Page 37 - Magazín JIP Potraviny
P. 37
JIP PEKÁRNA
Už jste ochutnali chleba
z naší pekárny?
Vlastní pekárny jsou součástí našich prodejen Cash&Carry
v Praze, Ostravě, Zlíně a nově se připravuje na jilemnické pro-
dejně. Pojďte nahlédnout, jak v nich pro vás pečeme chleba…
Alfou a omegou dobrého chleba je kvas. Proto je třístupňový žitný kvas základem
i našich chlebů. Nejprve vytvoříme směs vody a žitné mouky, která se nechá zrát,
a tento proces pak opakujeme ještě dvakrát. Výsledkem je kvas, který prošel třemi stup-
ni kvašení, pokaždé však při jiné teplotě vody i jiné době zrání. Při posledním stupni
kvašení se odebere část vykvašené směsi a zapracuje do těsta, ze zbylého kvasu se stane
takzvaná matka. Z ní je pak vyroben další kvas.
Vedle samotného kvasu hrají důležitou roli i další věci, například kvalitní mouka nebo
správný poměr vody a její teplota. Jen správně vyrobený kvas zaručí, že chléb nebude
plesnivět a vydrží dlouho vláčný. Těsto poté dáváme do procesu cool risingu, tedy stu-
deného kynutí. To napomáhá tomu, aby těsto nevyběhlo příliš rychle a kynulo pomalu,
za předem stanovených podmínek.
Po vykynutí a upečení můžeme zákazníkům nabídnout kvalitní chléb, a to rovnou
v několika variantách – řemeslný, pohankový, ořechový, vícezrnný, žitný s řepou,
pečeme i nejrůznější druhy podle sezóny.
Kromě chleba v našich pekárnách najdete i další výrobky, jako jsou bagety, chlebové
placky, ciabatty nebo hamburgerové bulky – jednoduše všechno, co se vám k letnímu
grilování může hodit.
37
MAGAZÍN 3/2021