Page 32 - Magazín JIP Potraviny
P. 32

Grilovaná kukuřice
                                                                                 2 mladé kukuřičné klasy
                                                                                 lžíce oleje
                                                                                 máslo
                                                                                 bylinky (tymián, petrželka, bazalka atd.)
                                                                                 sůl
                                                                                 bílý pepř
                                                                                 limetka

                                                                                 Kukuřici lehce potřete olejem a grilujte
                                                                                 do zlaté barvy. Hotovou kukuřici osolte
                                                                                 a opepřete ze všech stran, změklé máslo
                                                                                 smíchejte s bylinkami a dejte předem zchla-
                                                                                 dit. Na ještě teplé kukuřice pak položte
                                                                                 plátek másla a nechte volně rozpustit.
                                                                                 Pokapejte limetkovou šťávou a můžete
                                                                                 podávat.




       Grilovaný hermelín
       s brusinkovou omáčkou

       2 ks hermelínu
       1 lžička česnekového olivového oleje
       1/2 lžičky bylinkové soli
       100 g brusinek
       15 g cukru
       5 g škrobové moučky
       30–40 ml mléka
       10 g másla

       Než se rozehřeje gril, připravte si brusinkovou omáč-
       ku. Do hrnce nasypte cukr a pokapejte jej lžící vody.
       Pak přidejte brusinky a míchejte, dokud neproj-
       dou varem. Nakonec přilijte mléko rozmíchané se
       škrobovou moučkou a vmíchejte máslo. Směs nechte
       dvě až tři minuty povařit. Jakmile budete mít hotovou
       brusinkovou omáčku, připravte si hermelín. Rozložte
       alobal, který pokapejte česnekovým olivovým olejem.
       Pokud jej nemáte, můžete rozmačkat jeden nebo dva
       stroužky česneku do klasického olivového oleje. Na
       alobal položte hermelíny a posypte je bylinkovou solí.
       Hermelín zabalte do alobalu a grilujte asi 5–7 minut.
       Grilovaný hermelín podávejte přelitý brusinkovou
       omáčkou.




                                                                     Grilované žampiony
                                                                     s bylinkami a česnekem

                                                                     10 středně velkých žampionů
                                                                     olivový olej
                                                                     3–4 stroužky česneku
                                                                     sůl a pepř
                                                                     sušený tymián
                                                                     drcený kmín

                                                                     Žampiony nejprve důkladně omyjte, očistěte a zbavte
                                                                     nožiček. Dále si nakrájejte česnek na tenké plátky. Marinádu
                                                                     připravíte tak, že v míse smícháte cca 1 až 2 dcl olivového
                                                                     oleje s plátky česneku a přidáte špetku tymiánu, špetku
                                                                     kmínu, soli a vše nakonec lehce opepříte. V hotové marinádě
                                                                     nechte žampiony odpočívat co nejdéle. Během grilování je
                                                                     nezapomeňte průběžně potírat zbylou marinádou.

       32     MAGAZÍN 3/2021
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37