Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31

hIsTORIE kubáNskéhO RuMu








        1492                                                   20. léta
        Koncem 15.století si Kryštof Kolumbus myslel, že se plaví do   V letech 1920–1933 vedla prohibice v USA k obrovskému od-
        Indie.  Ve  skutečnosti  však  v  roce  1492  objevil  Kubu.  O  rok   livu barmanů i konzumentů alkoholu na Kubu. Prohibici dobře
        později se Kolumbus na Kubu vrátil a přivezl s sebou cukrovou   známe i u nás, byla v roce 2012 a trvala 13 dnů, v USA 13 let.
        třtinu. Tehdy ještě netušil, že podmínky na Kubě budou pro   V roce 1924 byl založen Club de Cantineros de Cuba, cech i ško-
        pěstování cukrové třtiny tak příznivé, že si později vyslouží   la kubánských Cantineros. V té době se také proslavily známé
        přezdívku „kubánská tráva“.                            kubánské bary, jako například El Floridita a Hotel Nacional,
                                                               a otevíraly se nové, jako Sloppy Joe´s a La Bodeguita del Medio.
        cca 1550–1770
        V padesátých letech 16. století byl na Kubě vybudován první   30. a 40. léta
        cukrovar, kde se začalo vyrábět sladké „guarapo“, šťáva ze su-  Kubánští  Cantineros  vědí,  jak  připravit  dokonalé  autentické
        rové cukrové třtiny. Cukr se stal hlavním zdejším exportním   kubánské koktejly. Míchají je už celá léta v těch nejslavnějších
        artiklem a pro ekonomiku ostrova byl životně důležitý. V roce   barech na Kubě. V roce 1937 Constantino Ribalaigua v baru
        1772 se začala z cukrové třtiny vyrábět levná fermentovaná li-  El Floridita vytvořil světově proslulou verzi Daquiri. Ve 40. le-
        hovina zvaná „tafia“, která se čile konzumovala po celé Kubě.   tech se v La Bodeguita del Medio poprvé
        Byla oblíbená rovněž mezi námořníky a piráty.          podávalo autentické kubánské Mojito.
                                                               A také velmi známá věta od spisovatele
                                                               Ernesta Hemingway
        Počátek 19. století                                    My Mojito in La Bodeguita
        V  prvním  desetiletí  19.  století  došlo  na  Kubě  k  obrovskému   My Daiquiri in El Florodita
        společenskému a technickému rozvoji, což se týkalo například
        parního pohonu, novinek v konstrukci kotlů a procesu uhlí-
        kové filtrace. Nové technologie vedly k vývoji nové receptu-
        ry na výrobu jemnějšího a rafinovanějšího rumu. Vznikl jeden
        z nejzářivějších a nejlahodnějších rumů na světě: náš kubánský
        rum, „el ron ligero“.



                                                                                                                31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36