Page 42 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 42
Cochinita pibil
Suroviny:
1 kg vepřového masa, šťáva z 5 růžových grapefruitů, 125 ml vinného
octa, 80 g achiote pasty, 8 stroužků česneku, 1 chilli paprička habane-
ro, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého kmínu,
1 lžička soli, 1 bobkový list, kukuřičné placky, naloženou cibuli
Postup:
Maso nakrájejte na větší kousky cca 3 cm. Připravte si marinádu. Dej-
te do mixéru grapefruitovou šťávu. Přidejte pastu achiote, skořici,
pepř, kmín, sůl i bobkový list. Z chilli papričky odstraňte zelený stonek
a semínka, zbytek nakrájejte na pár kousků a vhoďte do mixéru. Oloupej-
te česnek, překrojte a přidejte k ostatním ingrediencím. Rozmixujte,
maso smíchejte v misce s marinádou, zakryjte potravinářskou fólií a ne-
chte do druhého dne marinovat. Další den si rozehřejte troubu na 160 °C.
Pokud máte k dispozici banánové listy, vytvořte z nich misku, od které
maso i s marinádou nalijete, poté je přeložte a uzavřete, aby vznikla kap-
sa. Pokud je nemáte, vystačíte si se zapékací miskou a alobalem. Maso
vylijte i s marinádou do formy, kterou poté dobře omotáte alobalem, aby
nikudy neunikala pára. Pečte 3 hodiny. Maso během celé doby nekon-
Cochinita trolujte. Poté vytáhněte z trouby, rozbalte a nechte půlhodinku odpočí-
pibil vat. Pak za pomoci vidličky maso rozcupujte na menší kousky, po takové
době pečení se bude samo rozpadat. Zároveň se tak smíchá se zbývající
omáčkou a bude plné chuti! K servírování budete potřebovat dvě věci
– malé mexické kukuřičné placky a nakládanou cibuli. Tacos položte
na talíř, na něj dejte kupičku trhaného masa a na něj trochu naložené
cibule. Můžete ozdobit také koriandrem.
Burrito s rýží TIP! Feta z ovčího
a kozího mléka
Suroviny:
2 lžíce olivového oleje
1 červená paprika, nakrájená na kostičky
2 řapíky celeru, nakrájené na plátky
6 jarních cibulek, nakrájených na kolečka
2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
1 čerstvá červená chilli paprička,
zbavená semen a nakrájená na plátky
1 svazek koriandru, stonky a lístky zvlášť
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
250 g vařené rýže natural
kůra a šťáva z 1 biocitronu
250 g vykostěného uzeného kuřecího masa Burrito
3 vrchovaté lžíce kvalitní BBQ omáčky s rýží
4 velké pšeničné tortilly
50 g sýru feta
4 lžíce zakysané smetany
chilli omáčka k podávání
Postup:
V pánvi na oleji opékejte zhruba 5 minut všechnu zeleninu,
česnek, chilli papričku a nasekané stonky koriandru, osolte
a opepřete. Potom do pánve přidejte uvařenou rýži, strouha-
nou citronovou kůru, vymačkanou šťávu a míchejte ještě dalších
5 minut. Mezitím promíchejte natrhané kuřecí maso s barbe-
cue omáčkou a na jiné, nepřilnavé pánvi ho zprudka opékejte
5–10 minut, až bude křupavé a povrch lehce zkaramelizuje.
V pánvi nasucho rozpečte tortilly. Rozdělte na ně ochucenou
rýži a kuřecí maso – vždy na dvě třetiny každé placky. Posypte
koriandrovými lístky, rozdrobenou fetou a zarolujte prázdnou
třetinu tortilly přehněte přes náplň, tortillu pootočte o 90°
a zarolujte – tak vám náplň nevyteče spodem. Podávejte se lžící
zakysané smetany a pokapané chilli omáčkou.
42