Page 28 - Magazín JIP Potraviny
P. 28
Striploin
nízký
roštěnec
Striploin (nízký roštěnec)
Tato část hovězího masa je libovější s charakteristickým tuko-
vým krytím na vrchní části. Tuk každému masu dodává chuť,
proto ho před grilováním rozhodně neodřezávejte. Ořezání
tuku případně nechte až po opečení. Steak z nízkého roštěnce
musí mít alespoň 300 g (3–5 cm), takže zapomeňte na tenký
plátek a nakrájejte maso na pořádné steaky. Ty pak umístěte
nejprve tukovou částí na rošt. Takto nechte maso na grilu 2–3
minuty asi na 200 °C. Pak můžete teplotu stáhnout zhruba na
180 °C a opékejte z každé strany tolik minut, kolik centimetrů
steak má. Po dopečení maso sundejte z grilu, nechte 3–4 minu-
ty odpočinout a nakrájejte na plátky.
VIDEONÁVOD
28 MAGAZÍN 3/2021