Page 48 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 48

Mexické vejce
                                                                 s avokádem








       Mexické vejce s avokádem

       Suroviny:
       1 lžíce přepuštěného másla, 2 ks zralého avokáda, hrst červených fazolí,
       3 ks vejce, čerstvá chilli paprička, vločková sůl a čerstvě namletý pepř,
       čerstvý koriandr, 1 ks červené cibule

       Postup:
       V malé nepřilnavé pánvi rozehřejte přepuštěné máslo. Avokádo rozpulte
       a jednu půlku rozkrájejte na půlcentimetrové plátky. Polovinu plátků rozložte
       na pánev, na ně vyklepněte vejce. Navrch rozložte zbylé plátky avokáda, po-
       sypte tenkými plátky chilli papričky podle chuti a odvahy, osolte a opepřete.
       Smažte na mírném plameni, až bílek ztuhne. Nakonec posypte otrhanými
       lístky čerstvého koriandru.
       Tortila s hovězím masem a fazolemi

       Suroviny:
       8 pšeničných tortill, 400 g hovězího masa, 3 plechovky fazolí v tomatové
       omáčce – můžete namixovat bílé a červené, 1 červená paprika, 2 větší
       rajčata, 2 menší cibulky, 150 g cheddaru, kelímek zakysané smetany,
       2 stroužky česneku, chilli paprička, sůl, pepř, mleté chilli, koření na chilli
       con carne, olej na pečení
       Postup:
       Hovězí maso opepřete a na pánvi zprudka opečte z obou stran. Hotové ho
       přendejte do misky a na pánev dejte na kousky nakrájenou papriku a nechte
       změknout. Mezitím si nakrájejte zbylé ingredience a až paprika dostatečně                  Tortila
       změkne, přidejte vše do misky k masu a na pánev dejte poslední část – na-                  s hovězím
       krájená rajčata, cibulku a papričku. Lehce orestujte, aby se uvolnilo aroma
       a přisypte maso, papriky a přidejte fazole v tomatě. Opepřete, osolte, přide-
       jte mleté chilli a případně směs koření na chilli con carne dle chuti. Nechte
       alespoň 10 minu probublávat, aby se všechny chutě pěkně spojily. Mezitím
       si nastrouhejte cheddar a připravte si zakysanou smetanu smíchanou s pro-
       lisovaným česnekem a solí. Pšeničné tortilly po obou stranách lehce nasucho
       ohřejte na pánvi. Přendejte na talíř, doprostřed dejte hotovou směs a přeložte
       dle fantazie. Navrch nasypte nastrouhaný cheddar, který se na teplé tortille
       začne roztékat. Podávejte se zakysanou smetanou nebo si připravte některou
       z mexickým sals, se kterými se tortilla často servíruje.
       48
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53