Page 19 - Magazín JIP Potraviny
P. 19
Dýňová polévka
½ dýně Hokkaidó (pokud je dýně menší, tak celá)
400 ml kokosového mléka
1 l zeleninového vývaru
4 ks šalotky
50 g dýňových semínek
60 g žlutého kari
mletý zázvor
dýňová mletý kardamom
polévka 2 lžíce olivového oleje
dýňový olej
�
Salotku nakrájejte najemno. V hrnci rozpalte olivový olej
a šalotku na něm zpěňte. Přidejte žluté kari, mletý záz-
vor a kardamom a pět minut restujte. Do hrnce přidej-
te na větší� kostky nakrájenou dýni a restujte další�ch
pět minut. Vše zalijte zeleninovým vývarem a nechte
vařit do změknutí� dýně. Jakmile je dýně měkká, přilijte
do polévky kokosové mléko, osolte a opepřete. Polévku
pak dohladka rozmixujte a podle potřeby dochuťte solí�
a pepřem. Na pánvi orestujte dýňová semí�nka a nechte
je okapat na papí�rovém ubrousku. Polévku podávejte leh-
ce pokapanou dýňovým olejem a posypanou dýňovými
semí�nky.
Dýňové lívance
½ menší dýně Hokkaidó
180 g hladké mouky
40 g másla
2 vejce
½ prášku do pečiva
lžíce cukru
lžička skořice
špetka soli
dýňové olej
lívance Dýni rozkrojte, vydlabejte semí�nka a nakrájejte na menší�
kousky. Ty pak vložte do hrnce, podlijte půl šálkem vody
a nechte dusit, dokud nebude dýně měkká. Poté dýni roz-
mixujte dohladka. Mouku rozmí�chejte se skořicí�, špet-
kou soli a práškem do pečiva. Přidejte dýňové pyré,
rozpuštěné máslo, vají�čka a cukr a vše dobře rozmí�chej-
te, aby vzniklo hladké těsto. Na pánvi rozehřejte olej
a lí�vance smažte z obou stran dozlatova. Podávejte s me-
dem nebo javorovým sirupem.
Dýňové vafle
250 g dýně Hokkaidó
250 g hladké mouky
100 g másla
100 ml mléka
2 vejce
50 g cukru
dýňové ½ prášku do pečiva
vafle Z dýně vydlabejte semí�nka, nakrájejte ji na menší� kousky
a dejte podusit s trochou vody do hrnce, dokud nez-
měkne. Dýni přendejte do mí�sy a přidejte k ní� vají�čka,
změklé máslo, cukr a vše rozmixujte. Poté přidávejte
prosátou mouku s kypří�cí�m práškem a přilévejte mléko.
Vše mí�chejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto pak
vlijte do rozpáleného vaflovače.
Vafle podávejte ještě teplé se šlehačkou.
19