Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21

hovězí


                                                                                             svíčková

















































         1.                         2.                         3.                         4.







                                                                  Hovězí svíčková
                                                                  Hovězí svíčková je vedle nízkého roštěnce jedno ze dvou částí ho-
                                                                  vězího masa, které není nutné stařit a lze ho zpracovávat už 2–3
                                                                  dny po porážce. Svíčková je libová, obsahuje minimum tuku
                                                                  a vzhledem k tomu, že jde  o jedno z nejkvalitnějších mas, patří
         5.                                                       u nás mezi nejoblíbenější k přípravě steaků, ale využívá se například
                                                                  i na tatarák nebo carpaccio.
                                                                  Svíčkovou nakrájejte na větší, alespoň sedm centimetrů velké
                                                                  kousky (1, 2, 3). Protože jde o sušší maso, před grilováním kousky
                                                                  potřete přepuštěným máslem, dejte na gril (4) a opečte z obou
                                                                  stran podle výšky masa (5). Po ogrilování nechte odpočinout
                                                                  a nakrájejte kvalitním, ostrým nožem (6, 7). Pokud máte rádi méně
                                                                  propečené, až krvavější steaky, právě svíčková je díky své kva-
                                                                  litě  vhodným  typem  masa.  Stejně  jako  u  ostatních  steaků  osolte
                                                                  a opepřete až po tepelné úpravě.


         6.                         7.

                                                                                                                21
                                                                                              MAGAZÍN 3/2021
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26