Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31
Máslové sušenky
350 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
130 g másla
vanilkový cukr
2 vejce
čokoládová poleva
Prosátou mouku, cukr, změklé máslo,
vanilkový cukr a vejce smí�chejte dohro-
mady a vypracujte hladké těsto. To pak
nechte v lednici odpočinout.
Poté těsto rozválejte na silnější� placku
a pomocí� vykrajovátek nebo razí�tek
vytvořte sušenky. Ty pečte při 160 °C
zhruba čtvrt hodiny.
Upečené a vychladlé sušenky ozdobte máslové
čokoládovou polevou.
Čokokošíčky
250 g hladké mouky,
170 g namletých vlašských ořechů,
130 g másla, ½ vanilkového cukru,
lžička citronové kůry,
špetka soli, lžíce vody
Na náplň:
170 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí,
80 g másla, 60 ml javorového sirupu, 40 g kakaa,
lžička citronové šťávy, čokoládová poleva,
celé ořechy na ozdobu
Prosátou mouku smí�chejte s namletými ořechy, špetkou soli,
vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidejte změklé más-
lo, trochu vody a rukama vytvořte těsto. Zabalte ho do fólie
a nechte odpočinout v chladu. Máslo, javorový sirup a šťávu
z citronu vyšlehejte, poté přidejte ořechy a kakao a vytvořte
krém. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na silnější� plát.
Z něj vykrajujte kolečka, která namačkejte do formiček.
čokoládové Koší�čky pečte na 180 °C 8–10 minut. Po vychladnutí� je naplňte
připraveným krémem, polijte čokoládovou polevou, každý
z nich ozdobte celým ořechem a nechte v chladu ztuhnout.
Kokosové pusinky
2 bílky
100 g cukru kokosové
80 g strouhaného kokosu
Z bí�lků vyšlehejte tuhý sní�h, do něj
přidejte cukr a vše šlehejte ve vodní�
lázni, aby byla hmota tužší�. Do ní� pak
přimí�chejte nastrouhaný kokos.
S pomocí� lžičky nebo cukrářského
sáčku s větší�m nástavcem tvořte na
plech vyložený pečicí�m papí�rem pu-
sinky. Ty pečte, nebo lépe pomalu
sušte v troubě, dokud nezrůžoví�.
TIP! Vyzkoušejte šumivé víno Stella Asti DOCG 0,75 l obj. 26702045
31
MAGAZÍN 5/2021