Page 56 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 56

Tagliatelle s lososem a sušenými rajčaty

       Suroviny:
       400 g kratších těstovin, 10 ks sušených rajčat, 2 filety čerstvého loso-
       sa, parmazán nebo pecorino, olivový olej, 1 ks menší cibule, 3 stroužky
       česneku, plechovka drcených rajčat, 1 lžička třtinového cukru, lžíce
       másla, čerstvá bazalka, 3 hrsti baby špenátu, sůl, pepř, oregáno, citron
                                                                    Tagliatelle
       Postup:                                                      s lososem
       Cibuli a lososa si nakrájejte na kostičky, česnek si pokrájejte najemno. Do
       vroucí a dobře osolené vody dejte vařit těstoviny. V mezičase si připravte
       omáčku. Na olivovém oleji opečte cibuli, přihoďte lososa a nakonec
       i  česnek.  Dobře  osolte  opepřete  a  až  bude  losos zlatavý,  zakápněte  cit-
       ronovou šťávou a přihoďte lžičku másla. Zalijte rajčaty a nechte chviličku
       provařit, až omáčka trochu zhoustne. Omáčku podle chuti trochu oslaďte,
       osolte, opepřete a přidejte sušené oregano. Na závěr do omáčky přidejte
       těstoviny (s trochou vody, ve které se vařily) a nakrájená sušená rajčata,
       nasekanou bazalku, promíchejte a na závěr přidejte i baby špenát. Špenát                  TIP!
       teplem hezky zavadne a zmenší svůj objem. Vše zamíchejte s trochou nas-                 Italské
       trouhaného sýra. Servírujte s parmazánem nebo pecorinem zakápnuté tro-                těstoviny
       chou olivového oleje a s čerstvou bazalkou.                                         DELVERDE



                                                                             Salát z čerstvého špenátu,
                                                                             rajčat a sýru

                                                                             Suroviny:
                                                                             150 g čerstvého špenátu
                                                                             4 sušená rajčata
                                                                             10 cherry rajčátek
                                                                             1 vajíčko
                                                                             hoblinky parmazánu
                                                                             špetka sezamového semínka
                                                                             zálivka:
                                                                             bílý ocet balsamiko, špetka cukru
                                                                             sůl a pepř, olivový olej nebo olej z rajčat
                                                          Salát              Postup:
                                                          s rajčaty          Špenát omyjeme a necháme okapat. Rajčata překrá-
                                                                             jíme na půlky, sušená rajčata překrojíme na čtvrt-
                                                                             ky. Uvaříme vajíčko natvrdo a pokrájíme na malé
                                                                             měsíčky. Mezitím si uděláme zálivku. Do hrnečku
                                                                             dáme lžíci octa, lžíci balsamika, špetku cukru, sůl
                                                                             pepř a olej. Vše smícháme s připraveným salátem
                                                                             a podáváme.
        TIP! Parmigiano Reggiano
                originál z Itálie


       Pesto rizoto s rukolovým salátkem
       Suroviny:
       hrnek rýže krátkozrnné, hrnek bílého vína, vývar (podle potřeby),
       1 ks cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, lžíce másla, sýr Par-
       mezán, 2 lžíce bazalkového pesta
       Na salát: rukola, rajčata sušená, olej olivový, pepř černý, sůl
       Postup:
       Na přípravu používáme nejlépe vyšší hrnec, který udržuje stálou teplotu
       a rizoto se v něm snadno míchá. Postup vaření rizota je celkem jed-
       noduchý. Na másle nebo oleji osmahneme cibuli a česnek. Přidáme
       nepromytou rýži, aby se ve žhavém tuku zatáhla a neuvolnil se škrob.
       Zalijeme bílým vínem a orestujeme. Poté postupně přiléváme vývar,                           Rizoto
       vždy pouze malou sběračku či hrnek, a za stálého míchání vaříme asi                         s rajčaty
       20 minut. Když už má rizoto tu správnou chuť, odstavíme hrnec z ohně
       a vmícháme máslo, parmazán, pesto a rizoto necháme asi minutu odstát.
       Na přípravu rukolového salátku potřebujeme sušená rajčata naložená
       v oleji, rukolu, extra panenský olivový olej, sůl a pepř. Vše promícháme
       v míse a podáváme k rizotu.
                                                                            TIP! Bazalkové pesto
       56
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61