Page 30 - Magazín JIP Potraviny
P. 30
Smažené koblihy
50 g másla, 40 g moučkového cukru, 4 žloutky, vanilkový cukr, lžíce citronové šťávy, 3 lžíce rumu, 250 ml mléka,
lžíce cukru, 30 g droždí, 500 g hladké mouky, ½ lžičky soli, džem, tuk na smažení
Žměklé máslo utřete s cukrem do pěny. Vmí�chejte žloutky, vanilkový cukr, citronovou šťávu a rum. Do 100 ml vlažného mléka
rozdrobte droždí�, přidejte lžičku cukru, lží�ci mouky a lehce zamí�chejte. Kvásek přikryjte ubrouskem a nechte na teplém mí�stě
asi 10 minut kynout. Do žloutkové směsi vlijte kvásek, přidejte zbytek mouky se solí� a vlažné mléko. Vypracujte těsto, které
poprašte moukou, přikryjte a nechte asi hodinu kynout. Vyklopte ho na pomoučený vál a vyválejte zhruba centimetr vysokou
placku. Na polovině si tvoří�tkem lehce naznačte kroužky. Do jejich středu dejte džem. Druhou část těsta překlopte. Kolem
vyvýšených mí�st je přitiskněte prsty, aby se těsto spojilo a tvoří�tkem vykrájejte koblihy, které nechte 20 minut vykynout.
V polovině kynutí� otočte rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně. Rozpalte tuk a koblihy v něm usmažte. Ne moc
prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak odkryjte, otočte je a dosmažte dozlatova. Tuku musí� být hodně, koblihy
musí� plavat. Usmažené koblihy nechte okapat na sí�tu a posypejte je vanilkovým cukrem.
30