Page 32 - Magazín JIP Potraviny
P. 32
Švestková bublanina
12 švestek
150 g polohrubé mouky
švestková 150 g hladké mouky
bublanina 130 g cukru
130 g másla
250 ml mléka
2 vejce
30 g zakysané smetany
balíček prášku do pečiva
moučkový cukr
Obě mouky prosejte a smí�chejte, přidejte prášek do
pečiva, cukr, máslo, mléko, zakysanou smetanu a vej-
ce a suroviny vymí�chejte do hladkého těsta. To pak
vlijte na plech vyložený pečicí�m papí�rem. Troubu
�
předehřejte na 180 °C. Svestky opláchněte, rozpulte
a vyndejte pecky. Poloviny švestek pak rozprostřete na
těsto řezem nahoru. Bublaninu pečte zhruba půl hodi-
ny a před podávání�m ji posypte moučkovým cukrem.
Jablečný koláč
3 větší jablka
150 g hladké mouky
lžíce prášku do pečiva
špetka soli
2 větší vejce
120 g rozehřátého másla
160 g cukru
3 lžíce rumu
lžíce vanilkového extraktu
moučkový cukr
Troubu předehřejte na 180 °C. V mí�se smí�chejte mouku,
prášek do pečiva a špetku soli. V další� misce vyšlehejte
vají�čka do pěny, poté přidejte máslo, 150 g cukru, rum,
vanilkový extrakt a vše promí�chejte. Přidejte moučnou
směs a vše dobře promí�chejte, aby vzniklo hladké těsto. jablečný
Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na menší�
kousky. Cást jablek vmí�chejte do těsta. Těsto pak vlijte do koláč
�
koláčové formy vyložené pečicí�m papí�rem. Zbytek jablek
poklaďte navrch těsta a posypte jej zbytkem cukru. Koláč
pečte 50–55 minut, dokud nezezlátne. Hotový koláč po-
sypte moučkovým cukrem.
Čokoládové brownies
80 g hladké mouky
175 g hnědého cukru
30 g kakaa
3 vejce
200 g změklého másla
200 g kvalitní hořké čokolády
čokoládová poleva
Troubu předehřejte na 190 °C. Plech vyložte
čokoládové pečicí�m papí�rem. Cokoládu nalámejte na ko-
�
brownies stičky a společně s máslem rozpusťte ve vod-
ní� lázni. Přidejte cukr, rozmí�chejte, následně
vají�čka, mouku a kakao. Vše dobře promí�chej-
te a těsto nalijte na plech. Pečte zhruba
20–25 minut. Upečené brownies ozdobte roz-
puštěnou čokoládovou polevou.
32