Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31
hIsTORIE kubáNskéhO RuMu
1492 20. léta
Koncem 15.století si Kryštof Kolumbus myslel, že se plaví do V letech 1920–1933 vedla prohibice v USA k obrovskému od-
Indie. Ve skutečnosti však v roce 1492 objevil Kubu. O rok livu barmanů i konzumentů alkoholu na Kubu. Prohibici dobře
později se Kolumbus na Kubu vrátil a přivezl s sebou cukrovou známe i u nás, byla v roce 2012 a trvala 13 dnů, v USA 13 let.
třtinu. Tehdy ještě netušil, že podmínky na Kubě budou pro V roce 1924 byl založen Club de Cantineros de Cuba, cech i ško-
pěstování cukrové třtiny tak příznivé, že si později vyslouží la kubánských Cantineros. V té době se také proslavily známé
přezdívku „kubánská tráva“. kubánské bary, jako například El Floridita a Hotel Nacional,
a otevíraly se nové, jako Sloppy Joe´s a La Bodeguita del Medio.
cca 1550–1770
V padesátých letech 16. století byl na Kubě vybudován první 30. a 40. léta
cukrovar, kde se začalo vyrábět sladké „guarapo“, šťáva ze su- Kubánští Cantineros vědí, jak připravit dokonalé autentické
rové cukrové třtiny. Cukr se stal hlavním zdejším exportním kubánské koktejly. Míchají je už celá léta v těch nejslavnějších
artiklem a pro ekonomiku ostrova byl životně důležitý. V roce barech na Kubě. V roce 1937 Constantino Ribalaigua v baru
1772 se začala z cukrové třtiny vyrábět levná fermentovaná li- El Floridita vytvořil světově proslulou verzi Daquiri. Ve 40. le-
hovina zvaná „tafia“, která se čile konzumovala po celé Kubě. tech se v La Bodeguita del Medio poprvé
Byla oblíbená rovněž mezi námořníky a piráty. podávalo autentické kubánské Mojito.
A také velmi známá věta od spisovatele
Ernesta Hemingway
Počátek 19. století My Mojito in La Bodeguita
V prvním desetiletí 19. století došlo na Kubě k obrovskému My Daiquiri in El Florodita
společenskému a technickému rozvoji, což se týkalo například
parního pohonu, novinek v konstrukci kotlů a procesu uhlí-
kové filtrace. Nové technologie vedly k vývoji nové receptu-
ry na výrobu jemnějšího a rafinovanějšího rumu. Vznikl jeden
z nejzářivějších a nejlahodnějších rumů na světě: náš kubánský
rum, „el ron ligero“.
31