Page 45 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 45
Vepřové
carnitas
Vepřové carnitas
Suroviny:
červená cibule, 1 limetka, lžíce jablečného octa, 600 g vepřové krko-
vice, grilovací koření, šťáva a kůra z 1 pomeranče, balení kukuřičných
tortill, 10 ks ředkviček, 1 hlávka ledového salátu, 150 g balkánského
sýru, avokádo, pokrájený koriandr
Kuřecí Postup:
Červenou cibuli nakrájíme a vložíme do misky, zalijeme limetkovou
tacos šťávou a jablečným octem. Troubu předehřejeme na 150 °C. Maso dáme
do pekáče, posypeme směsí koření, zakápneme pomerančovou šťávou
a přidáme pomerančovou kůru. Zakryjeme alobalem a pečeme 2-3 hodi-
ny. Mezitím si připravíme zeleninu – nakrájíme salát i ředkvičky najem-
no a rozdrobíme sýr. Vyndáme maso z trouby a pomocí dvou vidliček
ho natrháme. V troubě krátce ohřejeme kukuřičné tacos. Po vyndání
je naplníme masem, salátem, ředkvičkami, nakládanou červenou cibul-
kou, rozdrobeným sýrem a pokrájeným koriandrem a avokádem.
Kuřecí tacos
Suroviny:
3 kuřecí prsa, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z limetky, ½ lžičky chilli
koření, ½ lžičky římského kmínu, ½ lžičky zauzené papriky,
3 stroužky česneku, kukuřičné tacos placky, 250 g cherry rajčátek,
1 salát, 200 ml zakysané smetany, svazek koriandru, sůl a pepř
Postup:
Ve větší misce smíchejte olivový olej, limetovou šťávu, koření a pro-
lisovaný česnek. Osolte a opepřete. Kuřecí prsa očistěte, podélně rozpulte
a každý kousek namočte do marinády. Rozpalte pánev a kuře opečte
z obou stran dozlatova. Než se kuře opeče, nakrájejte salát a rajčata. Nase-
kejte koriandr a smíchejte ho se zakysanou smetanou. Na suché pánvi
opečte placky tacos a naskládejte je na talíř. Opečené kuře nakrájejte
na nudličky a doneste ho i se zeleninou a koriandrovým dipem na stůl.
Každý si placku naplní masem, zeleninou a zakápne dipem podle chuti.
45