Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16
Těstoviny
s pravou boloňskou
500 g špaget nebo tagliatelle
400 g mletého hovězího
1 cibule
1/3 celeru
1 větší mrkev
1 a ½ plechovky loupaných rajčat
200 ml plnotučného mléka
200 ml bílého vína
muškátový oříšek
1 lžíce oleje
3 lžíce másla
sůl a pepř
strouhaný parmezán
Cibuli, celer a mrkev nakrájejte najemno. Olej a máslo
rozehřejte, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak těstoviny
přisypte zbytek zeleniny a lehce orestujte. Do hrnce
vložte mleté maso, osolte, opepřete a mí�chejte, dokud s boloňskou
se nezatáhne. Do masové směsi vmí�chejte muškátový
oří�šek a zalijte ji mlékem, které nechte vyvařit. Po
vyvaření� přilijte ví�no, které také nechte zredukovat.
Po zredukování� přidejte rajčata, vše promí�chejte
a nechte alespoň dvě hodiny pomalu vařit. Dle potře-
by v průběhu dolijte trochou vody, osolte a opepřete.
Těstoviny uvařte dle návodu, sceďte a serví�rujte s bo-
loňskou omáčkou a strouhaným parmezánem.
Špagety se srdcovkami
balíček špaget
800 g srdcovek
400 g cherry rajčat
1 cibule
5 stroužků česneku
2 dcl bílého vína
čerstvá hladkolistá petržel
1 chilli paprička
olivový olej
sůl
Cibuli, česnek, chilli papričku a petrželku nakrájej-
te najemno. Cherry rajčata překrojte na půlky. Na
pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm lehce orestuj-
te, poté přidejte půlku nakrájeného česneku a chilli
papričku, které nechte jen rozvonět. Pak přisypte
cherry rajčata a polovinu nasekané petrželky. Vše
nechte podusit do změknutí� rajčátek. Těstoviny dej-
te vařit do osolené vroucí� vody.
Mezití�m si připravte mušle. Omyjte je ve studené
vodě a zkontrolujte, zda jsou všechny zavřené,
špagety otevřené mušle vyhoďte. V hrnci rozehřejte olej,
se srdcovkami přidejte zbytek česneku, omyté mušle, které zalij-
te ví�nem, přisypte petrželku a vše nechte asi pět
minut dusit, dokud se mušle neotevřou. Pak mušle
vyndejte z hrnce a většinu z nich vyloupejte. Ty
pak přidejte do rajčatové směsi a chví�li prohřejte.
Těstoviny slijte a přidejte k omáčce, promí�chejte.
�
Spagety naserví�rujte na talí�ře a ozdobte několika
nevyloupanými mušlemi.
16