Page 60 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 60
Kdo by neznal dva plátky pečiva proložené dobrou
šunkou, sýrem či masem. Tento druh jídla se konzu-
moval v pradávné době, a to především u nižších
sociálních vrstev. Ovšem poprvé si tuto dobrotu
nechal od svého služebnictva připravovat hrabě ze
Sandwiche. Byl vášnivým hráčem karet a aby nemu-
sel při jídle hraní nechat, dal si maso mezi dva plát-
ky opečeného chleba a ruce tak zůstaly čisté. První
písemný záznam o tomto druhu pochutiny podle
doložených dokumentů pochází z roku 1762. Čtvrtý
hrabě John Montagu ze Sandwiche ve městě Kentu
měl prý nejoblíbenější plátky hovězího mezi dvěma
chleby. Dnes je sendvič nejen ve své mateřské Velké
Británii jedním z nejpopulárnějších jídel. V Itálii
pro něj dokonce vymysleli vlastní označení „tramez-
zino“. Je důležité ale vždy zvolit nejen dobrou náplň,
ale i ten nejlepší chléb.
Sandwiche
60