Page 34 - Magazín JIP Potraviny
P. 34
Zapečený lilek
lilek
olivový olej
kozí sýr
vlašské ořechy
med
balzamikový ocet
Lilek rozkrojte napůl a osolte. Nechte
jej chvíli odpočinout a poté osušte
papírovou utěrkou. Před vložením do
vyhřáté trouby vnitřek lilku nařežte
a pokapejte olivovým olejem. Než je
lilek hotový, dejte na něj rozpéct kozí
sýr, pekáč ozdobte ořechy, zakápněte
trochou medu a balzamikového octa.
Salát Coleslaw
Na salát: Zálivka:
1 lžíce soli 200 g majonézy
1 hlávka menšího bílého zelí 100 ml smetany ke šlehání
¼ ks malého celeru 1 lžička octu
1 ks cibule 2–3 lžíce cukru krupice
1 ks větší mrkve 1 špetka mletého pepře
Bílé zelí nakrouhejte na tenké nudličky a zasypte přibližně jednou
lžící soli. Důkladně promíchejte a asi 20–30 minut ručně mačkejte,
aby zelí pustilo co nejvíce šťávy a zkřehlo. Tekutinu pak částečně
slijte. Podstatné je důkladné ruční promačkání osoleného zelí.
Mrkev nahrubo a celer najemno nastrouhejte, cibuli nadrobno
pokrájejte. Vše důkladně promíchejte se zelím. Zálivku si připravte
smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou. Suroviny
na salát promíchejte, dochuťte octem, pepřem a solí a uložte od-
počinout do lednice alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne.
Před podáváním opět dobře promíchejte.
Zelný salát
s okurkou a mrkví
1/4 hlávky bílého zelí
1 salátová okurka
1–2 karotky
menší svazek máty
limetková šťáva
čerstvě mletý bílý pepř a sůl
Zelí nakrouhejte na jemné nud-
ličky, osolte, promněte a nechte
chvíli odstát. Okurku a karot-
ky nastrouhejte, přidejte k zelí
a promíchejte s mátou.
Dochuťte limetkovou šťávou,
pepřem a solí.
Podávejte vychlazené.
34 MAGAZÍN 3/2021