Page 42 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 42

Cochinita pibil
                                                             Suroviny:
                                                             1 kg vepřového masa, šťáva z 5 růžových grapefruitů, 125 ml vinného
                                                             octa, 80 g achiote pasty, 8 stroužků česneku, 1 chilli paprička habane-
                                                             ro, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého kmínu,
                                                             1 lžička soli, 1 bobkový list, kukuřičné placky, naloženou cibuli

                                                             Postup:
                                                             Maso nakrájejte na větší kousky cca 3 cm. Připravte si marinádu. Dej-
                                                             te do mixéru grapefruitovou šťávu. Přidejte pastu achiote, skořici,
                                                             pepř, kmín, sůl i bobkový list. Z chilli papričky odstraňte zelený stonek
                                                             a semínka, zbytek nakrájejte na pár kousků a vhoďte do mixéru. Oloupej-
                                                             te česnek, překrojte a přidejte k ostatním ingrediencím. Rozmixujte,
                                                             maso smíchejte v misce s marinádou, zakryjte potravinářskou fólií a ne-
                                                             chte do druhého dne marinovat. Další den si rozehřejte troubu na 160 °C.
                                                             Pokud máte k dispozici banánové listy, vytvořte z nich misku, od které
                                                             maso i s marinádou nalijete, poté je přeložte a uzavřete, aby vznikla kap-
                                                             sa. Pokud je nemáte, vystačíte si se zapékací miskou a alobalem. Maso
                                                             vylijte i s marinádou do formy, kterou poté dobře omotáte alobalem, aby
                                                             nikudy neunikala pára. Pečte 3 hodiny. Maso během celé doby nekon-
                                   Cochinita                 trolujte. Poté vytáhněte z trouby, rozbalte a nechte půlhodinku odpočí-
                                   pibil                     vat. Pak za pomoci vidličky maso rozcupujte na menší kousky, po takové
                                                             době pečení se bude samo rozpadat. Zároveň se tak smíchá se zbývající
                                                             omáčkou a bude plné chuti! K servírování budete potřebovat dvě věci
                                                             – malé mexické kukuřičné placky a nakládanou cibuli. Tacos položte
                                                             na talíř, na něj dejte kupičku trhaného masa a na něj trochu naložené
                                                             cibule. Můžete ozdobit také koriandrem.




       Burrito s rýží                   TIP! Feta z ovčího
                                          a kozího mléka
       Suroviny:
       2 lžíce olivového oleje
       1 červená paprika, nakrájená na kostičky
       2 řapíky celeru, nakrájené na plátky
       6 jarních cibulek, nakrájených na kolečka
       2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
       1 čerstvá červená chilli paprička,
       zbavená semen a nakrájená na plátky
       1 svazek koriandru, stonky a lístky zvlášť
       mořská sůl a čerstvě mletý pepř
       250 g vařené rýže natural
       kůra a šťáva z 1 biocitronu
       250 g vykostěného uzeného kuřecího masa                                      Burrito
       3 vrchovaté lžíce kvalitní BBQ omáčky                                        s rýží
       4 velké pšeničné tortilly
       50 g sýru feta
       4 lžíce zakysané smetany
       chilli omáčka k podávání

       Postup:
       V pánvi na oleji opékejte zhruba 5 minut všechnu zeleninu,
       česnek,  chilli  papričku  a  nasekané  stonky  koriandru,  osolte
       a opepřete. Potom do pánve přidejte uvařenou rýži, strouha-
       nou citronovou kůru, vymačkanou šťávu a míchejte ještě dalších
       5 minut. Mezitím promíchejte natrhané kuřecí maso s barbe-
       cue omáčkou a na jiné, nepřilnavé pánvi ho zprudka opékejte
       5–10 minut, až bude křupavé a povrch lehce zkaramelizuje.
       V pánvi nasucho rozpečte tortilly. Rozdělte na ně ochucenou
       rýži a kuřecí maso – vždy na dvě třetiny každé placky. Posypte
       koriandrovými lístky, rozdrobenou fetou a zarolujte prázdnou
       třetinu tortilly přehněte přes náplň, tortillu pootočte o 90°
       a zarolujte – tak vám náplň nevyteče spodem. Podávejte se lžící
       zakysané smetany a pokapané chilli omáčkou.


       42
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47