Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16

Pečená jablka s ořechy

                                                                           6 jablek
                                                                           50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
                                                                           50 g nahrubo nasekaných lískových ořechů
                                                                           40 g másla
                                                                           4 lžíce medu
                                                                           3 lžíce citronové šťávy
                                                                           mletá skořice


                                                                           Jablka omyjte, seří�zněte vršek u stopky a vnitřek
                                                                           vydlabejte.  Máslo  rozehřejte  na  pánvi  a  vhoďte
                      jablka                                               na ni ořechy, které lehce osmahněte. Ořechy stáh-
                                                                           něte z plotny a přidejte mletou skořici, med a cit-
                      s ořechy                                             ronovou šťávu. Vše promí�chejte a směsí� naplňte
                                                                           připravená jablka. Ta pak vložte do trouby a pečte
                                                                           na 170 °C asi 15–20 minut.



       Nepečené kuličky
       v čokoládě

       200 g kakaových sušenek
       100 g strouhaného kokosu
       80 g másla
       100 g moučkového cukru
       3 lžíce vody
       3 lžíce rumu
       čokoládová poleva
       mandle na ozdobení


       Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, přidejte
       k nim cukr a kokos. V malém hrnci ohřejte
       vodu, rum a máslo a vše přidejte do směsi
       a vytvořte jednolitou hmotu.                       kuličky
                                                          v čokoládě
       Z ní� pak tvořte menší� kuličky, které nechte
       ztuhnout v lednici.
       Po ztuhnutí� je obalte v rozpuštěné čokolá-
       dové polevě a ozdobte mandlí�.



                                                          Anglický vánoční pudink

                                                          150 g hrozinek, 150 g sušených meruněk, 150 g sušených brusinek,
                                                          1 jablko, 2 vejce, 50 g kandované pomerančové kůry, 50 g vlašských
                                                          ořechů, 30 g mandlí, 100 ml pomerančové šťávy, 100 ml citronové
                                                          šťávy, 100 g hladké mouky, 50 g strouhanky, 40 ml brandy,
                                                          240  ml  černého  piva,  100  g  třtinového  cukru,  ½  lžičky  prášku  do
                                                          pečiva, 100 g másla, mletá skořice, špetka muškátového oříšku

                                                          Sušené ovoce a kandovanou kůru pokrájejte na malé kousky (pokud je to
                                                          potřeba), jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky a vše smí�chejte
                                                          v misce. Přilijte pomerančovou a citronovou šťávu, brandy a pivo a ne-
                                                          chte přes noc nasáknout. Mouku smí�chejte se strouhankou, nasekanými
            anglický                                      vlašskými ořechy a mandlemi, skořicí� a muškátovým oří�škem. Cukr vy-
            pudink                                        šlehejte se změklým máslem a vejci. Do vaječné směsi přidejte mouku
                                                          s ořechy, promí�chejte, a nakonec přidejte do směsi s ovocem. Formu na
                                                          pudink nebo kovovou misku vymažte máslem a na její� dno vložte kolečko
                                                          vystřihnuté z pečicí�ho papí�ru. Těsto vlijte do misky a vršek přikryjte
                                                          další�m  kolečkem  z  pečicí�ho  papí�ru.  Misku  zadělejte  ví�kem  nebo  dvo-
                                                          jitým alobalem. Misku vložte do větší�ho hrnce naplněného teplou vodou
                                                          asi do tří� čtvrtin velikosti misky. Hrnec zaklopte a nechte na mí�rném
                                                          plamenu lehce probublávat asi pět hodin. Poté pudink z formy vyjměte
                                                          a nechte jej až do Vánoc odležet na chladném mí�stě.

       16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21