Page 25 - Magazín JIP Potraviny
P. 25
x
1. 2. 3.
4. 5. 6. 7.
Rib Eye (vysoký roštěnec)
Vysoký roštěnec, tedy maso z hřbetní části, poznáte podle charakteris-
tického tukového oka uprostřed (podle toho také název Rib Eye)
(1, 2). Steak z tohoto masa je měkký a šťavnatý s vynikající chutí, kterou
zajišťuje právě dostatek tuku. Maso naporcujte na steaky o hmotnosti
alespoň 300–350 g (2), rozhodně ne na tenké plátky (3). V této fázi
je nesolte, nepepřete ani jinak neochucujte a rovnou položte na gril
rozpálený na teplotu kolem 200 °C (4). Steaky grilujte podle jejich výšky
nejprve z jedné strany, pak po stejnou dobu ze strany druhé. Rib Eye
steak je dobrý propečený na zdravé medium, proto se nic nestane, když
ho na grilu necháte o malou chvilku déle (5, 6). Poté steak sundejte z gri-
lu, nechte odpočinout a nakrájejte ostrým nožem. Až nakonec ochuťte
čerstvě namletou solí i pepřem a přelijte přepuštěným máslem (7).
Rib Eye
vysoký roštěnec
VIDEONÁVOD
25
MAGAZÍN 3/2021