Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20

Pečený losos

                                                                              4 filety z lososa
                                pečený                                        ½ lžičky mleté uzené papriky
                                losos                                         ½ lžičky citronové kůry
                                                                              mořská sůl
                                                                              olivový olej
                                                                              citron

                                                                              Lososa osušte, v misce smí�chejte lží�ci olivo-
                                                                              vého oleje, mletou papriku, sůl a citronovou
                                                                              kůru  a  touto  směsí�  lososa  potřete  a  lehce
                                                                              vmasí�rujte  do  masa.  Troubu  předehřejte
                                                                              na 190 °C. Lososa položte kůží� dolů a pečte,
                                                                              dokud není� maso propečené (cca čtvrt hodi-
                                                                              ny až dvacet minut). Podávejte pokapané cit-
                                                                              ronovou šťávou.





       Polévka s lososem

       450 g čerstvého lososa
       220 ml mléka
       120 ml smetany ke šlehání
       1,5 l zeleninového nebo rybího vývaru
       2 brambory
       1 cibule
       1 pórek
       3 lžíce mouky
       2 lžíce másla
       čerstvě nasekaný kopr
       sůl a čerstvě mletý pepř

       Cibuli, pórek i brambory očistěte a nakrájejte nadrobno. V hrnci ne-
       chte rozehřát máslo, přidejte cibuli a pórek a restujte do změknutí�.
                                                                                                           lososová
       Poté přisypte mouku a ještě 2–3 minuty restujte. Pak přilijte vývar,
       přidejte brambory, osolte, opepřete a nechte na mí�rném plamenu                                     polévka
       vařit asi 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Přidejte na
       kostky  nakrájeného  lososa  a  přilijte  mléko  a  polévku  3–5  minut
       vařte. Nakonec vmí�chejte kopr a smetanu a polévku nechte ještě
       chví�li prohřát.






                                                                                           Smažená
                                                                                           vinná klobása
                                                                                           500 g vinné klobásy
                                                                                           4 lžíce hladké mouky
                                                                                           olej

                                                                                           Vinnou klobásu stočte
                                                                                           a lehce poprašte moukou
                                                                                           nebo ji v mouce obalte. Na
                                                                                           pánvi rozehřejte olej
                                                                                           a klobásu z obou stran
                  smažená                                                                  zvolna opékejte dozlatova.
                  vinná klobása                                                            Podávejte s vařenými nebo
                                                                                           pečenými bramborami.



       20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25