Page 61 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 61
Turecký sendvič s kuřecím masem v pitě
Turecký
sendvič Suroviny:
Na maso: 2 ks kuřecích plátků, 1 ks cibule, 1 ks česneku,
1 ks rajčete, lžička sušeného oregana, špetka soli, 1/2 limety
Náplň do pity: 2 ks rajčat, 1 ks červené cibule, 4 listy římského
salátu, 4 lžíce sterilované kukuřice, 4 celozrnné pita chleby
Dresink: 1 bílý jogurt, 1/2 rozmělněného stroužku česneku, hrst
plocholisté petržele, 1/2 limeta, sůl, pepř
Postup:
Maso vložte do hrnce a zalijte vodou, aby bylo ponořené. Přidejte
zeleninu, koření a oloupanou limetu. Přiveďte k varu a hodinu na
mírném ohni vařte. Poté odstavte a nechte vychladnout. Rajčata
a cibulku nakrájejte na kostičky, salát na menší proužky a přidejte
kukuřici. V misce smíchejte ingredience na dresink. Maso vyjměte
z vývaru a prsty ho natrhejte.
Z pita chlebů odřízněte jeden kraj a vzniklou kapsu naplňte zeleni-
nou, masem a zalijte dresinkem.
TIP! Pita chléb
Sendvič se šunkou a sýrem
Suroviny:
200 g ledového salátu
40 g sýru Eidam 20% tuku
4 ks rajčat
1 ks okurky
4 ks bagety
40 g másla
40 g šunky nejvyšší jakosti 92% masa
1 červená cibule
Postup:
Plátky chleba namažeme vrstvou másla, dáme
plátek šunky, plátek sýru, list ledového salá- Sendvič
tu, kolečko okurky, rajčete, kolečko cibule se šunkou a sýrem
a přiklopíme druhým plátkem chleba.
Můžeme podávat se zbylou zeleninou růz-
nými druhy salátu či zeleninových příloh.
Sendvič s hovězím masem
Suroviny:
Maso: 1 kg předního hovězího, grilovací koření, rostlinný oleje
na opečení masa
Na grilovací omáčku: ¹⁄₃ upěchovaného hrnku krupicového
cukru, 2 hrnky jablečného octa, ¹⁄₃ hrnku kečupu nebo chilli
omáčky, ½–1 lžička sladké či pálivé papriky, 2 lžičky grilovacího
koření, sůl a pepř na dochucení, 1 hrnek vody
bageta nebo žemle, salát z čerstvého zelí a jogurtové majonézy
Postup:
Maso potřete grilovacím kořením a nechte přes noc odležet.
Smícháte cukr, ocet, kečup, koření a vodu. Vytvoříte omáčku, kte-
rou dáte do lednice. Maso opečte ze všech stran na oleji, aby se
Hovězí zatáhlo. V hrnci ho pak zalijte omáčkou. Vložíte do trouby pře-
dehřáté na 90 °C a přikryté nechte péci přes noc, asi deset hodin.
sendvič Maso rozdělené na vlákna podávejte v žemlích, bagetě nebo mezi
krajíci chleba, třeba se zelným salátem, rukolou či okurkou.
61