Page 41 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 41

Enchiladas s avokádem

        Suroviny:
        Na omáčku: 1 lžíce másla, jalapeño paprička, nakrá-
        jená nadrobno, 2 utřené stroužky česneku, lžíce hladké
        mouky, 240 ml kuřecího vývaru, lžička římského kmínu,                             Enchiladas
        ¼ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, ¼ hrnku naseka-                            s avokádem
        ného koriandru, 250 g zelené salsy, 120 g kysané smetany
        Na enchiladas: 500 g kuřecích prsou, 1 - 2 čerstvé zelené
        cibulky, nakrájené na slabé plátky, 3 rozmačkaná avoká-
        da, 8 pšeničných tortill, 300 g nastrouhaného čedaru
        Postup:
        Kuřecí prsa uvaříme v osolené vodě, necháme lehce vy-
        chladnout a vidličkou "roztrháme" nebo nakrájíme na
        menší kousky. Ve středně velké pánvi rozpustíme máslo,
        přidáme jalapeño papričku, česnek a za stálého mícháme
        smažíme asi 1 minutu. Přidáme mouku a metlou mícháme
        další 2 minuty. Přidáme vývar, kmín, sůl a pepř a přivedeme
        k varu. Jakmile směs bublá, vmícháme salsu, koriandr a ky-
        sanou smetanu. Sundáme z plotny. Předehřejeme troubu na
        250 °C. Dno zapékací mísy, např. velikosti 35 x 25 cm vy-
        mažeme máslem a nalijeme do ní asi 2/3 omáčky. Na tortilly
        rovnoměrně rozetřeme rozmačkané avokádo (nebo dáme
        plátky), na ně maso, sýr a cibulku. Srolujeme a vložíme na
        omáčku do zapékací mísy. Jakmile máme všechny tortilly
        naplněné a v zapékací míse, nalijeme na ně zbytek omáčky
        a rovnoměrně ji rozprostřeme. Zapékací mísu přikryjeme
        poklopem, nebo alobalem. Vložíme do vyhřáté trouby na
        250 °C a pečeme cca 20 minut. Po 20 minutách víko, resp.
        alobal sundáme a tortilly posypeme zbylým sýrem.                      TIP! Cheddar 50%
                                                                                 originál z Irska


                                                                Kuřecí enchiladas
                                                                Suroviny:
                                                                1/2 kuřete                              TIP!
                                                                2 menší cibule                      Rajčata loupaná
                                                                4 lžíce oleje
                                                                4 stroužky utřeného česneku
                                                                1/4 lžičky mletého chilli
                                                                1 lžička cukru
                                                                3/4 lžičky soli
                                                                3 lžíce římského kmínu
                                                                1 konzerva krájených rajčat (400 g)
                                                                1 malá konzerva rajčatového protlaku
                                                                1/2 hrnku čerstvého nasekaného koriandru
                                                                300 g nastrouhaného sýra
                                                                6 ks pšeničných tortill

                                                                Postup:
                                                                Kuře uvaříme ve vodě, necháme vychladnout a obereme. Kůži a kosti
                                                                vyhodíme, a libové maso nakrájíme nebo natrháme na malé kousky.
                                                                Na pánvi nebo menším kastrolu rozehřejeme olej a na nižším stud-
                                                                ni osmažíme cibuli až zesklovatí a začne chytat světle hnědou barvu.
                                                                Přidáme česnek a mícháme asi 1 - 2 minuty, aby se česnek nespálil.
                                                                Přidáme cukr, římský kmín, chilli, promícháme, a po 1 - 2 minutách
                                                                sundáme z plotny. Přidáme krájená konzervovaná rajčata, koriandr
                                                                a protlak. Nalijeme do mixéru a několikrát zapulzuje (5 - 8 krát), až
                                                                je omáčka hladší. Odložíme asi 1/2 hrnku omáčky stranou a do zbyt-
                                                                ku zamícháme nakrájené kuře a 200 g sýra. Zapékací mísu vymažeme
                                                                2 lžícema omáčky. Na tortilly rovnoměrně rozprostřeme masovou směs
                     Kuřecí                                     a srolujeme. Vložíme do zapékací formy. Jakmile máme všechny tortilly
                                                                naplněné a v zapékací míse, nalijeme na ně zbytek omáčky a rovnoměrně
                     enchiladas                                 ji rozprostřeme. Zapékací mísu přikryjeme poklopem, nebo alobalem.
                                                                Vložíme do vyhřáté trouby na 250 °C a pečeme cca 15 - 20 minut. Po
                                                                15 - 20 minutách víko nebo alobal sundáme a tortilly posypeme zbylým
                                                                sýrem. Na ozdobu na ně můžeme také nasypat nakrájenou zelenou ci-
                                                                bulku. Pečeme otevřené dalších 5 minut, dokud sýr nerozteče.
                                                                                                                41
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46