Page 26 - Magazín JIP Potraviny
P. 26
TRADIcE kubáNských RuMOVých ExPERTů,
kTEří sTOjí zA zNAčkOu hAVANA cLub,
byLA zAřAzENA NA sEzNAM sVěTOVéhO
kuLTuRNíhO DěDIcTVí uNEscO.
Tradiční řemeslo kubánských rumových expertů, maestros
roneros, kteří stojí za výrobou světového rumu Havana Club,
bylo koncem roku 2022 zařazeno na seznam nehmotných hAVANA cLub
památek UNESCO. Znalost výroby excelentních destilátů, kte-
rou si Kubánci předávají po více než 8 generací, se tak dočkala sELEccIÓN
celosvětového prestižního uznání. DE MAEsTROs
Maestros Roneros se původně usadili ve východní části ostrova Chuť: Po sladkém
poblíž města Santiago de Cuba již okolo roku 1862. Dnes však tabáku, v závěru
působí takřka po celé Kubě napříč lokálními destileriemi. Zda- káva a kandované
leka největší a nejdelší zastoupení mají však právě v destile- ovoce.
riích značky Havana Club. Aroma: Pražené
pekanové ořechy
„Tradice kubánského rumu není pouze o znalostech a doved- a koření.
nostech, ale zahrnuje například i morální pravidla pro každo- Barva: Jantarový
denní chování a myšlenkové dědictví minulých generací. Ne- odstín.
jedná se pouze o rum, ale významnou část naší kultury,“ up-
řesnil jeden z maestros v reakci na uznaní ze strany UNESCO. Jedná se o třikrát zrající sudový rum, který je míchán z vy-
braných druhů rumů průměrného stáří 10 až 12 let. Ty jsou
Dnes na Kubě působí 14 těchto rumových expertů. Přesto, pak ještě ponechány k zrání v sudech, kde se rozvine bo-
že desítky let se jednalo čistě o mužskou výsadu, dnes mezi hatý charakter rumu. Rum Selección de Maestros se odlišuje
maestros roneros najdeme 5 žen. Téměř každý člen tohoto teplým jantarovým odstínem s hlubokým červeným jasem,
prestižního uskupení prošel studiem chemie. Ještě důležitěj- chuť je nejprve lehká, později komplexní a různorodá s tóny
ší je však precizně vytrénovaný smysl pro chuť a vůni. Zjed- kokosu, kávy, tabáku a koření.
nodušeně se dá říct, že každý z těchto mistrů musí projít
minimálně deseti lety tréninku a sbírání zkušeností, aby měl
možnost stát se jedním z maestros roneros. hAVANA cLub
AŇEjO 7 AŇOs
Základem rumu, který obsahuje nejčastěji 40 % alkoholu, je
melasa – hustý tmavý sirup získaný z cukrové třtiny. Pro svou Chuť: Výrazná po sladkém ovoci
nezaměnitelnou chuť je dodnes kubánský rum jedním z nej- a tabáku. Aroma: S nádechem vanilky,
častějších alkoholických složek při výrobě koktejlů. kávy a dřevitých tónů. Barva: Tmavě
oříšková.
hAVANA cLub
Přední značka kubánského rumu Havana Club ztělesňuje dě- VERDE
dictví a vedoucí postavení kubánské tradice výroby rumu už bOTANIcALs
od roku 1800. Jméno Havana Club zachycuje kubánské dědict-
ví výroby rumu a unikátní atmosféru metropole Havany. Díky Havana Club Verde vzniká podobným
unikátnímu know-how svých Maestros Roneros udržela znač- způsobem jako gin.
ka Havana Club naživu umění „anejamiento“: umění destilace, Nejprve se v bílém rumu macerují typické
zrání a směšování prémiových rumů. Výroba začíná u cukrové kubánské suroviny – rozmarýn, oregano,
třtiny, hlavní suroviny, která je důkladně vybírána. Klíčové je tymián, med a citrusová kůra – a násled-
také to, jak dlouho a kde rum zraje. Zpravidla bývá ukládán do ně dochází ke kotlíkové destilaci. Nasládlá
sudů z amerického bílého dubu, ve kterých byl předtím ucho- chuť rumu vyniká mírně trpkými tóny roz-
váván bourbon. Značka Havana Club je úzce svázána s kubán- marýnu, vanilky a čerstvého grapefruitu.
skou kulturou a Kubánci jsou na ni pyšní jako na skutečnou Aroma čerstvého medu doprovází citrus
národní ikonu. a tymián, barva je světle slámová.
26