Page 25 - Magazín JIP Potraviny
P. 25

Salát s pečenou zeleninou,
                                                                           tempehem, ořechy a kimchi

                                                                           ¼ dýně, ¼ brokolice, ½ žluté papriky, 2 mrkve,
                                                                           10 růžičkových kapust, 100 g uzeného tempehu,
                                                                           hrst rozmarýnu, 2 pl oleje

                                                                           hrst polníčku, hrst baby špenátu, ½ sklenice kim-
                                                                           chi s jablkem, hrst pekanových ořechů, klíčky
                                                                           brokolice (libovolné)


                                                                           Všechnu  zeleninu  očistí�me,  nakrájí�me  na  kostky
                                                                           a  vloží�me  do  misky.  Přidáme  uzený  tempeh,  roz-
                                                                           marýn a olej. Promí�cháme, dáme na plech s pečicí�m
                    salát                                                  papí�rem a pečeme 30 minut na 180 °C. Na talí�ř dáme
                    s kimchi                                               polní�ček, špenát, přidáme kimchi, pečenou zeleninu,
                                                                           ořechy  a  klí�čky.  Můžeme  přidat  i  hummus  nebo
                                                                           avokádo.





        Poke Bowl s kimchi a tofu

        70 g rýže Basmati, 50 g salátové okurky, 30 g edamame,
        30 g nepálivého Kimchi Beavia, 30 g mrkve, 30 g uvařené
        /fermentované červené řepy, 30 ml omáčky tamari nebo
        Luggi (Beavia), 10 g drcených kešu ořechů, 10 g konop-
        ných semínek, 50 g tofu, 15 ml javorového sirupu


        Tofu  si  nakrájí�me  na  kostičky,  které  dáme  do  zavařovací�
        sklenice.  Přilijeme  10  ml  tamari/luggi  a  javorový  sirup.
        Necháme spolu marinovat alespoň 2 hodiny (ideálně přes
        noc). Poté marinované tofu ogrilujeme v troubě, cca 25 mi-
        nut na 200 °C. Rýži dáme do hrnce, zalijeme ji dvojnásob-
        ným  množství�m  vody  a  vaří�me,  dokud  rýže  neabsorbu-
        je  všechnu  vodu.  Uvařenou  rýži  přemí�stí�me  do  misky,                             Poke Bowl
        přidáme  čerstvou  okurku,  edamame,  kimchi,  mrkev,  čer-
        venou řepu a opečené tofu. Na závěr vše zalijeme tamari                                  s kimchi
        /luggi, posypeme konopnými semí�nky a drcenými ořechy.
        Máme hotovo!





                                                                        Kimchi rámen

                                                                        vývar, 2 pl oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku,
                                                                        2 cm zázvoru, 1,5 l zeleninového vývaru,
                                                                        10 ks sušených shitake hub, řasa kombu,
                                                                        150 g udon nudlí
                                                                        k servírování: 100 g pálivého kimchi, 100 g edamame
                                                                        fazolí, 200 g uzeného tofu, šťáva z ½ limetky, sezam,
                                                                        koriandr/petržel

                                                                        Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli, česnek
                                                                        a zázvor. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme shi-
                                                                        take houby a řasu kombu, vaří�me 20 minut. Poté při-
                                                                        dáme nudle a uvaří�me do měkka. Na talí�ř serví�rujeme
                                                                        nudle, kimchi, opečené tofu, uvařené edamame fazole,
               Kimchi                                                   kombu řasu a shitake houby. Zalijeme zeleninovým vý-
               rámen                                                    varem, zakápneme limetkovou šťávou, posypeme seza-
                                                                        mem a přidáme koriandr nebo petržel.


                                                                                                                25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30