Page 28 - Magazín JIP Potraviny
P. 28
Vosí hnízda
160 g namletých piškotů, 180 g moučkového cukru,
80 g másla, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka,
50 g mletých ořechů, celé kulaté piškoty na podlepení,
moučkový cukr na vysypání formiček
Náplň 1: 80 g změklého másla, 70 g moučkového cukru,
1 žloutek, lžíce rumu
Náplň 2: vaječný likér, sušené mléko
Namleté piškoty, změklé máslo, cukr, rum, kakao, mléko a oří�-
šky smí�chejte v mí�se a rukama vypracujte jednolitou hmotu.
Těsto pak nechte odležet v lednici. Připravte si formičky na
vosí� hní�zda a vysypte je moučkovým cukrem. Z těsta vez-
měte vždy malý kousek, který vtlačte do formičky a druhým
koncem vařečky do něj udělejte důlek na náplň. Dle chuti si
vyberte, zda chcete hní�zda plnit rumovou náplní� nebo ná-
plní� z vaječného likéru. Pokud zvolí�te náplň s rumem, všech-
ny ingredience smí�chejte a vytvořte z nich hladký krém. rumové
V pří�padě, že je vám bližší� náplň s vaječným likérem, smí�chej- TIP!
te likér s trochou sušeného mléka, aby se zahustil. Náplní� Božkov
pak plňte připravená vosí� hní�zda (i lehce přes okraj), na vaječný
spodek přilepte piškot a opatrně vyklopte z formiček. likér
Muffiny s ořechy
90 g změklého másla, 70 g cukru, 70 g třtinového cukru,
60 g zakysané smetany, 1 celé vejce, 1 bílek, 60 ml mléka,
170 g hladké mouky, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce vody,
špetka soli, vanilkový extrakt, 200 g nadrobno nasekaných
ořechů (vlašských, lískových, pekanových…),
celé ořechy na ozdobení
Na polevu: 200 ml smetany ke šlehání, 130 g másla, 300 g cukru
Máslo utřete s oběma druhy cukru do pěny. Poté přidejte zakysa-
nou smetanu a vanilkový extrakt. Nakonec přidejte vejce a bí�lek
a vše prošlehejte. Do jiné misky nasypte mouku, prášek do pečiva,
špetku soli a promí�chejte. Moučnou směs spojte s utřeným máslem
ořechové a cukrem, přidejte mléko a trochu vody a vše spojte v těsto. Nakonec
do těsta nasypte nasekané ořechy. Těsto nalijte do formiček na
muffiny a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba čtvrt hodiny.
Po dopečení� nechte muffiny vychladnout. Každý pak ozdobte celým
ořechem a přelijte karamelovou polevou (její� pří�pravu naleznete na
straně 21).
Sladké kokosové
kuličky
400 g strouhaného kokosu
+ další na obalení
200 g loupaných, namletých mandlí
50 g rozpuštěného másla
1 plechovka slazeného
kondenzovaného mléka
kokosové
Všechny ingredience smí�chejte a ruka-
ma je spojte v jednolitou hmotu.
Tu pak nechte alespoň hodinku odležet
v lednici. Poté z hmoty tvarujte menší�
kuličky a každou z nich pak ještě obalte
ve strouhaném kokosu.
TIP! Gut&Günstig Kokos strouhaný jemný obj. 44025945
28 MAGAZÍN 5/2021