Page 29 - Magazín JIP Potraviny
P. 29
240 g kvalitní čokolády
(alespoň 62%)
½ smetany ke šlehání
5 g másla
lžička vanilkového extraktu čokoládové
Na obalení:
kokos
kakaový prášek
nastrouhané ořechy
a další dle fantazie
V malém kastrůlku rozpusťte máslo a přilijte
smetanu, kterou přiveďte k varu. Do jiné misky
nalámejte čokoládu a přelijte ji horkou smetanou.
Přidejte vanilkový extrakt a dobře promí�chejte.
Směs nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté
vložte alespoň na dvě hodiny do lednice. Z hmoty pak
tvarujte kuličky, které vložte přes noc do lednice. Druhý den
pak kuličky obalujte v kakaovém prášku, kokosu nebo v jiných su-
rovinách dle chuti.
Domácí
PRALINKY
Vánoční biskupský chlebíček
250 g hladké mouky, 210 g cukru, 210 g másla, 5 vajec,
½ prášku do pečiva, kandované ovoce, nasekané oříšky,
hrozinky, špetka mleté skořice a muškátového oříšku,
špetka soli
Na bílou polevu: 200 g moučkového cukru, 60 ml horké vody,
5 g rozehřátého másla
Oddělte bí�lky od žloutků. Cukr, změklé máslo a žloutky utřete do
pěny. Do ní� vmí�chejte prosátou mouku smí�chanou s práškem do
pečiva, špetkou skořice, muškátového oří�šku a soli. Z bí�lků vyšle-
hejte sní�h a opatrně vmí�chejte do těsta. Přidejte oří�šky, kandované
ovoce a hrozinky. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dej-
te péct do trouby předehřáté na 160 °C na třičtvrtě hodiny. Mezití�m
si připravte polevu – moučkový cukr prosejte a přidejte k němu
vodu a rozehřáté máslo. Směs pak třete, dokud nebude poleva hlad-
kandované
ká. Hotový chlebí�ček polijte připravenou polevou a nechte ztuhnout.
ovoce
29
MAGAZÍN 5/2021