Page 60 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 60

Kdo by neznal dva plátky pečiva proložené dobrou
        šunkou, sýrem či masem. Tento druh jídla se konzu-
        moval  v  pradávné  době,  a to  především  u  nižších
        sociálních vrstev. Ovšem poprvé si tuto dobrotu
        nechal od svého služebnictva připravovat hrabě ze
        Sandwiche. Byl vášnivým hráčem karet a aby nemu-
        sel při jídle hraní nechat, dal si maso mezi dva plát-
        ky opečeného chleba a ruce tak zůstaly čisté. První
        písemný záznam o tomto druhu pochutiny podle
        doložených dokumentů pochází z roku 1762. Čtvrtý
        hrabě John Montagu ze Sandwiche ve městě Kentu
        měl prý nejoblíbenější plátky hovězího mezi dvěma
        chleby. Dnes je sendvič nejen ve své mateřské Velké
        Británii jedním z nejpopulárnějších jídel. V Itálii
        pro něj dokonce vymysleli vlastní označení „tramez-
        zino“. Je důležité ale vždy zvolit nejen dobrou náplň,
        ale i ten nejlepší chléb.



















































                                      Sandwiche















       60
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65