Page 62 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 62

Pikantní karbanátky

       Suroviny:
       500 g špičaté červené papriky, 1 ks pálivé papričky, extra panenský
       olivový olej, 1 ks cibule, 7 stroužků česneku, mořská sůl, pepř, roz-
       marýn, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce červeného vinného octa, hrst
       čerstvého koriandru, 800 g mletého masa mix, 1 lžička mleté ostré
       papriky, tymián 200 g cherry rajčat, 1 citron, 125 g salátu mix,
       2 ks bagety
                                                                                                 Pikantní
       Postup:                                                                                   karbanátky
       Mleté maso přendáme do větší misky, přidáme 3 nadrobno nakrájené
       stroužky česneku, sůl, pepř, mletou ostrou papriku, nasekané lístky
       tymiánu a trochu olivového oleje a důkladně promícháme. Ze směsi
       tvarujeme rukama tenčí karbanátky, které opékáme v rozpálené pánvi
       s olivovým olejem z obou stran dozlatova. Poté si připravíme papri-
       kovou omáčku. Z omytých paprik a pálivé papričky odstraníme semínka
       a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme olivový olej, na němž
       opečeme nadrobno nakrájenou cibuli a 4 stroužky česneku, osolíme,
       opepříme a přidáme větvičku rozmarýnu. Jakmile je základ opečený
       dozlatova, přidáme nakrájenou papriku. Opět osolíme, opepříme a opé-
       káme, až paprika trochu změkne. Vyndáme rozmarýn, přidáme třtinový
       cukr a počkáme, až zkaramelizuje. Přilijeme vinný ocet a chvíli podu-
       síme. Podlijeme trochou vody, zakryjeme pokličkou a  za občasného   TIP!
       míchání vaříme doměkka (15 – 20 minut). Dle potřeby podléváme vo-   Italské balsamico
       dou. Podušenou papriku rozmixujeme do hladka a vmícháme nadrob-  s příchutí chilli
       no nasekaný koriandr. Omáčku necháme vychladnout, poté ji potřeme   papriček
       na připravené bagety. Na to poklademe karbanátky.


                                                                              Vajíčkový sendvič se slaninou

                                                                              Suroviny:
                                                                              vajíčko,  slanina,  sůl,  pepř,  ledový  salát,  máslo,
                                                       Vajíčkový              chlebová bulka
                                                       sendvič
                                                                              Postup:
                                                                              Nepřilnavou pánev lehce potřete tukem, zahřejte
                                                                              na středním plameni a opatrně na ni rozklepněte
                                                                              vejce (počet záleží na vás a na velikosti pánve; bílek
                                                                              by se měl pohodlně roztéct). Opékejte tak dlouho,
                                                                              až bílek ztuhne; chcete-li, aby ztuhl i žloutek, pánev
                                                                              přiklopte nebo vejce obraťte. Osolte a opepřete.
                                                                              Na pánvičce poté opečte plátky slaniny. Rozkrojte
                                                                              chlebovou bulku, namažte máslem a dejte do ní le-
                                                                              dový salát, slaninu a volské oko. Servírujte.



       Mušle na grilu

       Suroviny:
       1,5 kg mušlí slávky, 2 stroužky česneku, 1 ks citronu, hrst petržele,
       rozmarýn, extra panenský olivový olej, čerstvý chléb
       Na pomazánku: 150 g měkkého sýru, 200 g tvrdého sýru, 150 g bí-
       lého jogurtu, majonéza podle chuti a požadované konzistence poma-
       zánky, pažitka, petrželka, medvědí česnek, sůl, pepř, trocha česneku               Mušle
                                                                                          na grilu
       Postup:
       Pro přípravu slávek na grilu použijte grilovací aluminiový tácek na který
       dejte stroužky česneku a slávky. Pokapete olivovým olejem. Přidej-
       te celé lístky petržele a snítky rozmarýnu. V míse připravte omáčku –
       citronovou šťávu smíchejte s olivovým olejem a nasekanou petrželkou.
       Vymačkaný citron nevyhazujte, ale přidejte ho na gril k mušlím. Jak-
       mile se mušle otevřou, můžete podávat. Poté si připravte sýrovou poma-
       zánku s bylinkami. Tvrdý sýr nastrouhejte a přidejte měkký. Pažitku
       a další bylinky, které jste si připravili, nasekejte nadrobno. Promíchejte
       sýr s jogurtem a dle chuti osolíte či opepříte. Možná se vám bude zdát
       pomazánka už teď skvělá, možná přidáte ještě trochu majonézy. Poma-
       zánka bude výborná i s žervé nebo třeba čerstvým kozím sýrem. Potřete
       chleby a navrch dejte mušle. Servírujte pak polité omáčkou.
       62
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67