Page 57 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 57

Sendvič se slaninou, sušenými
                                                                                rajčaty a gorgonzolou

                                                                                Suroviny:
                                               Sendvič                          4 plátky chleba
                                               s rajčaty                        4 ks sušených rajčat
                                                                                50 g sýru s modrou plísní
                                                                                50 g (Gorgonzola, nebo Modřenín)
                                                                                50 g slaniny
                                                                                2 hrsti rukoly

                                                                                Postup:
                                                                                Rukolu opláchněte a dobře osušte, nejlépe v od-
                                                                                středivce na salát. Sušená rajčata nasekejte na
                                                                                kousky. Plátky slaniny vypražte dokřupava. Na-
                                                                                mažte 2 plátky žitného chleba gorgonzolou.
                                                                                Každý  pak  poklaďte  rukolou, sušenými  rajčaty
                                                                                a slaninou a přiklopte nenamazanými krajíci.
                                                                                TIP! Sušená rajčata v oleji


        Hummus s rajčaty

        Suroviny:
        2 plechovky nebo cca 200 g suché cizrny, 3 lžíce kvalitního oli-
        vového oleje, 2 stroužky česneku, 1/2 citronu, 60 g sušených
        rajčat v oleji, ½ lžičky římského kmínu, sůl, pepř, sušená pa-
        prika
        PřÍPRAVA CIZRNy
        Suchou cizrnu necháme přes noc namočenou v míse ve vodě.
        Druhý den vaříme do měkka – to zabere poměrně hodně času,
        já vařila klidně i cca 2 hodinky. Pokud se rozhodneme pro vari-
        antu z plechovky, pouze scedíme nálev.
        HUMMUS
        Hummus a nakrájená sušená rajčata si dáme do větší mísy                                    Hummus
        a za postupného přilívání olivového oleje (můžeme přidat i lží-
        ci oleje ze suš. rajčat, tak to dělám já) rozmixujeme tyčovým                              s rajčaty
        mixérem. Přidáme šťávu z půlky citronu, sůl dle chuti, špet-
        ku pepře, prolisovaný česnek a římský kmín (Pokud nemáme
        římský kmín, tak můžeme vynechat, ale rozhodně ho nesmíme
        nahradit normálním! Jsou to dvě chuťově velmi odlišné potra-
        viny.) A všechno pěkně promícháme. Podáváme s arabským pita
        chlebem.




                                                  TIP!                Italský či farmářský burger
                                                 Italský
                                            akátový med               Suroviny:
                                                                      800 g mletého hovězího masa, 2 ks rajčat, 100 g polníčku,
                                                                      5 ks bulek na burger, 1 ks bílého jogurtu, 2 lžíce plnotučné
                                                                      hořčice, 1 lžíce medu, 10 plátků slaniny, 1 ks mozzarelly,
                                                                      200 g čedaru, 5 lžic kečupu, 1 stroužek česneku, 2 lžíce cukru,
                                                                      sůl a pepř

                                                                      Připravíme  si dresink  k italskému  burgeru: smícháme bílý
                                                                      jogurt se solí, pepřem a česnekem. Na dresink do farmářského
                                                                      burgeru smícháme hořčici a med. Na kapce oleje necháme zesk-
                                                                      lovatět cibulku a přidáme cukr, aby zkaramelizovala. Na pánvi
                                                 Domácí               také opečeme slaninu a dáme bokem. Z masa vytvarujeme pět
                                                 burger               burgerů. Ve středu každého karbanátku uděláme centimetro-
                                                                      vý důlek. Osolíme, opepříme a potřeme placky olejem z obou
                                                                      stran. Vložíme na rozehřátou pánev a pečeme, dokud maso není
                                                                      středně propečené. Až je maso hotové, dáme na něj mozzarellu
                                                                      nebo čedar a necháme sýr roztéci. Bulky si podélně rozkrojíme,
                                                                      potřeme dresinkem podle typu burgeru. Do italského dáme
                                                                      kolečka rajčat a polníček, do farmářského přidáme maso, zkara-
                                                                      melizovanou cibulku a slaninu.
                                                                                                                57
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62