Page 54 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 54

Sušená



           rajčata





































       Rajčata obsahují nejen jako čerstvé, ale i sušené velké množství vlákniny   Nakládaná rajčata jako kyselé okurky
       i vitamínů. Především C, E a A. A taky antioxidantů, co lidské tělo chrání   Stejně jako pro nás jsou nedílnou součástí kyselé okurky, pro Italy je to
       před problémy s trávicím ústrojím, komplikacemi s prostatou nebo   zase sklenka rajčat. Jak sušená či nakládaná rajčata se hodí do různých
       pomáhají ochránit kůži. Jsou nejen nedílnou součástí surovin na vaření,   receptů. Přidávají se do pomazánek, omáček, salátů i sendvičů, servírují
       ale i velmi oblíbenou kuchyňskou ingrediencí. Můžeme je konzumovat   se jako chuťovka na párty nebo zobou jen tak večer u televize. Kdo by
       v čerstvém stavu, ale vynikající jsou rovněž sušená. V této formě si je   nejedl dobré rajčatové pesto, omáčku Marinara, kde lze použít čerstvá
       můžete koupit, případně udělat i doma. Rajčata lze sušit na slunci (10   i sušená rajčata najednou. Sušená rajčata lze dát při vaření pod maso či
       dní při teplotě 40 °C) v troubě (při teplotě 120 °C vám bude trvat sušení   na těstoviny.
       maximálně osm hodin) či v sušičce. Ve všech případech plody stačí na-
       krájet na poloviny. Před sušením je samozřejmě můžete také osolit.


       Nakládaná sušená rajčata
       Usušené plody se dají do zavařovací sklenice a následně se přidávají další
       ingredience. Zvolit můžete koření jako je bazalka, rozmarýn, tymián,
       máta či pepř, ale třeba také česnek nebo chilli papričky. Je třeba sušená
       rajčata zcela zalít olivovým olejem, a to v ideálním případě extra panen-
       ským. Před spotřebou je dobré je nechat stát minimálně 14 dní.





                                                                Recept z redakce

                                                                Ingredience:
                                                                5 kg čerstvých rajčat, 4 stroužky česneku, olivový olej, tymián,
                                                                bazalka, rozmarýn, bobkový list, nové koření celé, pepř černý
                                                                celý
                                                                Postup:
                                                                Rajčata nakrájíme cca na osminky a usušíme v sušičce zhruba
                                                                14 hodin. K sušení můžeme použít i troubu, v horkovzdušné
                                                                sušíme na 100 - 110 °C. Rajčata vyndáme a začneme je plnit
                                                                do uzavíratelné sklenice. Prokládáme česnekem, nakrájeným na
                                                                plátky, bylinkami a kořením. Směs zalijeme až po okraj olivo-
                                                                vým olejem. Naložená sušená rajčata uchováváme v lednici.
       54
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59