Page 30 - Magazín JIP Potraviny
P. 30
jablečný
koláč
Křehký jablečný koláč
900 g jablek Oba druhy mouky prosejte a smí�chejte, přidejte cukr, sůl
120 g hladké mouky (+ 2 lžíce) a máslo. Vše smí�chejte a přidejte mléko a jogurt. Promí�chej-
100 g celozrnné mouky te a rukama vypracujte těsto. Pokud by bylo pří�liš hutné,
90 g změklého másla přidejte trochu mléka. Těsto nechte odpočinout v ledni-
3 lžíce mléka ci. Troubu předehřejte na 200 °C. Dvě lží�ce hladké mouky
40 g jogurtu smí�chejte se skořicí� a muškátovým oří�škem. Jablka rozkroj-
1 vejce te, vykrojte jádřince a nakrájejte je na plátky nebo osminky.
2 lžíce citronové šťávy Mouku se skořicí� a muškátovým oří�škem nasypte do jablek
vanilkový extrakt a promí�chejte. Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučněném
lžíce cukru vále do kulaté placky a vložte do koláčové formy vyložené
lžička soli pečicí�m papí�rem, okraje by mělo těsto přesahovat. Na těsto
lžička skořice rozložte jablka a okraje přehněte částečně přes náplň. Pečte
špetka muškátového oříšku zhruba 25–30 minut, dokud koláč nezezlátne.
30