Page 35 - Magazín JIP Potraviny
P. 35

Jarní salát s vajíčkem
                                                                                    ½ hlávkového salátu
                                                                                    6 větších ředkviček
                                                                                    1 salátová okurka
                                                                                    3 vejce
                                                                                    pár snítek čerstvého kopru
                                                                                    Zálivka:
                                                                                    3 lžíce dijonské hořčice
                                                                                    2 lžíce olivového oleje
                                                                                    šťáva z ½ citronu
                                                                                    sůl a pepř

                                                                                    Vají�čka uvařte natvrdo a nechte vychlad-
                                                       jarní salát                  nout.  Salát  rozdělte  na  jednotlivé  listy
                                                       s vajíčkem                   a natrhejte je na menší� kusy. Redkvičky
                                                                                                           �
                                                                                    a okurku nakrájejte na plátky.
                                                                                    Kopr nasekejte najemno a promí�chejte
                                                                                    se zeleninou. Vají�čka oloupejte, nakrájej-
                                                                                    te na čtvrtiny a přidejte k zelenině.
                                                                                    Suroviny na zálivku smí�chejte a salát jí�
                                                                                    pokapejte.


        Salát z jedlých květů

        směs salátů
        (např. hlávkový salát, rukola, špenát, polníček…)
        ředkvičky
        salátová okurka
        jedlé květy
        Zálivka:
        šťáva z pomeranče
        2 lžíce olivového oleje
        2 lžíce medu
        2 lžíce bílého vinného octa
        sůl a pepř

        Saláty propláchněte a v pří�padě potřeby natrhejte                          salát
        na  menší�  kousky.  Redkvičky  a  okurku  nakrájejte
                        �
        na  úhledné,  tenké  plátky  a  promí�chejte  se  saláty.                   s květy
        Připravte zálivku. Pomerančovou šťávu promí�chej-
        te s olejem, medem, vinným octem, solí� a pepřem.
        Salát hustě posypte jedlými květy a přelijte zálivkou.



                                                                         Ztracená vejce s bagetkou

                                                                         2 malé bagetky
                                                                         2 vejce
                  ztracená vejce                                         hrst polníčku
                  s bagetkou                                             cherry rajčata
                                                                         olivový olej
                                                                         sůl a pepř


                                                                         Bagetky  podélně  rozkrojte,  pokapejte  olivovým  ole-
                                                                         jem  a  chví�li  opečte  na  pánvi  řezem  dolů.  Připravte
                                                                         si ztracené vejce. V hrnci přiveďte vodu k varu. Vez-
                                                                         měte  si  menší�  misku  nebo  šálek,  který  vystelte  po-
                                                                         travinářskou  fólií�  a  doprostřed  vyklepněte  vají�čko.
                                                                         To opatrně zabalte do fólie a provázkem zavažte. Vy-
                                                                         tvořený  balí�ček  vložte  do  vody,  která  má  80–90  °C.
                                                                         Nechte jej ve vodě zhruba 4–5 minut. Poté zastřená
                                                                         vejce  vyndejte  z  vody  a  rozbalte  z  fólie.  Na  bagetky
                                                                         naaranžujte polní�ček, na půlky překrojená cherry raj-
                                                                         čata a ztracená vejce, která osolte a opepřete.


                                                                                                                35
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40