Page 30 - Magazín JIP Potraviny
P. 30

jablečný
                                                                                        koláč




































                                                                               Křehký jablečný koláč

                                                   900 g jablek  Oba druhy mouky prosejte a smí�chejte, přidejte cukr, sůl
                                    120 g hladké mouky (+ 2 lžíce)  a máslo. Vše smí�chejte a přidejte mléko a jogurt. Promí�chej-
                                          100 g celozrnné mouky  te a rukama vypracujte těsto. Pokud by bylo pří�liš hutné,
                                            90 g změklého másla  přidejte  trochu  mléka.  Těsto  nechte  odpočinout  v  ledni-
                                                  3 lžíce mléka  ci. Troubu předehřejte na 200 °C. Dvě lží�ce hladké mouky
                                                   40 g jogurtu  smí�chejte se skořicí� a muškátovým oří�škem. Jablka rozkroj-
                                                       1 vejce  te, vykrojte jádřince a nakrájejte je na plátky nebo osminky.
                                           2 lžíce citronové šťávy  Mouku se skořicí� a muškátovým oří�škem nasypte do jablek
                                               vanilkový extrakt  a promí�chejte. Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučněném
                                                    lžíce cukru  vále do kulaté placky a vložte do koláčové formy vyložené
                                                     lžička soli  pečicí�m papí�rem, okraje by mělo těsto přesahovat. Na těsto
                                                  lžička skořice  rozložte jablka a okraje přehněte částečně přes náplň. Pečte
                                       špetka muškátového oříšku  zhruba 25–30 minut, dokud koláč nezezlátne.



       30
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35