Page 24 - Magazín JIP Potraviny
P. 24
Tamarind
Mango Po otevření lusku tamarindu objevíte
Mango nazývané také ovocem bohů má zajímavě sladce kořeněnou lahodnou dužinu a v ní jádra. Dužinu
chuť. I proto se skvěle hodí nejen do sladkých dezertů, ale lze z něj připra- je možné využít pro přípravu omáček
vit i vynikající omáčku k masům, třeba v kombinaci s curry nebo chilli. a chutney k teplým jídlům, či k přípra-
vě past. Chybu však neuděláte ani
Pitahaya červená když si ji dáte úplně začerstva.
Dračí ovoce, které chuťově připomíná meloun,
je oblíbené pro svůj zajímavý tvar a barvu.
Toto nízkokalorické ovoce se konzumuje čerstvé.
Pochutnáte si na něm v ovocném salátu,
v dezertech, smoothie nebo třeba v palačinkách.
S pitahayou se můžete setkat i ve žluté variantě,
která je o něco sladší.
Kumquat
Už na první pohled připomíná
malou, roztomilou mandarinku.
Tento citrus můžete po omytí jíst
i se slupkou, semena se však
nejí. Dobře poslouží jako rychlá
svačinka, ozdoba zmrzlinových
pohárů nebo surovina pro
výrobu marmelády.
Karambola
Říká se jí také čínská
hvězdice a kromě
krásného tvaru je
nezaměnitelná svou
kyselejší chutí. Nemusí
se loupat (pouze na-
hnědlá či hnědá
žebra), takže je ideální
k ozdobení dezertů
nebo moučníků, ale
i pro přípravu džemů
nebo kompotu.
Salak
Salak, jinak také hadí ovoce, jsou plody palmy
pocházející z Jávy a Sumatry. Po oloupání slupky
připomínající hadí kůži můžete zralé plody jíst přímo
nebo z nich připravit například kompot.
Exotické ovoce
Sezóna začíná u nás!
24 MAGAZÍN 5/2021