Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31

Montblanc dezert

                                                               900 g jedlých kaštanů, 700 ml vody, 50 g cukru,
                                                               2 lžíce vanilkového extraktu, moučkový cukr
                                                               Náplň: 2 bílky, 100 cukru, 2 kelímky smetany ke šlehání
                                                               Těsto: 200 g hladké mouky, 100 g změklého másla, 2 žloutky,
                                                               50 g cukru, špetka soli

                                                               Všechny ingredience na těsto smí�chejte a rukama vypracujte jedno-
                                                               litou hmotu. Těsto pak nechte v lednici odpočinout. Následně jej roz-
                                                               válejte do tenké placky a vyří�zněte kolečka, která vložte do forem na
                                                               tartaletky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 8–10 minut, dokud
                                                               koší�čky nezezlátnou.
              Montblanc                                        Nožem naří�zněte do kří�že každý kaštan. Všechny je pak vsypte na
                                                               plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte je půl hodi-
              dezert                                           ny a ještě teplé je oloupejte. Kaštany pak dejte na pánev, přidejte
                                                               vodu, cukr a vanilkový extrakt a vařte, dokud nezměknou a voda se
                                                               nevypaří�, přibližně 15 minut. Změklé kaštany pak dejte do mixéru
                                                               a s trochou vody rozmixujte dohladka. Směs pak propasí�rujte přes
                                                               sí�to a dejte do lednice chladit. Troubu předehřejte na 90 °C. V mí�se
                                                               vyšlehejte bí�lky, přidejte cukr a vyšlehejte do tuhého sněhu. Sní�h
                                                               přendejte do cukrářského sáčku a na plechu vytvořte vyšší� pusinky,
                                                               které dejte do trouby zhruba na hodinu sušit. Smetanu vyšlehejte
                                                               do šlehačky. Na upečené korpusy položte sněhovou pusinku, kolem
                                                               které cukrářským sáčkem naneste šlehačku a na šlehačku sáčkem
                                                               navrstvěte nudličky kaštanového pyré. Dezert posypte moučkovým
                                                               cukrem.


        Jablečné růžičky

        balíček listového těsta
        2 jablka
        2 lžíce citronové šťávy
        sklenička meruňkového džemu
        2 lžíce skořice
        moučkový cukr

        Jablka očistěte, rozkrojte napůl, vykrojte jádřince a nakrájej-
        te je na tenké plátky. Ty pak dejte na pánev nebo do hrnce
        s  vodou  a  citronovou  šťávou  a  krátce  poduste,  aby  jablka
        změkla a nelámala se. Listové těsto vyválejte a nakrájejte na
        proužky o velikosti zhruba 20x5 cm. Na proužky natřete z jed-
        né strany meruňkový džem. Plátky jablek sceďte a pokládej-
        te  na  proužky  těsta  tak,  aby  se  překrývaly,  posypte  skořicí�.
        Proužky  s  jablky  opatrně  smotejte  a  konec  těsta  prstem            jablečné
                                                                                  růžičky
        přitiskněte. Vytvořené růžičky vložte do koší�čků na muffiny,
        aby držely tvar. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C zhruba
        třičtvrtě hodiny. Hotové růžičky ozdobte moučkovým cukrem.


                                                                 Tiramisu do skleničky

                                                                 250 g mascarpone
                                                                 3 vejce
                                                                 2 lžíce cukru
                                                                 300 ml espressa
                                                                 cukrářské piškoty
                                                                 30 ml amaretta
                                                                 kakao


                                                                                           �
                                                                 Do zchladlé kávy vlijte amaretto. Zloutky oddělte od bí�lků, které
                                 Tiramisu                        vyšlehejte do tuhého sněhu. Zloutky vyšlehejte s cukrem do pěny,
                                                                                       �
                                 do skleničky                    do které pak zašlehejte mascarpone. Do žloutkové směsi s mas-
                                                                 carpone opatrně vmí�chejte sní�h z bí�lků. Na dno sklenic rozložte
                                                                 (rozlámané) piškoty, které zalijte kávou s amarettem. Na ně dejte
                                                                 3 lží�ce mascarpone. Takto dejte do skleniček několik vrstev, po-
                                                                 slední� vrstvu krému posypte kakaem a dejte do lednice chladit.
                                                                                                                31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36