Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31
Montblanc dezert
900 g jedlých kaštanů, 700 ml vody, 50 g cukru,
2 lžíce vanilkového extraktu, moučkový cukr
Náplň: 2 bílky, 100 cukru, 2 kelímky smetany ke šlehání
Těsto: 200 g hladké mouky, 100 g změklého másla, 2 žloutky,
50 g cukru, špetka soli
Všechny ingredience na těsto smí�chejte a rukama vypracujte jedno-
litou hmotu. Těsto pak nechte v lednici odpočinout. Následně jej roz-
válejte do tenké placky a vyří�zněte kolečka, která vložte do forem na
tartaletky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 8–10 minut, dokud
koší�čky nezezlátnou.
Montblanc Nožem naří�zněte do kří�že každý kaštan. Všechny je pak vsypte na
plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte je půl hodi-
dezert ny a ještě teplé je oloupejte. Kaštany pak dejte na pánev, přidejte
vodu, cukr a vanilkový extrakt a vařte, dokud nezměknou a voda se
nevypaří�, přibližně 15 minut. Změklé kaštany pak dejte do mixéru
a s trochou vody rozmixujte dohladka. Směs pak propasí�rujte přes
sí�to a dejte do lednice chladit. Troubu předehřejte na 90 °C. V mí�se
vyšlehejte bí�lky, přidejte cukr a vyšlehejte do tuhého sněhu. Sní�h
přendejte do cukrářského sáčku a na plechu vytvořte vyšší� pusinky,
které dejte do trouby zhruba na hodinu sušit. Smetanu vyšlehejte
do šlehačky. Na upečené korpusy položte sněhovou pusinku, kolem
které cukrářským sáčkem naneste šlehačku a na šlehačku sáčkem
navrstvěte nudličky kaštanového pyré. Dezert posypte moučkovým
cukrem.
Jablečné růžičky
balíček listového těsta
2 jablka
2 lžíce citronové šťávy
sklenička meruňkového džemu
2 lžíce skořice
moučkový cukr
Jablka očistěte, rozkrojte napůl, vykrojte jádřince a nakrájej-
te je na tenké plátky. Ty pak dejte na pánev nebo do hrnce
s vodou a citronovou šťávou a krátce poduste, aby jablka
změkla a nelámala se. Listové těsto vyválejte a nakrájejte na
proužky o velikosti zhruba 20x5 cm. Na proužky natřete z jed-
né strany meruňkový džem. Plátky jablek sceďte a pokládej-
te na proužky těsta tak, aby se překrývaly, posypte skořicí�.
Proužky s jablky opatrně smotejte a konec těsta prstem jablečné
růžičky
přitiskněte. Vytvořené růžičky vložte do koší�čků na muffiny,
aby držely tvar. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C zhruba
třičtvrtě hodiny. Hotové růžičky ozdobte moučkovým cukrem.
Tiramisu do skleničky
250 g mascarpone
3 vejce
2 lžíce cukru
300 ml espressa
cukrářské piškoty
30 ml amaretta
kakao
�
Do zchladlé kávy vlijte amaretto. Zloutky oddělte od bí�lků, které
Tiramisu vyšlehejte do tuhého sněhu. Zloutky vyšlehejte s cukrem do pěny,
�
do skleničky do které pak zašlehejte mascarpone. Do žloutkové směsi s mas-
carpone opatrně vmí�chejte sní�h z bí�lků. Na dno sklenic rozložte
(rozlámané) piškoty, které zalijte kávou s amarettem. Na ně dejte
3 lží�ce mascarpone. Takto dejte do skleniček několik vrstev, po-
slední� vrstvu krému posypte kakaem a dejte do lednice chladit.
31