Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21
hovězí
svíčková
1. 2. 3. 4.
Hovězí svíčková
Hovězí svíčková je vedle nízkého roštěnce jedno ze dvou částí ho-
vězího masa, které není nutné stařit a lze ho zpracovávat už 2–3
dny po porážce. Svíčková je libová, obsahuje minimum tuku
a vzhledem k tomu, že jde o jedno z nejkvalitnějších mas, patří
5. u nás mezi nejoblíbenější k přípravě steaků, ale využívá se například
i na tatarák nebo carpaccio.
Svíčkovou nakrájejte na větší, alespoň sedm centimetrů velké
kousky (1, 2, 3). Protože jde o sušší maso, před grilováním kousky
potřete přepuštěným máslem, dejte na gril (4) a opečte z obou
stran podle výšky masa (5). Po ogrilování nechte odpočinout
a nakrájejte kvalitním, ostrým nožem (6, 7). Pokud máte rádi méně
propečené, až krvavější steaky, právě svíčková je díky své kva-
litě vhodným typem masa. Stejně jako u ostatních steaků osolte
a opepřete až po tepelné úpravě.
6. 7.
21
MAGAZÍN 3/2021