Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15
Kuřecí polévka s tortilla chipsy
400 g krájených rajčat v plechovce, 1 l kuřecího vývaru,
400 g trhaného kuřecího masa, 1 cibule,
1 červená paprika, 1 paprička jalapeño,
4 stroužky česneku, 400 g sterilovaných černých fazolí,
100 g sterilované kukuřice, lžička chilli,
bobkový list, lžička mletého kmínu, ½ lžičky oregana,
lžička mleté papriky, čerstvý koriandr,
lžíce limetkové šťávy, olivový olej, sůl a pepř
Na chipsy: 2 kukuřičné tortilly, olivový olej, sůl
Nejprve si připravte tortillové chipsy. Tortilly nakrájejte
na tenké nudličky. V pánvi rozpalte olivový olej a nudličky
v něm smažte, dokud nezezlátnou. Poté je nechte okapat
na savém ubrousku, ochuťte solí� a odložte stranou.
Čibuli, papriku, pálivou papričku a česnek nakrájejte na-
jemno. Ve větší�m hrnci rozpalte olivový olej a přidejte ci-
buli, papriku a papričku, restujte zhruba čtyři minuty. Poté
přidejte česnek a bobkový list a restujte další� minutu. Do
hrnce pak přilijte kuřecí� vývar, přidejte krájená rajčata, fa-
zole, trhané kuřecí�, kukuřici a koření�. Vše povařte 10–15
minut. Po dovaření� vyndejte bobkový list a dochuťte nase- kuřecí polévka
kaným čerstvým koriandrem a limetkovou šťávou. Podávej- s tortilla chipsy
te ozdobené tortillovými chipsy.
Sopa de lima
(kuřecí polévka s limetou)
450 g kuřecích prsou Sofrito:
980 ml kuřecího vývaru ¼ červené cibule
980 ml studené vody 1 pálivá paprička
¼ červené cibule 1 větší rajče
bobkový list 2 stroužky česneku
stroužek česneku oregano
¼ lžičky sušeného oregana sůl a pepř
sůl a pepř
kuřecí polévka 2 kukuřičné tortilly
s limetou lžíce oleje
2 limetky
čerstvý koriandr
1 avokádo
Kuřecí� prsa dejte do hrnce a přilijte vývar, vodu a přidejte
červenou cibuli, bobkový list, celý stroužek česneku, orega-
no, sůl a pepř. Hrnec dejte na mí�rný plamen a přiveďte vše
k varu, následně vařte 20–30 minut. Mezití�m si připravte
zeleninu na sofrito – nakrájejte červenou cibuli, papričku,
rajče a česnek. Uvařené kuře vyjměte z hrnce, dejte stranou.
Vývar sceďte a vraťte do hrnce. Na pánvi rozehřejte olej
a přidejte na ni nakrájenou cibuli a pálivou papričku. Zhru-
ba po minutě přidejte rajčata a česnek. Přisypte sůl, pepř
a oregano a několik minut restujte, dokud zelenina nez-
měkne. Připravené sofrito (orestovanou zeleninu) vložte do
vývaru a promí�chejte. Kuřecí� prsa nakrájejte a také vmí�chej-
te do vývaru. Do polévky přidejte limetkovou šťávu, čerstvý
koriandr a na kostičky nakrájené avokádo. Kukuřičné tor-
tilly nakrájejte na tenké nudličky. Na pánvi rozehřejte olej
a nudličky na něm osmažte dokřupava.
Poté je nechte okapat. Polévku podávejte ozdobenou plátky
limetky a smaženými tortilla chipsy.
15