Page 61 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 61

Turecký sendvič s kuřecím masem v pitě
                                               Turecký
                                               sendvič              Suroviny:
                                                                    Na maso: 2 ks kuřecích plátků, 1 ks cibule, 1 ks česneku,
                                                                    1 ks rajčete, lžička sušeného oregana, špetka soli, 1/2 limety
                                                                    Náplň do pity: 2 ks rajčat, 1 ks červené cibule, 4 listy římského
                                                                    salátu, 4 lžíce sterilované kukuřice, 4 celozrnné pita chleby
                                                                    Dresink: 1 bílý jogurt, 1/2 rozmělněného stroužku česneku, hrst
                                                                    plocholisté petržele, 1/2 limeta, sůl, pepř

                                                                    Postup:
                                                                    Maso vložte do hrnce a zalijte vodou, aby bylo ponořené. Přidejte
                                                                    zeleninu, koření a oloupanou limetu. Přiveďte k varu a hodinu na
                                                                    mírném ohni vařte. Poté odstavte a nechte vychladnout. Rajčata
                                                                    a cibulku nakrájejte na kostičky, salát na menší proužky a přidejte
                                                                    kukuřici. V misce smíchejte ingredience na dresink. Maso vyjměte
                                                                    z vývaru a prsty ho natrhejte.
                                                                    Z pita chlebů odřízněte jeden kraj a vzniklou kapsu naplňte zeleni-
                                                                    nou, masem a zalijte dresinkem.

                                                                       TIP! Pita chléb




        Sendvič se šunkou a sýrem

        Suroviny:
        200 g ledového salátu
        40 g sýru Eidam 20% tuku
        4 ks rajčat
        1 ks okurky
        4 ks bagety
        40 g másla
        40 g šunky nejvyšší jakosti 92% masa
        1 červená cibule

        Postup:
        Plátky chleba namažeme vrstvou másla, dáme
        plátek šunky, plátek sýru, list ledového salá-                                        Sendvič
        tu, kolečko okurky, rajčete, kolečko cibule                                           se šunkou a sýrem
        a přiklopíme druhým plátkem chleba.
        Můžeme podávat se zbylou zeleninou růz-
        nými druhy salátu či zeleninových příloh.








                                                                     Sendvič s hovězím masem

                                                                     Suroviny:
                                                                     Maso: 1 kg předního hovězího, grilovací koření, rostlinný oleje
                                                                     na opečení masa
                                                                     Na  grilovací  omáčku: ¹⁄₃ upěchovaného hrnku krupicového
                                                                     cukru, 2 hrnky jablečného octa, ¹⁄₃ hrnku kečupu nebo chilli
                                                                     omáčky, ½–1 lžička sladké či pálivé papriky, 2 lžičky grilovacího
                                                                     koření, sůl a pepř na dochucení, 1 hrnek vody
                                                                     bageta nebo žemle, salát z čerstvého zelí a jogurtové majonézy

                                                                     Postup:
                                                                     Maso potřete grilovacím kořením a nechte přes noc odležet.
                                                                     Smícháte cukr, ocet, kečup, koření a vodu. Vytvoříte omáčku, kte-
                                                                     rou dáte do lednice. Maso opečte ze všech stran na oleji, aby se
                                                   Hovězí            zatáhlo. V hrnci ho pak zalijte omáčkou. Vložíte do trouby pře-
                                                                     dehřáté na 90 °C a přikryté nechte péci přes noc, asi deset hodin.
                                                   sendvič           Maso rozdělené na vlákna podávejte v žemlích, bagetě nebo mezi
                                                                     krajíci chleba, třeba se zelným salátem, rukolou či okurkou.


                                                                                                                61
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66