Page 41 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 41
Enchiladas s avokádem
Suroviny:
Na omáčku: 1 lžíce másla, jalapeño paprička, nakrá-
jená nadrobno, 2 utřené stroužky česneku, lžíce hladké
mouky, 240 ml kuřecího vývaru, lžička římského kmínu, Enchiladas
¼ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, ¼ hrnku naseka- s avokádem
ného koriandru, 250 g zelené salsy, 120 g kysané smetany
Na enchiladas: 500 g kuřecích prsou, 1 - 2 čerstvé zelené
cibulky, nakrájené na slabé plátky, 3 rozmačkaná avoká-
da, 8 pšeničných tortill, 300 g nastrouhaného čedaru
Postup:
Kuřecí prsa uvaříme v osolené vodě, necháme lehce vy-
chladnout a vidličkou "roztrháme" nebo nakrájíme na
menší kousky. Ve středně velké pánvi rozpustíme máslo,
přidáme jalapeño papričku, česnek a za stálého mícháme
smažíme asi 1 minutu. Přidáme mouku a metlou mícháme
další 2 minuty. Přidáme vývar, kmín, sůl a pepř a přivedeme
k varu. Jakmile směs bublá, vmícháme salsu, koriandr a ky-
sanou smetanu. Sundáme z plotny. Předehřejeme troubu na
250 °C. Dno zapékací mísy, např. velikosti 35 x 25 cm vy-
mažeme máslem a nalijeme do ní asi 2/3 omáčky. Na tortilly
rovnoměrně rozetřeme rozmačkané avokádo (nebo dáme
plátky), na ně maso, sýr a cibulku. Srolujeme a vložíme na
omáčku do zapékací mísy. Jakmile máme všechny tortilly
naplněné a v zapékací míse, nalijeme na ně zbytek omáčky
a rovnoměrně ji rozprostřeme. Zapékací mísu přikryjeme
poklopem, nebo alobalem. Vložíme do vyhřáté trouby na
250 °C a pečeme cca 20 minut. Po 20 minutách víko, resp.
alobal sundáme a tortilly posypeme zbylým sýrem. TIP! Cheddar 50%
originál z Irska
Kuřecí enchiladas
Suroviny:
1/2 kuřete TIP!
2 menší cibule Rajčata loupaná
4 lžíce oleje
4 stroužky utřeného česneku
1/4 lžičky mletého chilli
1 lžička cukru
3/4 lžičky soli
3 lžíce římského kmínu
1 konzerva krájených rajčat (400 g)
1 malá konzerva rajčatového protlaku
1/2 hrnku čerstvého nasekaného koriandru
300 g nastrouhaného sýra
6 ks pšeničných tortill
Postup:
Kuře uvaříme ve vodě, necháme vychladnout a obereme. Kůži a kosti
vyhodíme, a libové maso nakrájíme nebo natrháme na malé kousky.
Na pánvi nebo menším kastrolu rozehřejeme olej a na nižším stud-
ni osmažíme cibuli až zesklovatí a začne chytat světle hnědou barvu.
Přidáme česnek a mícháme asi 1 - 2 minuty, aby se česnek nespálil.
Přidáme cukr, římský kmín, chilli, promícháme, a po 1 - 2 minutách
sundáme z plotny. Přidáme krájená konzervovaná rajčata, koriandr
a protlak. Nalijeme do mixéru a několikrát zapulzuje (5 - 8 krát), až
je omáčka hladší. Odložíme asi 1/2 hrnku omáčky stranou a do zbyt-
ku zamícháme nakrájené kuře a 200 g sýra. Zapékací mísu vymažeme
2 lžícema omáčky. Na tortilly rovnoměrně rozprostřeme masovou směs
Kuřecí a srolujeme. Vložíme do zapékací formy. Jakmile máme všechny tortilly
naplněné a v zapékací míse, nalijeme na ně zbytek omáčky a rovnoměrně
enchiladas ji rozprostřeme. Zapékací mísu přikryjeme poklopem, nebo alobalem.
Vložíme do vyhřáté trouby na 250 °C a pečeme cca 15 - 20 minut. Po
15 - 20 minutách víko nebo alobal sundáme a tortilly posypeme zbylým
sýrem. Na ozdobu na ně můžeme také nasypat nakrájenou zelenou ci-
bulku. Pečeme otevřené dalších 5 minut, dokud sýr nerozteče.
41