Page 62 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 62
Pikantní karbanátky
Suroviny:
500 g špičaté červené papriky, 1 ks pálivé papričky, extra panenský
olivový olej, 1 ks cibule, 7 stroužků česneku, mořská sůl, pepř, roz-
marýn, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce červeného vinného octa, hrst
čerstvého koriandru, 800 g mletého masa mix, 1 lžička mleté ostré
papriky, tymián 200 g cherry rajčat, 1 citron, 125 g salátu mix,
2 ks bagety
Pikantní
Postup: karbanátky
Mleté maso přendáme do větší misky, přidáme 3 nadrobno nakrájené
stroužky česneku, sůl, pepř, mletou ostrou papriku, nasekané lístky
tymiánu a trochu olivového oleje a důkladně promícháme. Ze směsi
tvarujeme rukama tenčí karbanátky, které opékáme v rozpálené pánvi
s olivovým olejem z obou stran dozlatova. Poté si připravíme papri-
kovou omáčku. Z omytých paprik a pálivé papričky odstraníme semínka
a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme olivový olej, na němž
opečeme nadrobno nakrájenou cibuli a 4 stroužky česneku, osolíme,
opepříme a přidáme větvičku rozmarýnu. Jakmile je základ opečený
dozlatova, přidáme nakrájenou papriku. Opět osolíme, opepříme a opé-
káme, až paprika trochu změkne. Vyndáme rozmarýn, přidáme třtinový
cukr a počkáme, až zkaramelizuje. Přilijeme vinný ocet a chvíli podu-
síme. Podlijeme trochou vody, zakryjeme pokličkou a za občasného TIP!
míchání vaříme doměkka (15 – 20 minut). Dle potřeby podléváme vo- Italské balsamico
dou. Podušenou papriku rozmixujeme do hladka a vmícháme nadrob- s příchutí chilli
no nasekaný koriandr. Omáčku necháme vychladnout, poté ji potřeme papriček
na připravené bagety. Na to poklademe karbanátky.
Vajíčkový sendvič se slaninou
Suroviny:
vajíčko, slanina, sůl, pepř, ledový salát, máslo,
Vajíčkový chlebová bulka
sendvič
Postup:
Nepřilnavou pánev lehce potřete tukem, zahřejte
na středním plameni a opatrně na ni rozklepněte
vejce (počet záleží na vás a na velikosti pánve; bílek
by se měl pohodlně roztéct). Opékejte tak dlouho,
až bílek ztuhne; chcete-li, aby ztuhl i žloutek, pánev
přiklopte nebo vejce obraťte. Osolte a opepřete.
Na pánvičce poté opečte plátky slaniny. Rozkrojte
chlebovou bulku, namažte máslem a dejte do ní le-
dový salát, slaninu a volské oko. Servírujte.
Mušle na grilu
Suroviny:
1,5 kg mušlí slávky, 2 stroužky česneku, 1 ks citronu, hrst petržele,
rozmarýn, extra panenský olivový olej, čerstvý chléb
Na pomazánku: 150 g měkkého sýru, 200 g tvrdého sýru, 150 g bí-
lého jogurtu, majonéza podle chuti a požadované konzistence poma-
zánky, pažitka, petrželka, medvědí česnek, sůl, pepř, trocha česneku Mušle
na grilu
Postup:
Pro přípravu slávek na grilu použijte grilovací aluminiový tácek na který
dejte stroužky česneku a slávky. Pokapete olivovým olejem. Přidej-
te celé lístky petržele a snítky rozmarýnu. V míse připravte omáčku –
citronovou šťávu smíchejte s olivovým olejem a nasekanou petrželkou.
Vymačkaný citron nevyhazujte, ale přidejte ho na gril k mušlím. Jak-
mile se mušle otevřou, můžete podávat. Poté si připravte sýrovou poma-
zánku s bylinkami. Tvrdý sýr nastrouhejte a přidejte měkký. Pažitku
a další bylinky, které jste si připravili, nasekejte nadrobno. Promíchejte
sýr s jogurtem a dle chuti osolíte či opepříte. Možná se vám bude zdát
pomazánka už teď skvělá, možná přidáte ještě trochu majonézy. Poma-
zánka bude výborná i s žervé nebo třeba čerstvým kozím sýrem. Potřete
chleby a navrch dejte mušle. Servírujte pak polité omáčkou.
62