Page 36 - Magazín JIP Potraviny
P. 36
Apple pie
350 g hladké mouky, 200 g másla, 20 g cukru, 1 vejce, špetka soli
Na náplň: 1,2 kg jablek, 150 g cukru, 60 g másla, 1 vejce, jablečný
lžíce citronové šťávy, špetka skořice, špetka muškátového oříšku,
vajíčko na potření
Smí�chejte prosátou mouku, cukr a špetku soli. Přidejte změklé más-
lo a vejce a vypracujte těsto. Pokud by bylo pří�liš suché, přidejte lží�-
ci studené vody. Těsto zabalte do fólie a vložte alespoň na hodinu
do lednice. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na menší�
kousky a pokapejte citronovou šťávou. V hrnci rozpusťte máslo,
vsypte do něj jablka, cukr a povařte, dokud se cukr nerozpustí� a ja-
blka nepustí� šťávu. Jablka pak přeceďte, ochuťte špetkou skořice,
muškátového oří�šku a dejte stranou. Zachycenou šťávu v hrnci ještě
zredukujte. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na polovinu.
Z každé z nich pak vyválejte placku. Jednou plackou vyložte dno
koláčové formy, a to včetně okrajů. Na těsto navrstvěte povařená ja-
blka, která pokapejte zredukovanou šťávou. Z druhé placky vykrojte
kruh podle velikosti formy. Vykrajovátky do něj vykrojte vánoční�
motivy a zaklopte jí�m vršek koláče, okraje spodní� i horní� vrstvy
přitlačte k sobě. Horní� dí�l potřete rozšlehaným vejcem a vložte do
vyhřáté trouby na 160 °C asi na 50 minut nebo dokud nebude koláč
zlatavý.
karamelové
Tartaletky se slaným karamelem
350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli
Na náplň: 150 g cukru, 80 g másla, 120 ml 33% smetany, lžička soli
Na krém: 130 g másla, 130 ml smetany ke šlehání, 150 g hnědého cukru, ¾ lžičky soli, 450 g moučkového cukru
Koší�ky na tartaletky připravte dle postupu na straně 19. Pro pří�pravu náplně vsypte cukr do hrnce a nechte rozpustit. Poté přidejte nakrájené
máslo a také nechte v karamelu rozpustit. Poté do směsi opatrně vlijte smetanu a přisypte sůl. Vše promí�chejte a nechte ještě chví�li prohřát.
Směs pak nechte vychladnout, občas ji však promí�chejte. Připravené tartaletky naplňte směsí� a nechte v lednici ztuhnout. V hrnci smí�chejte
máslo, smetanu, hnědý cukr a sůl. Za občasného mí�chání� vařte asi čtyři minuty, dokud se cukr nerozpustí�. Směs pak nechte vychladnout.
Poté ji přelijte do misky a přisypte k ní� moučkový cukr a vše vyšlehejte do hladké směsi. Krém pak nechte alespoň čtvrt hodiny ztuhnout
v lednici. Nakonec s ní�m pomocí� cukrářského sáčku ozdobte koší�čky, které můžete na závěr ještě posypat napří�klad strouhaným kokosem.
36 MAGAZÍN 5/2021