Page 54 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 54
Sušená
rajčata
Rajčata obsahují nejen jako čerstvé, ale i sušené velké množství vlákniny Nakládaná rajčata jako kyselé okurky
i vitamínů. Především C, E a A. A taky antioxidantů, co lidské tělo chrání Stejně jako pro nás jsou nedílnou součástí kyselé okurky, pro Italy je to
před problémy s trávicím ústrojím, komplikacemi s prostatou nebo zase sklenka rajčat. Jak sušená či nakládaná rajčata se hodí do různých
pomáhají ochránit kůži. Jsou nejen nedílnou součástí surovin na vaření, receptů. Přidávají se do pomazánek, omáček, salátů i sendvičů, servírují
ale i velmi oblíbenou kuchyňskou ingrediencí. Můžeme je konzumovat se jako chuťovka na párty nebo zobou jen tak večer u televize. Kdo by
v čerstvém stavu, ale vynikající jsou rovněž sušená. V této formě si je nejedl dobré rajčatové pesto, omáčku Marinara, kde lze použít čerstvá
můžete koupit, případně udělat i doma. Rajčata lze sušit na slunci (10 i sušená rajčata najednou. Sušená rajčata lze dát při vaření pod maso či
dní při teplotě 40 °C) v troubě (při teplotě 120 °C vám bude trvat sušení na těstoviny.
maximálně osm hodin) či v sušičce. Ve všech případech plody stačí na-
krájet na poloviny. Před sušením je samozřejmě můžete také osolit.
Nakládaná sušená rajčata
Usušené plody se dají do zavařovací sklenice a následně se přidávají další
ingredience. Zvolit můžete koření jako je bazalka, rozmarýn, tymián,
máta či pepř, ale třeba také česnek nebo chilli papričky. Je třeba sušená
rajčata zcela zalít olivovým olejem, a to v ideálním případě extra panen-
ským. Před spotřebou je dobré je nechat stát minimálně 14 dní.
Recept z redakce
Ingredience:
5 kg čerstvých rajčat, 4 stroužky česneku, olivový olej, tymián,
bazalka, rozmarýn, bobkový list, nové koření celé, pepř černý
celý
Postup:
Rajčata nakrájíme cca na osminky a usušíme v sušičce zhruba
14 hodin. K sušení můžeme použít i troubu, v horkovzdušné
sušíme na 100 - 110 °C. Rajčata vyndáme a začneme je plnit
do uzavíratelné sklenice. Prokládáme česnekem, nakrájeným na
plátky, bylinkami a kořením. Směs zalijeme až po okraj olivo-
vým olejem. Naložená sušená rajčata uchováváme v lednici.
54