Page 34 - Magazín JIP Potraviny
P. 34

Zapečený lilek
                                                                                      lilek
                                                                                      olivový olej
                                                                                      kozí sýr
                                                                                      vlašské ořechy
                                                                                      med
                                                                                      balzamikový ocet

                                                                                      Lilek rozkrojte napůl a osolte. Nechte
                                                                                      jej chvíli odpočinout a poté osušte
                                                                                      papírovou utěrkou. Před vložením do
                                                                                      vyhřáté trouby vnitřek lilku nařežte
                                                                                      a pokapejte olivovým olejem. Než je
                                                                                      lilek hotový, dejte na něj rozpéct kozí
                                                                                      sýr, pekáč ozdobte ořechy, zakápněte
                                                                                      trochou medu a balzamikového octa.






       Salát Coleslaw

       Na salát:                   Zálivka:
       1 lžíce soli                200 g majonézy
       1 hlávka menšího bílého zelí     100 ml smetany ke šlehání
       ¼ ks malého celeru          1 lžička octu
       1 ks cibule                 2–3 lžíce cukru krupice
       1 ks větší mrkve            1 špetka mletého pepře

       Bílé zelí nakrouhejte na tenké nudličky a zasypte přibližně jednou
       lžící soli. Důkladně promíchejte a asi 20–30 minut ručně mačkejte,
       aby zelí pustilo co nejvíce šťávy a zkřehlo. Tekutinu pak částečně
       slijte. Podstatné je důkladné ruční promačkání osoleného zelí.
       Mrkev nahrubo a celer najemno nastrouhejte, cibuli nadrobno
       pokrájejte. Vše důkladně promíchejte se zelím. Zálivku si připravte
       smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou. Suroviny
       na salát promíchejte, dochuťte octem, pepřem a solí a uložte od-
       počinout do lednice alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne.
       Před podáváním opět dobře promíchejte.







                                                                                          Zelný salát
                                                                                          s okurkou a mrkví

                                                                                          1/4 hlávky bílého zelí
                                                                                          1 salátová okurka
                                                                                          1–2 karotky
                                                                                          menší svazek máty
                                                                                          limetková šťáva
                                                                                          čerstvě mletý bílý pepř a sůl
                                                                                          Zelí nakrouhejte na jemné nud-
                                                                                          ličky, osolte, promněte a nechte
                                                                                          chvíli  odstát. Okurku  a  karot-
                                                                                          ky nastrouhejte, přidejte k zelí
                                                                                          a promíchejte s mátou.
                                                                                          Dochuťte limetkovou šťávou,
                                                                                          pepřem a solí.
                                                                                          Podávejte vychlazené.






       34     MAGAZÍN 3/2021
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39