Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31
Zdravé hranolky s dipem
Na hranolky: Česnekový dip: Rajčatový dip:
řepa 2 lžíce zakysané smetany olivový olej
celer 2 lžíce lehkého sýru 1 menší cibule
3 mrkve 2–3 stroužky česneku 2 stroužky česneku
olivový olej 500 g bílého selského jogurtu špetka mletého chilli
sůl a pepř 2 konzervy sekaných rajčat
oregano 2 lžíce worcestrové omáčky
provensálské koření 1 lžíce tabasca
citronová šťáva 2 lžíce cukru
cukr dle chuti 1 lžíce vinného octa
Řepu, celer a mrkve omyjte, očistěte, nakrájejte na tenké hranolkové špalíčky, pokapejte oli-
vovým olejem a dejte péct do trouby. Během pečení hranolky občas promíchejte. Mezitím
si připravte dipy. Na olivovém oleji doměkka opečte 1 menší nakrájenou cibuli a 2 pro-
lisované stroužky česneku. Přidejte špetku chilli a minutku míchejte. Přilijte 2 konzervy
(800 g) sekaných rajčat, 2 lžíce worcestrové omáčky, lžíci tabasca, 2 lžičky cukru a 1 lžíci
červeného vinného octa. Toto vařte na mírném plameni asi půl hodiny, hmota by měla
zhoustnout. Poté nechte vychladnout. Na česnekový dip smíchejte bílý jogurt se zakysa-
nou smetanou a čerstvým sýrem. Přidejte prolisované stroužky česneku a zamíchejte. Dip
osolte, opepřete, okořeňte oreganem a provensálským kořením. Přidejte citronovou šťávu
vymačkanou z půlky citronu a vše důkladně rozmíchejte. Na závěr přidejte cukr, aby se
srazila kyselost dipu. Podle chuti dosolte a dopepřete.
Pečené batátové hranolky
s limetou a chilli
8–10 menších batátů
šťáva z 1 limetky
1 čerstvá chilli paprička
malá hrst čerstvého koriandru
4 lžíce olivového oleje
¼ lžičky soli
čerstvě mletý pepř
Batáty omyjte a nakrájejte na hranolky. Kůru neo-
škrabujte, během pečení totiž batáty chrání před
spálením a je zdraví prospěšná.
Připravte si marinádu z limetkové šťávy, čerstvě
pokrájené chilli papričky, mletého chilli, olivového
oleje, soli a čerstvě namletého pepře.
Hotovou marinádu promíchejte s nakrájenými batá-
ty a nechte hodinu marinovat v lednici. Poté je vys-
kládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte
do předehřáté trouby. Batáty postupně promíchávej-
te a vyndejte je z trouby, jakmile zezlátnou. Před
podáváním je ozdobte koriandrem.
31
MAGAZÍN 3/2021