Page 22 - Magazín JIP Potraviny
P. 22
Řezy s pekanovými ořechy
1 balíček listového těsta, 70 g polohrubé mouky,
230 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 6 vajec,
120 g mletých nebo najemno nasekaných pekanových
ořechů, 1 balíček prášku do pečiva
Krém: 750 ml mléka, 180 g cukru, 100 g škrobu,
300 ml smetany ke šlehání
Listové těsto vyválejte, vytvořte z něj dva stejně velké obdél-
ní�ky a v troubě při 190 °C pečte asi čtvrt hodiny dozlatova.
V misce vyšlehejte oba druhy cukru a vejce, poté přidejte
mouku, prášek do pečiva, ořechy a vytvořte těsto. To pak na-
lijte na pečicí�m papí�rem vyložený plech a pečte při 180 °C
asi 20 minut. Mléko vlijte do hrnce, přidejte cukr a nechte na
mí�rném plamenu rozehřát. Poté přisypte škrob a vařte, dokud
směs nezhoustne, pak ji sundejte z plotny. Smetanu vyšlehej-
te a přidejte k mléku s cukrem a škrobem. Pro dokončení�
řezů namažte polovinu krému na jeden plát listového těsta,
na krém položte upečený ořechový korpus, na něj namažte
druhou polovinu krému, a nakonec vše přikryjte druhým
plátem listového těsta. Vše nechte v ledničce ztuhnout a před
podávání�m nakrájejte na kostky.
Mandlový koláč se sýrem cottage
balíček listového těsta
2 balení sýru cottage
2 vejce
50 g cukru
50 g nadrobno nasekaných nebo namletých mandlí
mandle na ozdobení
moučkový cukr na posypání
Listové těsto vyválejte a vykrojte dle velikosti formy do kruhu
(počí�tejte s okraji). Těsto vložte do formy, na několika mí�stech
propí�chněte vidličkou a vložte na pár minut do trouby přede-
hřáté na 190 °C. Sýr cottage vyšlehejte s vejci, přidejte cukr
a nadrobno nasekané nebo namleté mandle. Směs nalijte na
těsto a vložte do trouby na další�ch zhruba 20 minut.
Upečený koláč ozdobte nasekanými mandlemi a posypte mouč-
kovým cukrem.
Ořechový minicheesecake
100 g vypeckovaných datlí
100 g mandlí nebo jiných ořechů dle chuti
50 g namletých vlašských ořechů (nebo jiných dle chuti)
500 g tvarohu
150 g mascarpone
lžíce medu nebo javorového sirupu
ořechy na ozdobu
Datle namočte do teplé vody, aby změkly. Poté je společně
s ořechy rozmixujte do lepivé směsi. Tu namačkejte na dno
kulatých formiček (např. na vánoční� cukroví�). Tvaroh, mas-
carpone a med nebo javorový sirup vyšlehejte, pak přidejte
namleté vlašské ořechy a vše spojte. Směs nalijte na korpusy
ve formičkách, vršek ozdobte ořechy dle chuti a nechte v led-
nici nejlépe přes noc ztuhnout.
22 MAGAZÍN 5/2021