Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20
Roláda z dýně
dýňová
roláda 100 g hladké mouky, 160 g dýňového pyré,
3 vejce, 130 g cukru, 2 lžičky prášku do pečiva,
2 lžičky jedlé sody, lžička vanilkového extraktu,
špetka soli
Náplň: 250 g krémového sýru, 90 g změklého másla,
100 g moučkového cukru, lžíce vanilkového extraktu
Troubu rozehřejte na 190 °C. Prosátou mouku smí�chejte
s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. V další�
misce vyšlehejte vají�čka s cukrem do pěny. Poté přidej-
te vanilkový extrakt a dýňové pyré a smí�chejte. Do směsi
postupně přidávejte mouku a gumovou stěrkou vmí�chávej-
te, dokud se suroviny nespojí� v hladké těsto. Plech vyložte
pečicí�m papí�rem a těsto na něj rovnoměrně rozetřete. Pečte
v předehřáté troubě zhruba čtvrt hodiny. Ještě teplý korpus
srolujte do rolády a nechte v pokojové teplotě vychladnout.
Krémový sýr, moučkový cukr, máslo a vanilkový extrakt
vyšlehejte do krému. Vychladlý korpus opatrně rozrolujte
a rovnoměrně na vnitřní� stranu rozetřete krém. Poté roládu
znovu zarolujte a přitom odloupněte pečicí� papí�r. Roládu
zabalte do potravinové fólie a vložte ji alespoň na hodinu
do lednice. Před podávání�m posypte moučkovým cukrem.
Podzimní dýňové latté
½ dýně Hokkaidó, 300 ml mléka, lžíce medu,
lžička perníkového koření, 2 malé šálky espressa,
dýňové kelímek smetany ke šlehání, mletá skořice na ozdobení
latté
Dýni zbavte semí�nek, nakrájejte a dejte péct do trouby na
180 °C na 20–30 minut, dokud nezměkne. Poté ji přendej-
te do mí�sy a tyčovým mixérem rozmixujte na pyré. Do pyré
přidejte med a koření� a vše dobře promí�chejte. Mléko vy-
šlehejte napěňovačem nebo zahřejte a vyšlehejte metlou.
Přidejte ho do dýňového pyré, následně přilijte kávu. Vše
zamí�chejte. Smetanu vyšlehejte do šlehačky, nazdobte na
latté a posypte skořicí�.
Halloweenské perníčky
300 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 vejce,
100 g změklého másla, 100 g medu, ½ balíčku prášku do
halloweenské perníku, lžička perníkového koření
perníčky Poleva: 140 g moučkového cukru, 1 bílek, lžíce citronové
šťávy, oranžové a černé potravinářské barvivo
Prosátou mouku smí�chejte s práškem do perní�ku a perní�-
kovým koření�m. Přidejte cukr, med, máslo a vají�čka. Su-
roviny spojte a vypracujte hladké těsto, které dejte do led-
nice odpočinout. Těsto pak na pomoučněném válu vyválej-
te do placky silné asi tři milimetry a vykrajujte s pomocí�
formiček halloweenské tvary. Troubu předehřejte na
170 °C a perní�čky pečte 6–7 minut. Po upečení� je nechte
vychladnout a připravte si polevu. Moučkový cukr přesejte,
přidejte bí�lek a citronovou šťávu a šlehejte, dokud se cukr
nerozpustí� a nevznikne hladká poleva. Polevu rozdělte na
několik částí� a do jedné z nich dejte černé barvivo, do další�
oranžové. S pomocí� zdobičky nebo igelitového sáčku zdobte
perní�čky dle fantazie.
20