Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20

Roláda z dýně
                         dýňová
                         roláda                                    100 g hladké mouky, 160 g dýňového pyré,
                                                                   3 vejce, 130 g cukru, 2 lžičky prášku do pečiva,
                                                                   2 lžičky jedlé sody, lžička vanilkového extraktu,
                                                                   špetka soli

                                                                   Náplň: 250 g krémového sýru, 90 g změklého másla,
                                                                   100 g moučkového cukru, lžíce vanilkového extraktu

                                                                   Troubu  rozehřejte  na  190  °C.  Prosátou  mouku  smí�chejte
                                                                   s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. V další�
                                                                   misce  vyšlehejte  vají�čka  s  cukrem  do  pěny.  Poté  přidej-
                                                                   te vanilkový extrakt a dýňové pyré a smí�chejte. Do směsi
                                                                   postupně přidávejte mouku a gumovou stěrkou vmí�chávej-
                                                                   te, dokud se suroviny nespojí� v hladké těsto. Plech vyložte
                                                                   pečicí�m papí�rem a těsto na něj rovnoměrně rozetřete. Pečte
                                                                   v předehřáté troubě zhruba čtvrt hodiny. Ještě teplý korpus
                                                                   srolujte do rolády a nechte v pokojové teplotě vychladnout.
                                                                   Krémový  sýr,  moučkový  cukr,  máslo  a  vanilkový  extrakt
                                                                   vyšlehejte do krému. Vychladlý korpus opatrně rozrolujte
                                                                   a rovnoměrně na vnitřní� stranu rozetřete krém. Poté roládu
                                                                   znovu  zarolujte  a  přitom  odloupněte  pečicí�  papí�r.  Roládu
                                                                   zabalte do potravinové fólie a vložte ji alespoň na hodinu
                                                                   do lednice. Před podávání�m posypte moučkovým cukrem.



                                                                   Podzimní dýňové latté


                                                                   ½ dýně Hokkaidó, 300 ml mléka, lžíce medu,
                                                                   lžička perníkového koření, 2 malé šálky espressa,
           dýňové                                                  kelímek smetany ke šlehání, mletá skořice na ozdobení
           latté
                                                                   Dýni zbavte semí�nek, nakrájejte a dejte péct do trouby na
                                                                   180 °C na 20–30 minut, dokud nezměkne. Poté ji přendej-
                                                                   te do mí�sy a tyčovým mixérem rozmixujte na pyré. Do pyré
                                                                   přidejte med a koření� a vše dobře promí�chejte. Mléko vy-
                                                                   šlehejte  napěňovačem  nebo  zahřejte  a  vyšlehejte  metlou.
                                                                   Přidejte ho do dýňového pyré, následně přilijte kávu. Vše
                                                                   zamí�chejte.  Smetanu  vyšlehejte  do  šlehačky,  nazdobte  na
                                                                   latté a posypte skořicí�.



                                                                   Halloweenské perníčky

                                                                   300 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 vejce,
                                                                   100 g změklého másla, 100 g medu, ½ balíčku prášku do
                                         halloweenské              perníku, lžička perníkového koření
                                         perníčky                  Poleva: 140 g moučkového cukru, 1 bílek, lžíce citronové
                                                                   šťávy, oranžové a černé potravinářské barvivo

                                                                   Prosátou mouku smí�chejte s práškem do perní�ku a perní�-
                                                                   kovým  koření�m.  Přidejte  cukr,  med,  máslo  a  vají�čka.  Su-
                                                                   roviny spojte a vypracujte hladké těsto, které dejte do led-
                                                                   nice odpočinout. Těsto pak na pomoučněném válu vyválej-
                                                                   te do placky silné asi tři milimetry a vykrajujte s pomocí�
                                                                   formiček  halloweenské  tvary.  Troubu  předehřejte  na
                                                                   170 °C a perní�čky pečte 6–7 minut. Po upečení� je nechte
                                                                   vychladnout a připravte si polevu. Moučkový cukr přesejte,
                                                                   přidejte bí�lek a citronovou šťávu a šlehejte, dokud se cukr
                                                                   nerozpustí� a nevznikne hladká poleva. Polevu rozdělte na
                                                                   několik částí� a do jedné z nich dejte černé barvivo, do další�
                                                                   oranžové. S pomocí� zdobičky nebo igelitového sáčku zdobte
                                                                   perní�čky dle fantazie.


       20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25