Page 48 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 48
Mexické vejce
s avokádem
Mexické vejce s avokádem
Suroviny:
1 lžíce přepuštěného másla, 2 ks zralého avokáda, hrst červených fazolí,
3 ks vejce, čerstvá chilli paprička, vločková sůl a čerstvě namletý pepř,
čerstvý koriandr, 1 ks červené cibule
Postup:
V malé nepřilnavé pánvi rozehřejte přepuštěné máslo. Avokádo rozpulte
a jednu půlku rozkrájejte na půlcentimetrové plátky. Polovinu plátků rozložte
na pánev, na ně vyklepněte vejce. Navrch rozložte zbylé plátky avokáda, po-
sypte tenkými plátky chilli papričky podle chuti a odvahy, osolte a opepřete.
Smažte na mírném plameni, až bílek ztuhne. Nakonec posypte otrhanými
lístky čerstvého koriandru.
Tortila s hovězím masem a fazolemi
Suroviny:
8 pšeničných tortill, 400 g hovězího masa, 3 plechovky fazolí v tomatové
omáčce – můžete namixovat bílé a červené, 1 červená paprika, 2 větší
rajčata, 2 menší cibulky, 150 g cheddaru, kelímek zakysané smetany,
2 stroužky česneku, chilli paprička, sůl, pepř, mleté chilli, koření na chilli
con carne, olej na pečení
Postup:
Hovězí maso opepřete a na pánvi zprudka opečte z obou stran. Hotové ho
přendejte do misky a na pánev dejte na kousky nakrájenou papriku a nechte
změknout. Mezitím si nakrájejte zbylé ingredience a až paprika dostatečně Tortila
změkne, přidejte vše do misky k masu a na pánev dejte poslední část – na- s hovězím
krájená rajčata, cibulku a papričku. Lehce orestujte, aby se uvolnilo aroma
a přisypte maso, papriky a přidejte fazole v tomatě. Opepřete, osolte, přide-
jte mleté chilli a případně směs koření na chilli con carne dle chuti. Nechte
alespoň 10 minu probublávat, aby se všechny chutě pěkně spojily. Mezitím
si nastrouhejte cheddar a připravte si zakysanou smetanu smíchanou s pro-
lisovaným česnekem a solí. Pšeničné tortilly po obou stranách lehce nasucho
ohřejte na pánvi. Přendejte na talíř, doprostřed dejte hotovou směs a přeložte
dle fantazie. Navrch nasypte nastrouhaný cheddar, který se na teplé tortille
začne roztékat. Podávejte se zakysanou smetanou nebo si připravte některou
z mexickým sals, se kterými se tortilla často servíruje.
48