Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31
Císařské trhance
(Kaiserschmarrn)
s brusinkovou
marmeládou
250 g mouky
500 ml mléka
60 g cukru krystal
8 vajec
lžíce vanilkového cukru
lžíce rumu
2 lžíce másla
kůra z půlky citronu
50 g rozinek předem namočených v rumu
moučkový cukr
brusinková marmeláda
Žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru, mléko
�
a mouku vyšlehejte. Ž bí�lků vyšlehejte tuhý sní�h,
který pak postupně vmí�chejte do těsta.
Na pánvi rozehřejte máslo a nalijte na ni těsto,
přisypte rozinky a nechte smažit zhruba dvě
minuty. Poté placku otočte a smažte z druhé
strany. Nakonec placku vidličkami roztrhejte, po-
sypte moučkovým cukrem a podávejte ještě teplé
s marmeládou.
Jablečný štrúdl
250 g hladké mouky, 10 ml oleje, 100 ml teplé vody, špetka soli, lžička jablečného octa, lžíce másla,
6 jablek, hrst nasekaných ořechů, 1 vejce
Prosátou mouku, vodu, olej, jablečný ocet, sůl a máslo zpracujte v hladké těsto. To nechte odpočinout. Poté z těsta vyválejte tenkou placku,
na kterou rozprostřete nakrájená nebo nastrouhaná oloupaná jablka a ořechy. Těsto zarolujte, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě
vyhřáté na 190 °C zhruba půl hodiny.
31