Page 35 - Magazín JIP Potraviny
P. 35
Jarní salát s vajíčkem
½ hlávkového salátu
6 větších ředkviček
1 salátová okurka
3 vejce
pár snítek čerstvého kopru
Zálivka:
3 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce olivového oleje
šťáva z ½ citronu
sůl a pepř
Vají�čka uvařte natvrdo a nechte vychlad-
jarní salát nout. Salát rozdělte na jednotlivé listy
s vajíčkem a natrhejte je na menší� kusy. Redkvičky
�
a okurku nakrájejte na plátky.
Kopr nasekejte najemno a promí�chejte
se zeleninou. Vají�čka oloupejte, nakrájej-
te na čtvrtiny a přidejte k zelenině.
Suroviny na zálivku smí�chejte a salát jí�
pokapejte.
Salát z jedlých květů
směs salátů
(např. hlávkový salát, rukola, špenát, polníček…)
ředkvičky
salátová okurka
jedlé květy
Zálivka:
šťáva z pomeranče
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu
2 lžíce bílého vinného octa
sůl a pepř
Saláty propláchněte a v pří�padě potřeby natrhejte salát
na menší� kousky. Redkvičky a okurku nakrájejte
�
na úhledné, tenké plátky a promí�chejte se saláty. s květy
Připravte zálivku. Pomerančovou šťávu promí�chej-
te s olejem, medem, vinným octem, solí� a pepřem.
Salát hustě posypte jedlými květy a přelijte zálivkou.
Ztracená vejce s bagetkou
2 malé bagetky
2 vejce
ztracená vejce hrst polníčku
s bagetkou cherry rajčata
olivový olej
sůl a pepř
Bagetky podélně rozkrojte, pokapejte olivovým ole-
jem a chví�li opečte na pánvi řezem dolů. Připravte
si ztracené vejce. V hrnci přiveďte vodu k varu. Vez-
měte si menší� misku nebo šálek, který vystelte po-
travinářskou fólií� a doprostřed vyklepněte vají�čko.
To opatrně zabalte do fólie a provázkem zavažte. Vy-
tvořený balí�ček vložte do vody, která má 80–90 °C.
Nechte jej ve vodě zhruba 4–5 minut. Poté zastřená
vejce vyndejte z vody a rozbalte z fólie. Na bagetky
naaranžujte polní�ček, na půlky překrojená cherry raj-
čata a ztracená vejce, která osolte a opepřete.
35