Page 27 - Magazín JIP Potraviny
P. 27

hruškový
                                                                  chlebíček






















                                                               Hruškový chlebíček

                                                               5 hrušek, 170 g hladké mouky, 30 g kvalitního kakaa, lžíce jedlé
                                                               sody, 2 lžíce vanilkového cukru, 130 g změklého másla,
                                                               150 g hnědého cukru, 1 vejce, 40 ml mléka, 50 g hořké čokolády

                                                               Dvě  hrušky  rozkrojte,  vykrojte  jádřince  a  nahrubo  nastrouhejte.
                                                               Mouku  smí�chejte  s  kakaem,  sodou  a  vanilkovým  cukrem.  Hnědý
                                                               cukr,  máslo,  vejce  a  mléko  rozšlehejte  a  přidejte  nastrouhané
                                                                      �
                                                               hrušky. Cokoládu nakrájejte na malé kousky a přisypte k hruškám
                                                               s máslem a vejcem. Do vaječné směsi přisypte mouku a vyšlehejte
                                                               v hladké těsto. Obdélní�kovou formu vyložte pečicí�m papí�rem a do ní�
                                                               vložte zbylé tři hrušky. Ty zalijte těstem tak, aby koukaly jen stopky,
                                                               a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 50 minut.



                                                               Čokokaštanový dort

                                                               1 kg jedlých kaštanů, 100 g hořké čokolády, 4 vejce, 125 g másla,
                                                               špetka soli, 50 g mletých mandlí
                                čokokaštanový                  Každý kaštan naří�zněte ostrým nožem do kří�že. Troubu rozehřej-
                                dort                           te na 220 °C a kaštany pečte na plechu 10–15 minut. Ještě teplé
                                                               kaštany pak vyloupejte a s trochou vody je v mixéru rozmixujte do
                                                                                        �
                                                               pyré. Zloutky oddělte od bí�lků. Cokoládu a máslo rozehřejte ve vod-
                                                                    �
                                                               ní� lázni. Rozehřátou čokoládu nechte mí�rně zchladnout, poté do ní�
                                                               přidejte kaštanové pyré a žloutky. Bí�lky se špetkou soli vyšlehejte
                                                               do tuhého sněhu. Ten pak opatrně vmí�chejte gumovou stěrkou do
                                                               čokoládového těsta. Těsto vlijte do dortové formy a v troubě vyhřáté
                                                               na 180 °C pečte půl hodiny. Dort ozdobte mletými mandlemi.

                                                                                                                27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32