinu, dokud nepustí šťávu. Mezitím rozválejte těsto a vyložte
       jím až po okraje koláčovou formu. Poté slijte šťávu z jablek na menší
       pánev, přidejte trochu másla a povařte asi pět minut, dokud se tekutina
       nezredukuje na sirup. Troubu rozehřejte na 170 ºC. Do jablek přidejte
       kukuřičný škrob, promíchejte a polovinu z nich naskládejte rovnoměrně
       na těsto a polijte ji polovinou zredukovaného jablečného sirupu. Na
       koláč naskládejte zbytek jablečných plátků a znovu polijte sirupem.
       Koláč zakryjte kouskem alobalu a pečte zhruba hodinu. Před koncem
       pečení alobal sundejte, aby vrchní jablíčka lehce zhnědla.


       Domácí arašídové máslo                                            Arašídové
                                                                         máslo
       Suroviny:
       400 g oloupaných arašídů, špetka soli, lžička oleje (dle chuti)
       Postup:
       Troubu předehřejte na 180 ºC, arašídy nasypte na plech vyložený
       pečicím papírem, vložte do trouby a nechte zhruba 10 minut péct dozla-
       tova. Při pečení je několikrát promíchejte a po vyjmutí z trouby nechte
       úplně vychladnout. Poté dejte arašídy do mixéru, přidejte špetku soli
       a mixujte, dokud nebudou mít požadovanou konzistenci jemného
       krému. Pokud chcete mít arašídové máslo ještě jemnější, můžete přidat
       lžičku oleje a znovu promixovat.

       32
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37