Page 57 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 57
Sendvič se slaninou, sušenými
rajčaty a gorgonzolou
Suroviny:
Sendvič 4 plátky chleba
s rajčaty 4 ks sušených rajčat
50 g sýru s modrou plísní
50 g (Gorgonzola, nebo Modřenín)
50 g slaniny
2 hrsti rukoly
Postup:
Rukolu opláchněte a dobře osušte, nejlépe v od-
středivce na salát. Sušená rajčata nasekejte na
kousky. Plátky slaniny vypražte dokřupava. Na-
mažte 2 plátky žitného chleba gorgonzolou.
Každý pak poklaďte rukolou, sušenými rajčaty
a slaninou a přiklopte nenamazanými krajíci.
TIP! Sušená rajčata v oleji
Hummus s rajčaty
Suroviny:
2 plechovky nebo cca 200 g suché cizrny, 3 lžíce kvalitního oli-
vového oleje, 2 stroužky česneku, 1/2 citronu, 60 g sušených
rajčat v oleji, ½ lžičky římského kmínu, sůl, pepř, sušená pa-
prika
PřÍPRAVA CIZRNy
Suchou cizrnu necháme přes noc namočenou v míse ve vodě.
Druhý den vaříme do měkka – to zabere poměrně hodně času,
já vařila klidně i cca 2 hodinky. Pokud se rozhodneme pro vari-
antu z plechovky, pouze scedíme nálev.
HUMMUS
Hummus a nakrájená sušená rajčata si dáme do větší mísy Hummus
a za postupného přilívání olivového oleje (můžeme přidat i lží-
ci oleje ze suš. rajčat, tak to dělám já) rozmixujeme tyčovým s rajčaty
mixérem. Přidáme šťávu z půlky citronu, sůl dle chuti, špet-
ku pepře, prolisovaný česnek a římský kmín (Pokud nemáme
římský kmín, tak můžeme vynechat, ale rozhodně ho nesmíme
nahradit normálním! Jsou to dvě chuťově velmi odlišné potra-
viny.) A všechno pěkně promícháme. Podáváme s arabským pita
chlebem.
TIP! Italský či farmářský burger
Italský
akátový med Suroviny:
800 g mletého hovězího masa, 2 ks rajčat, 100 g polníčku,
5 ks bulek na burger, 1 ks bílého jogurtu, 2 lžíce plnotučné
hořčice, 1 lžíce medu, 10 plátků slaniny, 1 ks mozzarelly,
200 g čedaru, 5 lžic kečupu, 1 stroužek česneku, 2 lžíce cukru,
sůl a pepř
Připravíme si dresink k italskému burgeru: smícháme bílý
jogurt se solí, pepřem a česnekem. Na dresink do farmářského
burgeru smícháme hořčici a med. Na kapce oleje necháme zesk-
lovatět cibulku a přidáme cukr, aby zkaramelizovala. Na pánvi
Domácí také opečeme slaninu a dáme bokem. Z masa vytvarujeme pět
burger burgerů. Ve středu každého karbanátku uděláme centimetro-
vý důlek. Osolíme, opepříme a potřeme placky olejem z obou
stran. Vložíme na rozehřátou pánev a pečeme, dokud maso není
středně propečené. Až je maso hotové, dáme na něj mozzarellu
nebo čedar a necháme sýr roztéci. Bulky si podélně rozkrojíme,
potřeme dresinkem podle typu burgeru. Do italského dáme
kolečka rajčat a polníček, do farmářského přidáme maso, zkara-
melizovanou cibulku a slaninu.
57