Page 27 - Magazín JIP Potraviny
P. 27
Kuřecí vývar s bavorským
špekovým knedlíkem
Vývar: Knedlíky:
1,5 kg kuřecích kostí 5 housek
3 l vody 2 vejce
1 cibule 100 g anglické slaniny
1 větší mrkev 100 ml mléka
¼ celeru 100 g hrubé mouky
1 petržel 1 cibule
2 stroužky česneku hrst nasekané petržele
s ů l
Kuřecí� kosti vložte do hrnce a zalijte je studenou vodou.
Přiveďte ji k varu. Nechte probublávat zhruba dvě hodi-
ny, průběžně sbí�rejte sraženou bí�lkovinu. Poté přidejte
nakrájenou zeleninu a na mí�rném plamenu nechte vařit
alespoň další� hodinu. Po dovaření� vývar sceďte. Pro
pří�pravu knedlí�ků nakrájejte housky na malé kostičky,
přidejte vejce, petržel a osolte. Slaninu nakrájejte na
kousky a na pánvi orestujte. Přidejte k ní� nakrájenou
cibuli a mléko a po chví�li přisypte nakrájenou hous-
ku a zamí�chejte. Nakonec přisypte mouku a vše dobře
promí�chejte. Ž těsta pak tvarujte větší� knedlí�ky, které
vařte v osolené vroucí� vodě 10–15 minut.
Hovězí vývar
s fritátovými nudlemi
Vývar: Nudle:
1 kg hovězích žeber 75 g hladké mouky
(nebo jiných kostí) 125 ml mléka
1 cibule 1 vejce
1 menší petržel špetka soli
¼ celeru lžíce sádla
2 mrkve olej na smažení
2 l vody
nové koření
celý pepř
bobkový list
Hovězí� kosti dejte do hrnce a zalijte studenou vodou.
Přiveďte k varu a nechte probublávat alespoň tři hodi-
ny. Poté přidejte rozkrojenou cibuli, celer, mrkev, petržel
a koření�. Vývar pak táhněte další� hodinu a půl. Po do-
vaření� vývar sceďte, maso z kostí� oberte a přidejte do
polévky. Připravte si nudle. V mí�se smí�chejte mouku,
mléko, vejce a sůl a metlou dobře rozmí�chejte. Těsto nech-
te odpočinout. Na pánvi rozehřejte sádlo.
Ž připraveného těsta pak na pánvi smažte tenké
palačinky z obou stran dozlatova. Hotové palačinky na-
krájejte na tenké nudličky, které usmažte v rozpáleném
oleji a následně nechte na papí�rovém ubrousku okapat.
Nudle dejte do polévky až těsně před podávání�m.
27