Page 56 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 56
Tagliatelle s lososem a sušenými rajčaty
Suroviny:
400 g kratších těstovin, 10 ks sušených rajčat, 2 filety čerstvého loso-
sa, parmazán nebo pecorino, olivový olej, 1 ks menší cibule, 3 stroužky
česneku, plechovka drcených rajčat, 1 lžička třtinového cukru, lžíce
másla, čerstvá bazalka, 3 hrsti baby špenátu, sůl, pepř, oregáno, citron
Tagliatelle
Postup: s lososem
Cibuli a lososa si nakrájejte na kostičky, česnek si pokrájejte najemno. Do
vroucí a dobře osolené vody dejte vařit těstoviny. V mezičase si připravte
omáčku. Na olivovém oleji opečte cibuli, přihoďte lososa a nakonec
i česnek. Dobře osolte opepřete a až bude losos zlatavý, zakápněte cit-
ronovou šťávou a přihoďte lžičku másla. Zalijte rajčaty a nechte chviličku
provařit, až omáčka trochu zhoustne. Omáčku podle chuti trochu oslaďte,
osolte, opepřete a přidejte sušené oregano. Na závěr do omáčky přidejte
těstoviny (s trochou vody, ve které se vařily) a nakrájená sušená rajčata,
nasekanou bazalku, promíchejte a na závěr přidejte i baby špenát. Špenát TIP!
teplem hezky zavadne a zmenší svůj objem. Vše zamíchejte s trochou nas- Italské
trouhaného sýra. Servírujte s parmazánem nebo pecorinem zakápnuté tro- těstoviny
chou olivového oleje a s čerstvou bazalkou. DELVERDE
Salát z čerstvého špenátu,
rajčat a sýru
Suroviny:
150 g čerstvého špenátu
4 sušená rajčata
10 cherry rajčátek
1 vajíčko
hoblinky parmazánu
špetka sezamového semínka
zálivka:
bílý ocet balsamiko, špetka cukru
sůl a pepř, olivový olej nebo olej z rajčat
Salát Postup:
s rajčaty Špenát omyjeme a necháme okapat. Rajčata překrá-
jíme na půlky, sušená rajčata překrojíme na čtvrt-
ky. Uvaříme vajíčko natvrdo a pokrájíme na malé
měsíčky. Mezitím si uděláme zálivku. Do hrnečku
dáme lžíci octa, lžíci balsamika, špetku cukru, sůl
pepř a olej. Vše smícháme s připraveným salátem
a podáváme.
TIP! Parmigiano Reggiano
originál z Itálie
Pesto rizoto s rukolovým salátkem
Suroviny:
hrnek rýže krátkozrnné, hrnek bílého vína, vývar (podle potřeby),
1 ks cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, lžíce másla, sýr Par-
mezán, 2 lžíce bazalkového pesta
Na salát: rukola, rajčata sušená, olej olivový, pepř černý, sůl
Postup:
Na přípravu používáme nejlépe vyšší hrnec, který udržuje stálou teplotu
a rizoto se v něm snadno míchá. Postup vaření rizota je celkem jed-
noduchý. Na másle nebo oleji osmahneme cibuli a česnek. Přidáme
nepromytou rýži, aby se ve žhavém tuku zatáhla a neuvolnil se škrob.
Zalijeme bílým vínem a orestujeme. Poté postupně přiléváme vývar, Rizoto
vždy pouze malou sběračku či hrnek, a za stálého míchání vaříme asi s rajčaty
20 minut. Když už má rizoto tu správnou chuť, odstavíme hrnec z ohně
a vmícháme máslo, parmazán, pesto a rizoto necháme asi minutu odstát.
Na přípravu rukolového salátku potřebujeme sušená rajčata naložená
v oleji, rukolu, extra panenský olivový olej, sůl a pepř. Vše promícháme
v míse a podáváme k rizotu.
TIP! Bazalkové pesto
56