Page 28 - Magazín JIP Potraviny
P. 28

Čokoládové muffiny

                                                                            300 g polohrubé mouky
                                                                            150 g cukru
                                                                            240 ml oleje
                                                                            240 ml mléka
                                                                            1 vejce
                                                                            balíček skořicového cukru
                                                                            balíček prášku do pečiva
                                                                            3 lžíce kakaa
                                                                            tabulka kvalitní hořké čokolády
                                                                            vlašské ořechy na ozdobu

                                                                            Prosátou mouku smí�chejte s cukrem, skořicovým
                                                                            cukrem, kakaem a práškem do pečiva. Do mouky
                                                                            přidejte olej, mléko a vají�čko a vše promí�chejte.
                   čokoládové                                               Cokoládu nasekejte na větší� kousky a vsypte do
                                                                            �
                   muffiny                                                  těsta. Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto nalij-
                                                                            te do koší�čků na muffiny, každý z nich ozdobte
                                                                            vlašských  ořechem  a  dejte  péct  do  trouby  při-
                                                                            bližně na 20–25 minut.


       Čokoládové řezy s ořechy

       200 g másla, 400 g polohrubé mouky, 1 vejce,
       balíček vanilkového cukru, 1 a ½ prášku do pečiva, 2 g droždí,
       200 ml vlažného mléka, lžička cukru
       Náplň: sklenička džemu, 400 g mletých vlašských ořechů,
       100 g cukr, čokoládová poleva, vlašské ořechy na ozdobu


       Do vlažného mléka rozdrobte droždí�, přidejte lžičku cukru a nech-
       te vzejí�t kvásek. Mouku, vají�čko, máslo, vanilkový cukr a prášek do
       pečiva  smí�chejte,  vlijte  kvásek  a  vše  dobře  propracujte  do  těsta.
       To pak rozdělte na tři části a z každé vyválejte plát. Plech vyložte
       pečicí�m papí�rem a dejte na něj první� plát těsta. Ten potřete dže-
       mem, na něj rovnoměrně nasypte mleté vlašské ořechy a posypte
       cukrem. Na plech vložte další� plát těsta. Opět jej potřete džemem,
       posypte mletými ořechy a cukrem. Navrch položte třetí� plát těsta,
       který na několika mí�stech propí�chněte vidličkou. Plech vložte do
                                                                    čokoládové
       trouby předehřáté na 190 °C na 25–30 minut. Po dopečení� nechte
                       �
       dezert vychladnout. Cokoládovou polevu rozehřejte a rovnoměrně
       ji  rozprostřete  na  vychladlé  těsto.  Dezert  nakrájejte  na  kostky   řezy s ořechy
       a každou z nich ozdobte vlašským ořechem.

                                                                 Ořechové laskonky

                                                                 100 g strouhaného kokosu     Krém:
                                                                 70 g mletých ořechů          100 g másla
                                                                 330 g krupicového cukru      1 žloutek
                                                                 100 moučkového cukru         2 bílky
                                                                 6 bílků                      80 g moučkového cukru
                                                                                              20 g mletých ořechů

                                                                 Troubu  předehřejte  na  130  °C.  Ve  vodní�  lázni  šlehejte  bí�lky
                                                                 s krupicovým cukrem, dokud nevznikne tuhá pěna. Tu nechte
                                                                 zchladnout a poté do ní� opatrně vmí�chejte kokos, mleté ořechy
                                                                 a moučkový cukr. Na plech vyložený pečicí�m papí�rem položte
                             ořechové                            formu na laskonky, otvory naplňte hmotou a formu odejměte.
                             laskonky                            Plech  vložte  do  vyhřáté  trouby  a  pečte  zhruba  čtvrt  hodiny,
                                                                 poté teplotu snižte a nechte laskonky dosušit. Připravte krém
                                                                 na plnění�. Změklé máslo, žloutek a 40 g cukru vyšlehejte do
                                                                 pěny. Poté přidejte ořechy. Bí�lky a další�ch 40 g cukru vyšlehejte
                                                                 ve vodní� lázni do tuhého sněhu. Ten pak smí�chejte s máslovou
                                                                 hmotou. Krém naneste na laskonky a slepte.

       28
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33