Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21
Italské sfogliatine
balení listového těsta
italské 150 g moučkového cukru
sfogliatine 1 bílek
1 lžička hladké mouky
meruňkový džem
Listové těsto rozválejte do tenkého obdélní�ku. Moučkový
cukr prosejte a společně s bí�lkem vyšlehejte dohladka.
Bí�lkovou polevu pak rozetřete rovnoměrně po listovém
těstu. Cukrářský nebo igelitový sáček naplňte džemem
a na polevu džem naneste do pravidelných linek.
V opačném směru pak tyto džemové linky přejeďte špej-
lí�, aby vznikl vzor čtverečků. Těsto pak nakrájejte na ob-
délní�ky o velikosti zhruba 10x2 cm a přeneste je na plech
vyložený pečicí�m papí�rem. Pečte v předehřáté troubě na
180 °C zhruba 10 minut.
Tiramisu
500 g mascarpone
6 vajec
400 g cukrářských piškotů
120 g cukru
3 lžíce kakaa
hrnek espressa
�
�
Zloutky oddělte od bí�lků. Zloutky rozmí�chejte v mí�se s 60 g tiramisu
cukru a poté postupným promí�chávání�m přidávejte mascar-
pone. Bí�lky šlehejte elektrickým šlehačem a v polovině pro-
cesu přidejte zbylých 60 g cukru. Sní�h pak opatrně smí�chejte
se žloutky. Důležité je promí�chávat velmi pomalu, jinak se
sní�h srazí� a v tiramisu se bude objevovat tekutina. Cukrářské
piškoty přelomte napůl a namáčejte do kávy. Pak je skládej-
te do skleniček, poté vlijte asi půl centimetru silnou vrst-
vu vaječné směsi, posypte trochou kakaa a opět skládejte
namočené piškoty, vaječnou směs a kakao. Tiramisu nechte
přes noc v lednici a druhý den podávejte.
Sicilské cannoli
500 g hladké mouky
30 g krupicového cukru
50 g vepřového sádla
150 ml červeného vína
olej
Náplň:
500 g ricotty
150 g moučkového cukru
70 g nasekaných nesolených pistácií
50 g nasekané tmavé kvalitní čokolády
sicilské Mouku prosejte a smí�chejte s rozpuštěným sádlem,
cannoli ví�nem a cukrem. Vypracujte hladké těsto, ze kterého
vyválejte placku. Z ní� vykrojte kolečka s průměrem
asi 10 cm. Kolečka pak natočte na cukrářské tru-
bičky a smažte je v rozpáleném oleji dokřupava. Poté
je nechte vychladnout. Ricottu vyšlehejte s cukrem
do krému, přidejte nasekanou čokoládu a polovinu
pistácií�. Každou trubičku pak naplňte krémem a kon-
ce cannoli namočte do pistácií�.
21