Page 34 - Magazín JIP Potraviny
P. 34
jablečný
TIP! Vyzkoušejte šumivé víno
Marchesini Spumante Dolce 0,75 l
Vánoční štrúdl obj. 20110146
balíček listového těsta, 1 kg jablek, 100 g hrozinek, 40 g strouhanky, 50 g nasekaných mandlí nebo
vlašských ořechů, lžička skořice, balíček vanilkového cukru, rum, vajíčko na potření, plátky mandlí
na ozdobu, dle chuti vanilková zmrzlina
Hrozinky zalijte rumem a nechte ideálně přes noc odstát. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců, pak je
nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na drobné kousky. Ty smí�chejte s hrozinkami, nasekanými ořechy,
skořicí�, vanilkovým cukrem a strouhankou. Těsto vyválejte na tenké pláty. Na ně pak navrstvěte jablečnou
směs a těsto srolujte do závinů. Vršek potřete rozšlehaným vají�čkem a posypte plátky mandlí�. Pečte
v troubě předehřáté na 200 °C 20–30 minut. Podávat můžete s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Sváteční dort
400 g rybízu, 250 g hrozinek, 300 g kandovaných třešní, 150 g sušených meruněk, 75 g kandované pomerančové kůry,
pár lžic brandy, 300 g hladké mouky, 300 změklého másla, 300 g třtinového cukru, 5 vajec, špetka muškátového oříšku,
nastrouhaná kůra z jednoho citronu a jednoho pomeranče, 60 g nahrubo nasekaných mandlí
Na polevu: 270 g moučkového cukru, 60 ml citronové šťávy, 30 g rozpuštěného másla
Rybí�z, hrozinky, kandované ovoce i kůru a sušené meruňky smí�chejte v mí�se, pokapejte brandy a nechte přes noc v lednici.
Mouku, máslo, cukr, vejce, muškátový oří�šek a nastrouhanou kůru z citrusů smí�chejte a vypracujte těsto, do kterého přidejte
ovoce namočené v brandy a mandle. Vše dobře promí�chejte. Těsto nalijte do dortové formy dobře vymazané máslem nebo
vyložené pečicí�m papí�rem. Pečte pomalu, na 140–150 °C, dokud špejle zasunutá do středu dortu nebude po vytažení� suchá.
Po dopečení� nechte ve formě vychladnout. Pro pří�pravu polevy smí�chejte moučkový cukr, citronovou šťávu a máslo a dobře
promí�chejte. Pokud by byla poleva pří�liš ří�dká, přidejte cukr. Polevou přelijte dort a nechte ztuhnout.
34 MAGAZÍN 5/2021