Page 30 - Magazín JIP Potraviny
P. 30
Přílohy
ke grilování
Pečené brambory
1 kg brambor
olej na pekáč
sůl
Brambory očistěte kartáčkem, případné skvrny na slupce od-
straňte špičkou nože. Na pekáč nalijte olej, aby pokryl celou jeho
plochu. Brambory překrojte napůl, řeznou stranu namočte do oleje
a vyskládejte je do pekáče namočenou stranou nahoru. Brambory
osolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 220 °C na 40 minut, dokud
nezezlátnou.
Cukety na grilu
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce bylinek
3 cukety
2 stroužky česneku
olivový olej
pepř a sůl
Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Bylinky (petrželku, ba-
zalku) jemně nasekejte. Olej ochuťte citronovou šťávou, čerstvě
namletým pepřem, vmíchejte nasekané bylinky a plátky česne-
ku. Cukety omyjte, zbavte stopek a podélně nakrájejte na plátky
asi půl centimetru silné. Vložte je do ochuceného oleje a nechte
hodinu odležet. Poté nechte cukety okapat, nakrojte na nich jem-
nou mřížku a grilujte z obou stran, dokud nezvláční a nezhněd-
nou. Grilované cukety ozdobte plátky česneku z marinády, osolte
a podávejte ke steakům.
30 MAGAZÍN 3/2021