Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33

sERVIs RuMu
                                                               Servis rumu nemá nějak daná pravidla, ale když to vezmeme
                                                               od mladých rumů, tak klidně do tumbleru, stařené varianty do
                                                               skleničky na stopce a hodně staré a vzácné rumy do skleniček
                                                               typu cognac. Servírovat v pokojové teplotě, ale je možné
                                                               i s ledem.
                                                               Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě,
                                                               tak po celém světě, ztělesňuje dědictví a vedoucí postavení
                                                               kubánské tradice výroby rumu. Díky unikátnímu know-how
                                                               svých Maestros Roneros udržela značka Havana Club naživu
                                                               umění „anejamiento“: umění destilace, zrání a směšování pré-
                                                               miových rumů. Jméno Havana Club zachycuje kubánské dě-
                                                               dictví výroby rumu a unikátní atmosféru metropole Havany.
                                                               Značka  Havana  Club  je  úzce  svázaná  s  kubánskou  kulturou
                                                               a Kubánci jsou na ni pyšní jako na skutečnou národní ikonu.















        ROzDěLENí RuMů
        Rumy lze rozčlenit mnoha způsoby:
        Podle suroviny – z cukrové třtiny „agricole“ a z melasy
        „industriel“
        Podle fermentace – spontánní kvašení v otevřených kádích
        nebo řízené kvašení v uzavřených tancích
        Podle destilace – pot still kotlíková, columm still kontinuální
        Podle zrání – stařené a nestařené
        Podle míchání – blended, single barrel, solera
        Podle stylu – americké, kubánské, portorické, francouzské,
        jamajské, guyanské a španělské
        Podle barvy – bílé, zlaté, tmavé
        Podle příchuti – kořeněné a ovocné
        Podle alkoholu – regular (37,5–45%), strong (45–75%),
        overproof (75% a více), rumové likéry
        Podle marketingu – premium, super premium,
        ultra premium, reserve, special reserve, family reserve
                                                               MAEsTRO RONERO
                                                               Maestros Roneros jsou „mistři rumů“, kteří zajištují vysokou
                                                               kvalitu rumu Havana Club a předávají si tajemství zrání rumu
                                                               z generace na generaci. Stát se Maestrem Ronerem vyžaduje
                                                               patnáctiletou přípravu. Aktuálně je na Kubě 8 Maestros Rone-
                                                               ros. Současným Primer Maestro Ronero je Don José Navarro. Je
                                                               zodpovědný za vyškolení budoucích Maestros.

                                                               MIxOLOGIE RuMu
                                                               Rum a koktejly patří neodmyslitelně k sobě, a to nejen dnes.
                                                               Historické kořeny rumové mixologie jsou velmi dlouhé
                                                               a rozpínají se téměř napříč celou zeměkoulí. Avšak skutečně
                                                               zásadním mezníkem pro uplatnění rumu za barem byla para-
                                                               doxně americká prohibice. Nejenže místo abstinence začali
                                                               Američané pít alkohol víc než jindy, ale blízkost Kuby napomo-
                                                               hla vzniku fenoménu zlaté éry rumových koktejlů.
                                                               Rum nabízí v mixologii celou řadu pestrých možností, od jed-
                                                               noduchých dvousložkových mixů přes klasické krátké koktejly,
                                                               svěží ovocné long drinky a exotické tiki až po horké nápoje.
                                                                                                                33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38