Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16
Pečená jablka s ořechy
6 jablek
50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
50 g nahrubo nasekaných lískových ořechů
40 g másla
4 lžíce medu
3 lžíce citronové šťávy
mletá skořice
Jablka omyjte, seří�zněte vršek u stopky a vnitřek
vydlabejte. Máslo rozehřejte na pánvi a vhoďte
jablka na ni ořechy, které lehce osmahněte. Ořechy stáh-
něte z plotny a přidejte mletou skořici, med a cit-
s ořechy ronovou šťávu. Vše promí�chejte a směsí� naplňte
připravená jablka. Ta pak vložte do trouby a pečte
na 170 °C asi 15–20 minut.
Nepečené kuličky
v čokoládě
200 g kakaových sušenek
100 g strouhaného kokosu
80 g másla
100 g moučkového cukru
3 lžíce vody
3 lžíce rumu
čokoládová poleva
mandle na ozdobení
Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, přidejte
k nim cukr a kokos. V malém hrnci ohřejte
vodu, rum a máslo a vše přidejte do směsi
a vytvořte jednolitou hmotu. kuličky
v čokoládě
Z ní� pak tvořte menší� kuličky, které nechte
ztuhnout v lednici.
Po ztuhnutí� je obalte v rozpuštěné čokolá-
dové polevě a ozdobte mandlí�.
Anglický vánoční pudink
150 g hrozinek, 150 g sušených meruněk, 150 g sušených brusinek,
1 jablko, 2 vejce, 50 g kandované pomerančové kůry, 50 g vlašských
ořechů, 30 g mandlí, 100 ml pomerančové šťávy, 100 ml citronové
šťávy, 100 g hladké mouky, 50 g strouhanky, 40 ml brandy,
240 ml černého piva, 100 g třtinového cukru, ½ lžičky prášku do
pečiva, 100 g másla, mletá skořice, špetka muškátového oříšku
Sušené ovoce a kandovanou kůru pokrájejte na malé kousky (pokud je to
potřeba), jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky a vše smí�chejte
v misce. Přilijte pomerančovou a citronovou šťávu, brandy a pivo a ne-
chte přes noc nasáknout. Mouku smí�chejte se strouhankou, nasekanými
anglický vlašskými ořechy a mandlemi, skořicí� a muškátovým oří�škem. Cukr vy-
pudink šlehejte se změklým máslem a vejci. Do vaječné směsi přidejte mouku
s ořechy, promí�chejte, a nakonec přidejte do směsi s ovocem. Formu na
pudink nebo kovovou misku vymažte máslem a na její� dno vložte kolečko
vystřihnuté z pečicí�ho papí�ru. Těsto vlijte do misky a vršek přikryjte
další�m kolečkem z pečicí�ho papí�ru. Misku zadělejte ví�kem nebo dvo-
jitým alobalem. Misku vložte do větší�ho hrnce naplněného teplou vodou
asi do tří� čtvrtin velikosti misky. Hrnec zaklopte a nechte na mí�rném
plamenu lehce probublávat asi pět hodin. Poté pudink z formy vyjměte
a nechte jej až do Vánoc odležet na chladném mí�stě.
16