Page 32 - Magazín JIP Potraviny
P. 32
Grilovaná kukuřice
2 mladé kukuřičné klasy
lžíce oleje
máslo
bylinky (tymián, petrželka, bazalka atd.)
sůl
bílý pepř
limetka
Kukuřici lehce potřete olejem a grilujte
do zlaté barvy. Hotovou kukuřici osolte
a opepřete ze všech stran, změklé máslo
smíchejte s bylinkami a dejte předem zchla-
dit. Na ještě teplé kukuřice pak položte
plátek másla a nechte volně rozpustit.
Pokapejte limetkovou šťávou a můžete
podávat.
Grilovaný hermelín
s brusinkovou omáčkou
2 ks hermelínu
1 lžička česnekového olivového oleje
1/2 lžičky bylinkové soli
100 g brusinek
15 g cukru
5 g škrobové moučky
30–40 ml mléka
10 g másla
Než se rozehřeje gril, připravte si brusinkovou omáč-
ku. Do hrnce nasypte cukr a pokapejte jej lžící vody.
Pak přidejte brusinky a míchejte, dokud neproj-
dou varem. Nakonec přilijte mléko rozmíchané se
škrobovou moučkou a vmíchejte máslo. Směs nechte
dvě až tři minuty povařit. Jakmile budete mít hotovou
brusinkovou omáčku, připravte si hermelín. Rozložte
alobal, který pokapejte česnekovým olivovým olejem.
Pokud jej nemáte, můžete rozmačkat jeden nebo dva
stroužky česneku do klasického olivového oleje. Na
alobal položte hermelíny a posypte je bylinkovou solí.
Hermelín zabalte do alobalu a grilujte asi 5–7 minut.
Grilovaný hermelín podávejte přelitý brusinkovou
omáčkou.
Grilované žampiony
s bylinkami a česnekem
10 středně velkých žampionů
olivový olej
3–4 stroužky česneku
sůl a pepř
sušený tymián
drcený kmín
Žampiony nejprve důkladně omyjte, očistěte a zbavte
nožiček. Dále si nakrájejte česnek na tenké plátky. Marinádu
připravíte tak, že v míse smícháte cca 1 až 2 dcl olivového
oleje s plátky česneku a přidáte špetku tymiánu, špetku
kmínu, soli a vše nakonec lehce opepříte. V hotové marinádě
nechte žampiony odpočívat co nejdéle. Během grilování je
nezapomeňte průběžně potírat zbylou marinádou.
32 MAGAZÍN 3/2021