Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15

Kuřecí polévka s tortilla chipsy


        400 g krájených rajčat v plechovce, 1 l kuřecího vývaru,
        400 g trhaného kuřecího masa, 1 cibule,
        1 červená paprika, 1 paprička jalapeño,
        4 stroužky česneku, 400 g sterilovaných černých fazolí,
        100 g sterilované kukuřice, lžička chilli,
        bobkový list, lžička mletého kmínu, ½ lžičky oregana,
        lžička mleté papriky, čerstvý koriandr,
        lžíce limetkové šťávy, olivový olej, sůl a pepř
        Na chipsy: 2 kukuřičné tortilly, olivový olej, sůl


        Nejprve  si  připravte  tortillové  chipsy.  Tortilly  nakrájejte
        na tenké nudličky. V pánvi rozpalte olivový olej a nudličky
        v něm smažte, dokud nezezlátnou. Poté je nechte okapat
        na savém ubrousku, ochuťte solí� a odložte stranou.
        Čibuli, papriku, pálivou papričku a česnek nakrájejte na-
        jemno. Ve větší�m hrnci rozpalte olivový olej a přidejte ci-
        buli, papriku a papričku, restujte zhruba čtyři minuty. Poté
        přidejte česnek a bobkový list a restujte další� minutu. Do
        hrnce pak přilijte kuřecí� vývar, přidejte krájená rajčata, fa-
        zole, trhané kuřecí�, kukuřici a koření�. Vše povařte 10–15
        minut. Po dovaření� vyndejte bobkový list a dochuťte nase-                              kuřecí polévka
        kaným čerstvým koriandrem a limetkovou šťávou. Podávej-                                 s tortilla chipsy
        te ozdobené tortillovými chipsy.





                                                                     Sopa de lima
                                                                     (kuřecí polévka s limetou)

                                                                     450 g kuřecích prsou         Sofrito:
                                                                     980 ml kuřecího vývaru       ¼ červené cibule
                                                                     980 ml studené vody          1 pálivá paprička
                                                                     ¼ červené cibule             1 větší rajče
                                                                     bobkový list                 2 stroužky česneku
                                                                     stroužek česneku             oregano
                                                                     ¼ lžičky sušeného oregana    sůl a pepř
                                                                     sůl a pepř
         kuřecí polévka                                              2 kukuřičné tortilly
         s limetou                                                   lžíce oleje
                                                                     2 limetky
                                                                     čerstvý koriandr
                                                                     1 avokádo


                                                                     Kuřecí� prsa dejte do hrnce a přilijte vývar, vodu a přidejte
                                                                     červenou cibuli, bobkový list, celý stroužek česneku, orega-
                                                                     no, sůl a pepř. Hrnec dejte na mí�rný plamen a přiveďte vše
                                                                     k varu, následně vařte 20–30 minut. Mezití�m si připravte
                                                                     zeleninu na sofrito – nakrájejte červenou cibuli, papričku,
                                                                     rajče a česnek. Uvařené kuře vyjměte z hrnce, dejte stranou.
                                                                     Vývar  sceďte  a  vraťte  do  hrnce.  Na  pánvi  rozehřejte  olej
                                                                     a přidejte na ni nakrájenou cibuli a pálivou papričku. Zhru-
                                                                     ba po minutě přidejte rajčata a česnek. Přisypte sůl, pepř
                                                                     a  oregano  a  několik  minut  restujte,  dokud  zelenina  nez-
                                                                     měkne. Připravené sofrito (orestovanou zeleninu) vložte do
                                                                     vývaru a promí�chejte. Kuřecí� prsa nakrájejte a také vmí�chej-
                                                                     te do vývaru. Do polévky přidejte limetkovou šťávu, čerstvý
                                                                     koriandr a na kostičky nakrájené avokádo. Kukuřičné tor-
                                                                     tilly nakrájejte na tenké nudličky. Na pánvi rozehřejte olej
                                                                     a nudličky na něm osmažte dokřupava.
                                                                     Poté je nechte okapat. Polévku podávejte ozdobenou plátky
                                                                     limetky a smaženými tortilla chipsy.

                                                                                                                15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20