Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31

Zdravé hranolky s dipem

                                                  Na hranolky:    Česnekový dip:             Rajčatový dip:
                                                  řepa          2 lžíce zakysané smetany      olivový olej
                                                  celer         2 lžíce lehkého sýru         1 menší cibule
                                                  3 mrkve       2–3 stroužky česneku         2 stroužky česneku
                                                  olivový olej   500 g bílého selského jogurtu    špetka mletého chilli
                                                                sůl a pepř                   2 konzervy sekaných rajčat
                                                                oregano                      2 lžíce worcestrové omáčky
                                                                provensálské koření          1 lžíce tabasca
                                                                citronová šťáva              2 lžíce cukru
                                                                cukr dle chuti               1 lžíce vinného octa

                                                  Řepu, celer a mrkve omyjte, očistěte, nakrájejte na tenké hranolkové špalíčky, pokapejte oli-
                                                  vovým olejem a dejte péct do trouby. Během pečení hranolky občas promíchejte. Mezitím
                                                  si připravte dipy. Na olivovém oleji doměkka opečte 1 menší nakrájenou cibuli a 2 pro-
                                                  lisované stroužky česneku. Přidejte špetku chilli a minutku míchejte. Přilijte 2 konzervy
                                                  (800 g) sekaných rajčat, 2 lžíce worcestrové omáčky, lžíci tabasca, 2 lžičky cukru a 1 lžíci
                                                  červeného vinného octa. Toto vařte na mírném plameni asi půl hodiny, hmota by měla
                                                  zhoustnout. Poté nechte vychladnout. Na česnekový dip smíchejte bílý jogurt se zakysa-
                                                  nou smetanou a čerstvým sýrem. Přidejte prolisované stroužky česneku a zamíchejte. Dip
                                                  osolte, opepřete, okořeňte oreganem a provensálským kořením. Přidejte citronovou šťávu
                                                  vymačkanou z půlky citronu a vše důkladně rozmíchejte. Na závěr přidejte cukr, aby se
                                                  srazila kyselost dipu. Podle chuti dosolte a dopepřete.






        Pečené batátové hranolky
        s limetou a chilli

        8–10 menších batátů
        šťáva z 1 limetky
        1 čerstvá chilli paprička
        malá hrst čerstvého koriandru
        4 lžíce olivového oleje
        ¼ lžičky soli
        čerstvě mletý pepř

        Batáty omyjte a nakrájejte na hranolky. Kůru neo-
        škrabujte, během pečení totiž batáty chrání před
        spálením a je zdraví prospěšná.
        Připravte si marinádu z limetkové šťávy, čerstvě
        pokrájené chilli papričky, mletého chilli, olivového
        oleje, soli a čerstvě namletého pepře.
        Hotovou marinádu promíchejte s nakrájenými batá-
        ty a nechte hodinu marinovat v lednici. Poté je vys-
        kládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte
        do předehřáté trouby. Batáty postupně promíchávej-
        te a vyndejte je z trouby, jakmile zezlátnou. Před
        podáváním je ozdobte koriandrem.


                                                                                                                31
                                                                                              MAGAZÍN 3/2021
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36