Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33
sERVIs RuMu
Servis rumu nemá nějak daná pravidla, ale když to vezmeme
od mladých rumů, tak klidně do tumbleru, stařené varianty do
skleničky na stopce a hodně staré a vzácné rumy do skleniček
typu cognac. Servírovat v pokojové teplotě, ale je možné
i s ledem.
Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě,
tak po celém světě, ztělesňuje dědictví a vedoucí postavení
kubánské tradice výroby rumu. Díky unikátnímu know-how
svých Maestros Roneros udržela značka Havana Club naživu
umění „anejamiento“: umění destilace, zrání a směšování pré-
miových rumů. Jméno Havana Club zachycuje kubánské dě-
dictví výroby rumu a unikátní atmosféru metropole Havany.
Značka Havana Club je úzce svázaná s kubánskou kulturou
a Kubánci jsou na ni pyšní jako na skutečnou národní ikonu.
ROzDěLENí RuMů
Rumy lze rozčlenit mnoha způsoby:
Podle suroviny – z cukrové třtiny „agricole“ a z melasy
„industriel“
Podle fermentace – spontánní kvašení v otevřených kádích
nebo řízené kvašení v uzavřených tancích
Podle destilace – pot still kotlíková, columm still kontinuální
Podle zrání – stařené a nestařené
Podle míchání – blended, single barrel, solera
Podle stylu – americké, kubánské, portorické, francouzské,
jamajské, guyanské a španělské
Podle barvy – bílé, zlaté, tmavé
Podle příchuti – kořeněné a ovocné
Podle alkoholu – regular (37,5–45%), strong (45–75%),
overproof (75% a více), rumové likéry
Podle marketingu – premium, super premium,
ultra premium, reserve, special reserve, family reserve
MAEsTRO RONERO
Maestros Roneros jsou „mistři rumů“, kteří zajištují vysokou
kvalitu rumu Havana Club a předávají si tajemství zrání rumu
z generace na generaci. Stát se Maestrem Ronerem vyžaduje
patnáctiletou přípravu. Aktuálně je na Kubě 8 Maestros Rone-
ros. Současným Primer Maestro Ronero je Don José Navarro. Je
zodpovědný za vyškolení budoucích Maestros.
MIxOLOGIE RuMu
Rum a koktejly patří neodmyslitelně k sobě, a to nejen dnes.
Historické kořeny rumové mixologie jsou velmi dlouhé
a rozpínají se téměř napříč celou zeměkoulí. Avšak skutečně
zásadním mezníkem pro uplatnění rumu za barem byla para-
doxně americká prohibice. Nejenže místo abstinence začali
Američané pít alkohol víc než jindy, ale blízkost Kuby napomo-
hla vzniku fenoménu zlaté éry rumových koktejlů.
Rum nabízí v mixologii celou řadu pestrých možností, od jed-
noduchých dvousložkových mixů přes klasické krátké koktejly,
svěží ovocné long drinky a exotické tiki až po horké nápoje.
33