Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20
Pečený losos
4 filety z lososa
pečený ½ lžičky mleté uzené papriky
losos ½ lžičky citronové kůry
mořská sůl
olivový olej
citron
Lososa osušte, v misce smí�chejte lží�ci olivo-
vého oleje, mletou papriku, sůl a citronovou
kůru a touto směsí� lososa potřete a lehce
vmasí�rujte do masa. Troubu předehřejte
na 190 °C. Lososa položte kůží� dolů a pečte,
dokud není� maso propečené (cca čtvrt hodi-
ny až dvacet minut). Podávejte pokapané cit-
ronovou šťávou.
Polévka s lososem
450 g čerstvého lososa
220 ml mléka
120 ml smetany ke šlehání
1,5 l zeleninového nebo rybího vývaru
2 brambory
1 cibule
1 pórek
3 lžíce mouky
2 lžíce másla
čerstvě nasekaný kopr
sůl a čerstvě mletý pepř
Cibuli, pórek i brambory očistěte a nakrájejte nadrobno. V hrnci ne-
chte rozehřát máslo, přidejte cibuli a pórek a restujte do změknutí�.
lososová
Poté přisypte mouku a ještě 2–3 minuty restujte. Pak přilijte vývar,
přidejte brambory, osolte, opepřete a nechte na mí�rném plamenu polévka
vařit asi 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Přidejte na
kostky nakrájeného lososa a přilijte mléko a polévku 3–5 minut
vařte. Nakonec vmí�chejte kopr a smetanu a polévku nechte ještě
chví�li prohřát.
Smažená
vinná klobása
500 g vinné klobásy
4 lžíce hladké mouky
olej
Vinnou klobásu stočte
a lehce poprašte moukou
nebo ji v mouce obalte. Na
pánvi rozehřejte olej
a klobásu z obou stran
smažená zvolna opékejte dozlatova.
vinná klobása Podávejte s vařenými nebo
pečenými bramborami.
20