Page 27 - Magazín JIP Potraviny
P. 27

Kuřecí vývar s bavorským
                                                                        špekovým knedlíkem



                                                                        Vývar:               Knedlíky:
                                                                        1,5 kg kuřecích kostí   5 housek
                                                                        3 l vody             2 vejce
                                                                        1 cibule             100 g anglické slaniny
                                                                        1 větší mrkev        100 ml mléka
                                                                        ¼ celeru             100 g hrubé mouky
                                                                        1 petržel            1 cibule
                                                                        2 stroužky česneku   hrst nasekané petržele
                                                                                             s  ů  l


                                                                        Kuřecí� kosti vložte do hrnce a zalijte je studenou vodou.
                                                                        Přiveďte ji k varu. Nechte probublávat zhruba dvě hodi-
                                                                        ny, průběžně sbí�rejte sraženou bí�lkovinu. Poté přidejte
                                                                        nakrájenou zeleninu a na mí�rném plamenu nechte vařit
                                                                        alespoň  další�  hodinu.  Po  dovaření�  vývar  sceďte.  Pro
                                                                        pří�pravu knedlí�ků nakrájejte housky na malé kostičky,
                                                                        přidejte  vejce,  petržel  a  osolte.  Slaninu  nakrájejte  na
                                                                        kousky  a  na  pánvi  orestujte.  Přidejte  k  ní�  nakrájenou
                                                                        cibuli  a  mléko  a  po  chví�li  přisypte  nakrájenou  hous-
                                                                        ku a zamí�chejte. Nakonec přisypte mouku a vše dobře
                                                                        promí�chejte.  Ž  těsta  pak  tvarujte  větší�  knedlí�ky,  které
                                                                        vařte v osolené vroucí� vodě 10–15 minut.









                                                                        Hovězí vývar
                                                                        s fritátovými nudlemi


                                                                        Vývar:               Nudle:
                                                                        1 kg hovězích žeber    75 g hladké mouky
                                                                        (nebo jiných kostí)   125 ml mléka
                                                                        1 cibule             1 vejce
                                                                        1 menší petržel      špetka soli
                                                                        ¼ celeru             lžíce sádla
                                                                        2 mrkve              olej na smažení
                                                                        2 l vody
                                                                        nové koření
                                                                        celý pepř
                                                                        bobkový list

                                                                        Hovězí�  kosti  dejte  do  hrnce  a  zalijte  studenou  vodou.
                                                                        Přiveďte k varu a nechte probublávat alespoň tři hodi-
                                                                        ny. Poté přidejte rozkrojenou cibuli, celer, mrkev, petržel
                                                                        a koření�. Vývar pak táhněte další� hodinu a půl. Po do-
                                                                        vaření� vývar sceďte, maso z kostí� oberte a přidejte do
                                                                        polévky.  Připravte  si  nudle.  V  mí�se  smí�chejte  mouku,
                                                                        mléko, vejce a sůl a metlou dobře rozmí�chejte. Těsto nech-
                                                                        te odpočinout. Na pánvi rozehřejte sádlo.
                                                                        Ž  připraveného  těsta  pak  na  pánvi  smažte  tenké
                                                                        palačinky z obou stran dozlatova. Hotové palačinky na-
                                                                        krájejte na tenké nudličky, které usmažte v rozpáleném
                                                                        oleji a následně nechte na papí�rovém ubrousku okapat.
                                                                        Nudle dejte do polévky až těsně před podávání�m.



                                                                                                                27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32