Page 37 - Magazín JIP Potraviny
P. 37

JIP PEKÁRNA



























         Už jste ochutnali chleba


         z naší pekárny?






        Vlastní  pekárny  jsou  součástí  našich  prodejen  Cash&Carry
        v Praze, Ostravě, Zlíně a nově se připravuje na jilemnické pro-
        dejně. Pojďte nahlédnout, jak v nich pro vás pečeme chleba…



        Alfou a omegou dobrého chleba je kvas. Proto je třístupňový žitný kvas základem
        i našich chlebů. Nejprve vytvoříme směs vody a žitné mouky, která se nechá zrát,
        a tento proces pak opakujeme ještě dvakrát. Výsledkem je kvas, který prošel třemi stup-
        ni kvašení, pokaždé však při jiné teplotě vody i jiné době zrání. Při posledním stupni
        kvašení se odebere část vykvašené směsi a zapracuje do těsta, ze zbylého kvasu se stane
        takzvaná matka. Z ní je pak vyroben další kvas.
        Vedle samotného kvasu hrají důležitou roli i další věci, například kvalitní mouka nebo
        správný poměr vody a její teplota. Jen správně vyrobený kvas zaručí, že chléb nebude
        plesnivět a vydrží dlouho vláčný. Těsto poté dáváme do procesu cool risingu, tedy stu-
        deného kynutí. To napomáhá tomu, aby těsto nevyběhlo příliš rychle a kynulo pomalu,
        za předem stanovených podmínek.
        Po vykynutí a upečení můžeme zákazníkům nabídnout kvalitní chléb, a to rovnou
        v několika variantách – řemeslný, pohankový, ořechový, vícezrnný, žitný s řepou,
        pečeme i nejrůznější druhy podle sezóny.
        Kromě chleba v našich pekárnách najdete i další výrobky, jako jsou bagety, chlebové
        placky, ciabatty nebo hamburgerové bulky – jednoduše všechno, co se vám k letnímu
        grilování může hodit.
























                                                                                                                37
                                                                                              MAGAZÍN 3/2021
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42