Page 26 - Magazín JIP Potraviny
P. 26

TRADIcE kubáNských RuMOVých ExPERTů,
       kTEří sTOjí zA zNAčkOu hAVANA cLub,
       byLA zAřAzENA NA sEzNAM sVěTOVéhO
       kuLTuRNíhO DěDIcTVí uNEscO.


       Tradiční řemeslo kubánských rumových expertů, maestros
       roneros, kteří stojí za výrobou světového rumu Havana Club,
       bylo  koncem  roku  2022  zařazeno  na  seznam  nehmotných                              hAVANA cLub
       památek UNESCO. Znalost výroby excelentních destilátů, kte-
       rou si Kubánci předávají po více než 8 generací, se tak dočkala                         sELEccIÓN
       celosvětového prestižního uznání.                                                       DE MAEsTROs

       Maestros Roneros se původně usadili ve východní části ostrova                           Chuť: Po sladkém
       poblíž města Santiago de Cuba již okolo roku 1862. Dnes však                            tabáku, v závěru
       působí takřka po celé Kubě napříč lokálními destileriemi. Zda-                          káva a kandované
       leka největší a nejdelší zastoupení mají však právě v destile-                          ovoce.
       riích značky Havana Club.                                                               Aroma: Pražené
                                                                                               pekanové ořechy
       „Tradice kubánského rumu není pouze o znalostech a doved-                               a koření.
       nostech, ale zahrnuje například i morální pravidla pro každo-                           Barva: Jantarový
       denní chování a myšlenkové dědictví minulých generací. Ne-                              odstín.
       jedná se pouze o rum, ale významnou část naší kultury,“ up-
       řesnil jeden z maestros v reakci na uznaní ze strany UNESCO.  Jedná se o třikrát zrající sudový rum, který je míchán z vy-
                                                               braných druhů rumů průměrného stáří 10 až 12 let. Ty jsou
       Dnes  na  Kubě  působí  14  těchto  rumových  expertů.  Přesto,   pak ještě ponechány k zrání v sudech, kde se rozvine bo-
       že desítky let se jednalo čistě o mužskou výsadu, dnes mezi   hatý charakter rumu. Rum Selección de Maestros se odlišuje
       maestros  roneros  najdeme  5  žen. Téměř  každý  člen  tohoto   teplým jantarovým odstínem s hlubokým červeným jasem,
       prestižního uskupení prošel studiem chemie. Ještě důležitěj-   chuť je nejprve lehká, později komplexní a různorodá s tóny
       ší je však precizně vytrénovaný smysl pro chuť a vůni. Zjed-  kokosu, kávy, tabáku a koření.
       nodušeně se dá říct, že každý z těchto mistrů musí projít
       minimálně deseti lety tréninku a sbírání zkušeností, aby měl
       možnost stát se jedním z maestros roneros.              hAVANA cLub
                                                               AŇEjO 7 AŇOs
       Základem rumu, který obsahuje nejčastěji 40 % alkoholu, je
       melasa – hustý tmavý sirup získaný z cukrové třtiny. Pro svou   Chuť: Výrazná po sladkém ovoci
       nezaměnitelnou chuť je dodnes kubánský rum jedním z nej-   a tabáku. Aroma: S nádechem vanilky,
       častějších alkoholických složek při výrobě koktejlů.    kávy a dřevitých tónů. Barva: Tmavě
                                                               oříšková.










                                                                              hAVANA cLub
       Přední značka kubánského rumu Havana Club ztělesňuje dě-               VERDE
       dictví a vedoucí postavení kubánské tradice výroby rumu už             bOTANIcALs
       od roku 1800. Jméno Havana Club zachycuje kubánské dědict-
       ví výroby rumu a unikátní atmosféru metropole Havany. Díky             Havana  Club  Verde  vzniká  podobným
       unikátnímu know-how svých Maestros Roneros udržela znač-               způsobem jako gin.
       ka Havana Club naživu umění „anejamiento“: umění destilace,            Nejprve se v bílém rumu macerují typické
       zrání a směšování prémiových rumů. Výroba začíná u cukrové             kubánské suroviny – rozmarýn, oregano,
       třtiny, hlavní suroviny, která je důkladně vybírána. Klíčové je        tymián, med a citrusová kůra – a násled-
       také to, jak dlouho a kde rum zraje. Zpravidla bývá ukládán do         ně dochází ke kotlíkové destilaci. Nasládlá
       sudů z amerického bílého dubu, ve kterých byl předtím ucho-            chuť rumu vyniká mírně trpkými tóny roz-
       váván bourbon. Značka Havana Club je úzce svázána s kubán-             marýnu, vanilky a čerstvého grapefruitu.
       skou kulturou a Kubánci jsou na ni pyšní jako na skutečnou             Aroma čerstvého medu doprovází citrus
       národní ikonu.                                                         a tymián, barva je světle slámová.
       26
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31