Page 27 - Magazín JIP Potraviny
P. 27
hruškový
chlebíček
Hruškový chlebíček
5 hrušek, 170 g hladké mouky, 30 g kvalitního kakaa, lžíce jedlé
sody, 2 lžíce vanilkového cukru, 130 g změklého másla,
150 g hnědého cukru, 1 vejce, 40 ml mléka, 50 g hořké čokolády
Dvě hrušky rozkrojte, vykrojte jádřince a nahrubo nastrouhejte.
Mouku smí�chejte s kakaem, sodou a vanilkovým cukrem. Hnědý
cukr, máslo, vejce a mléko rozšlehejte a přidejte nastrouhané
�
hrušky. Cokoládu nakrájejte na malé kousky a přisypte k hruškám
s máslem a vejcem. Do vaječné směsi přisypte mouku a vyšlehejte
v hladké těsto. Obdélní�kovou formu vyložte pečicí�m papí�rem a do ní�
vložte zbylé tři hrušky. Ty zalijte těstem tak, aby koukaly jen stopky,
a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 50 minut.
Čokokaštanový dort
1 kg jedlých kaštanů, 100 g hořké čokolády, 4 vejce, 125 g másla,
špetka soli, 50 g mletých mandlí
čokokaštanový Každý kaštan naří�zněte ostrým nožem do kří�že. Troubu rozehřej-
dort te na 220 °C a kaštany pečte na plechu 10–15 minut. Ještě teplé
kaštany pak vyloupejte a s trochou vody je v mixéru rozmixujte do
�
pyré. Zloutky oddělte od bí�lků. Cokoládu a máslo rozehřejte ve vod-
�
ní� lázni. Rozehřátou čokoládu nechte mí�rně zchladnout, poté do ní�
přidejte kaštanové pyré a žloutky. Bí�lky se špetkou soli vyšlehejte
do tuhého sněhu. Ten pak opatrně vmí�chejte gumovou stěrkou do
čokoládového těsta. Těsto vlijte do dortové formy a v troubě vyhřáté
na 180 °C pečte půl hodiny. Dort ozdobte mletými mandlemi.
27