Page 19 - Magazín JIP Potraviny
P. 19

Dýňová polévka

                                                                       ½ dýně Hokkaidó (pokud je dýně menší, tak celá)
                                                                       400 ml kokosového mléka
                                                                       1 l zeleninového vývaru
                                                                       4 ks šalotky
                                                                       50 g dýňových semínek
                                                                       60 g žlutého kari
                                                                       mletý zázvor
                               dýňová                                  mletý kardamom
                               polévka                                 2 lžíce olivového oleje
                                                                       dýňový olej

                                                                        �
                                                                       Salotku nakrájejte najemno. V hrnci rozpalte olivový olej
                                                                       a šalotku na něm zpěňte. Přidejte žluté kari, mletý záz-
                                                                       vor a kardamom a pět minut restujte. Do hrnce přidej-
                                                                       te  na  větší�  kostky  nakrájenou  dýni  a  restujte  další�ch
                                                                       pět  minut.  Vše  zalijte  zeleninovým  vývarem  a  nechte
                                                                       vařit do změknutí� dýně. Jakmile je dýně měkká, přilijte
                                                                       do polévky kokosové mléko, osolte a opepřete. Polévku
                                                                       pak dohladka rozmixujte a podle potřeby dochuťte solí�
                                                                       a pepřem. Na pánvi orestujte dýňová semí�nka a nechte
                                                                       je okapat na papí�rovém ubrousku. Polévku podávejte leh-
                                                                       ce pokapanou  dýňovým olejem a  posypanou  dýňovými
                                                                       semí�nky.


                                                                       Dýňové lívance

                                                                       ½ menší dýně Hokkaidó
                                                                       180 g hladké mouky
                                                                       40 g másla
                                                                       2 vejce
                                                                       ½ prášku do pečiva
                                                                       lžíce cukru
                                                                       lžička skořice
                                                                       špetka soli
                            dýňové                                     olej
                            lívance                                    Dýni rozkrojte, vydlabejte semí�nka a nakrájejte na menší�

                                                                       kousky. Ty pak vložte do hrnce, podlijte půl šálkem vody
                                                                       a nechte dusit, dokud nebude dýně měkká. Poté dýni roz-
                                                                       mixujte  dohladka.  Mouku  rozmí�chejte  se  skořicí�,  špet-
                                                                       kou  soli  a  práškem  do  pečiva.  Přidejte  dýňové  pyré,
                                                                       rozpuštěné máslo, vají�čka a cukr a vše dobře rozmí�chej-
                                                                       te,  aby  vzniklo  hladké  těsto.  Na  pánvi  rozehřejte  olej
                                                                       a lí�vance smažte z obou stran dozlatova. Podávejte s me-
                                                                       dem nebo javorovým sirupem.


                                                                       Dýňové vafle

                                                                       250 g dýně Hokkaidó
                                                                       250 g hladké mouky
                                                                       100 g másla
                                                                       100 ml mléka
                                                                       2 vejce
                                                                       50 g cukru
                                                    dýňové             ½ prášku do pečiva
                                                    vafle              Z dýně vydlabejte semí�nka, nakrájejte ji na menší� kousky

                                                                       a  dejte  podusit  s  trochou  vody  do  hrnce,  dokud  nez-
                                                                       měkne.  Dýni  přendejte  do  mí�sy  a  přidejte  k  ní�  vají�čka,
                                                                       změklé  máslo,  cukr  a  vše  rozmixujte.  Poté  přidávejte
                                                                       prosátou mouku s kypří�cí�m práškem a přilévejte mléko.
                                                                       Vše  mí�chejte,  dokud  nevznikne  hladké  těsto.  Těsto  pak
                                                                       vlijte do rozpáleného vaflovače.
                                                                       Vafle podávejte ještě teplé se šlehačkou.
                                                                                                                19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24